Op de gemeenteraad van donderdag 16 februari komt het studiebureau de definitieve ontwerpplannen van fietspadendossiers voor 5 straten toelichten. Het gaat concreet over nieuwe fietspaden in de Hoeledenstraat (Zuurbemde), de Rode (Glabbeek) en de Pepenisfortstraat, Boeslinter en de Hoeledensesteenweg (Bunsbeek). Eerder kregen deze plannen al groen licht van de provincie en Vlaamse overheid voor maar liefst 90% subsidies uit het Vlaams fietsfonds. Nadat de ontwerpplannen op de gemeenteraad passeren, organiseert het gemeentebestuur nog inspraakvergaderingen voor de bewoners van al deze straten.
Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij): “De geraamde kostprijs voor de nieuwe fietspaden in deze 5 straten is in totaal 3.423.538,57 euro. De gemeente Glabbeek financiert deze investering in nieuwe fietspaden met maar liefst 1.871.675,00 euro Vlaamse subsidies. Deze 5 straten vallen binnen het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk, waardoor we als gemeente hierdoor maar liefst 90% van de aanleg van de nieuwe fietspaden kunnen financieren via het Vlaams fietsfonds. Met ons financieel berekend wegenmeerjarenplan 2013-2030 pakken we straat per straat grondig aan. Uiteraard zetten we hierbij hoog in op het aantrekken van subsidies van de hogere overheid, waardoor er heel wat tijd kruipt in de voorbereidende fase van de dossiers. Maar laten we eerlijk zijn, zonder deze Vlaamse subsidies zouden we anders nooit zoveel fietspaden als kleine gemeente kunnen aanleggen”.
Gemeenteraadsvoorzitter Simon Vandermeulen (Dorpspartij): “De aanleg van het nieuw fietspad in de Craenenbroekstraat is intussen klaar, dit jaar start de aanleg van nieuwe fietspaden in de Hoeledenstraat, in 2023-2024 volgt de aanleg in de Pepinusfortstraat, Boeslinter en de Hoeledensesteenweg en in 2025 op de Rode. En momenteel zijn we ook de voorbereidende dossier aan het finaliseren voor nieuwe fietspaden in de Butschovestraat in Wever (die we aanleggen samen met Lubbeek), de Torenstraat (tussen Attenrode en Wever), de Oplintersesteenweg (Bunsbeek) en Zuurbemde. Nadat we eerst de subsidiedossiers laten goedkeuren op basis van de ontwerpplannen gaan we met elk fietspadendossier naar de gemeenteraad en daarna naar de inwoners van elke straat. En daarna worden dan de definitieve plannen goedgekeurd op de gemeenteraad."
De Rode in Glabbeek
De Rode in Glabbeek krijgt nieuwe fietspaden tussen het kruispunt met de Attenrodestraat en de gemeentegrens met Tielt-Winge. Naast de fietspaden wordt ook de gevaarlijke bocht heringericht en komen er snelheidremmende ingrepen. De geraamde kostprijs bedraagt 935.586,15 euro, waarvoor de gemeente 727.131,10 euro subsidies krijgt via het Vlaams fietsfonds en voor 228.935,79 euro zelf dient te investeren.
De Hoeledenstraat in Zuurbemde
De Hoeledenstraat in Zuurbemde krijgt nieuwe fietspaden tussen het kruispunt met Zuurbemde en de gemeentegrens met Kortenaken. Naast de fietspaden komen er ook snelheidsremmende ingrepen. De geraamde kostprijs bedraagt 395.689,49 euro, waarvoor de gemeente 233.557,46 euro subsidies krijgt via het Vlaams fietsfonds en voor 162.132,03 euro zelf dient te investeren.
De Pepinusfortstraat, Boeslinter en Hoeledensesteenweg in Bunsbeek
De Pepinusfortstraat, Boelinter en Hoeledensesteenweg krijgen nieuwe fietspaden tot aan de gemeentegrens met Kortenaken. Ook de gemeente Kortenaken stapte mee in het project om ook de aansluitende fietspaden op hun grondgebied te vernieuwen. Naast de fietspaden komen er ook snelheidsremmende ingrepen. De geraamde kostprijs bedraagt 2.092.262,93 euro, waarvoor de gemeente 910.986,44 euro subsidies krijgt via het Vlaams fietsfonds en voor 1.181.276,49 euro zelf dient te investeren.