Het lokaal functioneel fietsroutenetwerk dat we onder Dorpspartijbeleid samen met de provincie hebben opgemaakt vormt de basis voor ons gemeentelijk fietsbeleid. Dit lokaal functioneel fietsroutenetwerk verbindt de belangrijkste gemeentelijke kernen met elkaar. Het gaat hier over een functioneel routenetwerk omdat het betrekking heeft op de zogenaamde "functionele" verplaatsingen (werken, onderwijs, winkelen...) en dus niet op het fietsen als ontspanning. Daarnaast sluit ons lokaal functioneel fietsroutenetwerk ook bovenlokaal aan op dat van de buurgemeenten. De eerste gesubsidieerde fietspaden binnen het lokaal functioneel fietsroutenetwerk werden al gerealiseerd in de Craenenbroekstraat, de Steenbergestraat en de Vissenakensesteenweg. Maar ook alle andere uitvoeringsplannen en subsidiedossiers voor fietspaden binnen de resterende 9 straten binnen het fietsroutenetwerk werken we nog voor de gemeenteraadsverkiezingen af, concreet gaat het over: de Hoeledenstraat, de Pepinusfortstraat, Boeslinter, de Hoeledensesteenweg, de Rode, de Torenstraat, de Butschovestraat, de Oplintersesteenweg en Zuurbemde. (Enkel de 12 straten die binnen het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk vallen komen in aanmerking voor deze subsidies).
Simon Vandermeulen, voorzitter van de gemeenteraadscommissie Mobiliteit (Dorpspartij): “Onder leiding van burgemeester Peter Reekmans hebben we de voorbije jaren enorm hard gewerkt aan de dossiers voor gesubsidieerde fietspaden in alle straten die binnen het fietsroutenetwerk vallen. Hierdoor kunnen we onder Dorpspartijbeleid volgende legislatuur de aanleg van al deze fietspaden in 9 straten met maar liefst 90% subsidies uit het Vlaams fietsfonds effectief snel gaan realiseren. Omdat we in ons wegenmeerjarenplan moesten rekening houden met de timing van de rioleringswerken dienden we de timing van de aanleg van nieuwe fietspaden hierop af te stemmen en bij te sturen. En bovendien duurt de doorlooptijd van een subsidiedossier via de VMM en het Vlaams fietsfonds ruim 5 jaar. Maar ook door samen te werken met de buurgemeenten zullen we ervoor zorgen dan onze fietspaden aansluiten op die van deze buurgemeenten. Zo stapt de gemeente Kortenaken mee in het dossier van de Hoeledensesteenweg, waardoor Bunsbeek en Glabbeek een veilig fietspad naar Kortenaken krijgt. En ook de gemeente Lubbeek stapt mee in het dossier van de Butschovestraat, waardoor er tussen Attenrode-Wever en de Aarschotstesteenweg in Binkom nieuwe fietspaden komen. De recente kritiek van de oppositie dat er te weinig fietspaden werden gerealiseerd, toont vooral het latent gebrek van enige dossierkennis bij de oppositie aan. Want ja, ook wij vinden dat deze dossiers vaak te traag gaan, maar zonder subsidies kunnen we dit allemaal als kleine gemeente niet realiseren. Want de totale kostprijs van onze geplande openbare werken is maar liefst 15,9 miljoen euro. Dit kunnen we enkel realiseren door deze doordacht te financieren met een fors pakket van 12,1 miljoen euro Vlaams een provinciale subsidies.”
Op de foto: burgemeester Kristof Mollu (Kortenaken) en gemeenteraadsvoorzitter Simon Vandermeulen (Glabbeek) aan de gemeentegrens op de Hoeledensesteenweg waar Kortenaken en Glabbeek samen nieuwe fietspaden gaan aanleggen