Glabbeeks burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) wil de komende maanden, met andere burgemeesters en parlementsleden, werk maken van een wetgevend initiatief om naar eigen zeggen ‘definitief kom af te maken met de praktijken van trage wegenactivist Marc Van Damme die, al jaren, gemeenten en steden onder druk zet en alleen uit is op zoveel mogelijk dwangsommen op zijn bankrekening te plaatsen.” Van Damme wil voorlopig geen commentaar geven. Volgens de burgemeester hebben de meeste gemeentebesturen in de regio intussen begrepen dat ‘de man eerder een vloek is dan een zegen voor de trage wegen’ en willen meerderen werk maken van het oplossen van een hiaat in de wetgeving waardoor om het even wie, waar die ook woont, protest kan aantekenen tegen het beleid van een gemeente of stad inzake de trage wegen. “Wanneer ik in Oostende woon, kan ik protest aantekenen in Glabbeek, dat slaat toch op niks. Het zou logisch zijn indien alleen rechtstreeks betrokken partijen, die er daadwerkelijk hinder van ondervinden, protest kunnen aantekenen en een dwangsom kunnen eisen bij het niet naleven.” In afwachting daarvan behandelde de gemeenteraad in Glabbeek opnieuw drie dossiers van trage wegen, volgens de dading die de gemeente tekende met Van Damme moeten ze er jaarlijks vijf behandelen en oplossen. “Op de agenda van zo goed als elke gemeenteraad staan de komende maanden wel één of meerdere dossiers rond de trage wegen. We pakken er dit jaar 15 aan terwijl we er volgens de duiding 5 moeten doen. We moeten daarvoor ook een landmeter aanstellen die, in een versnelde procedure, alle opmetingen doet, dat kost ons tussen de 2500 euro en de 4000 euro per landweg, in totaal gaat het om 20.000 euro. Ik geef dat geld nog liever daaraan dan aan iemand die ik een rover van gemeenschapsgeld noem. Zopas nog hebben we er drie behandeld en ik merk dat intussen alle partijen, ook de oppositie, mee stappen in het verhaal.” In totaal moet Glabbeek nog 109 wegen behandelen die alleen aan landmeterskosten goed zijn voor 350.000 euro. “Vanzelfsprekend spreiden we dat in de tijd. Die man moet gewoon gestopt worden en liefst morgen, te veel mensen beleefden er nachtmerries door.”
Vooral de behandeling van trage weg nummer 40 werd met belangstelling gevolgd door iedereen. Van Damme had namelijk bezwaar aangetekend tegen het feit dat de gemeente de weg wilde verleggen zodat die op de perceelgrens zou komen te liggen van een grond die er hinder van ondervond. “Het bezwaar van mijnheer Van Damme vind ik minstens opmerkelijk want dat maakt geen verschil. Het oude tracé liep dwars door een perceel landbouwgrond en door het verleggen ervan langsheen de perceelgrens wordt schade aan de gewassen voorkomen, het nieuwe tracé is visueel veel duidelijker en dat is toch een goede zaak of zie ik dit nu verkeerd?”, zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) hierover. Zowel de oppositie als de meerderheid keurde het verleggen goed. “De boer ging ook akkoord, alleen mijnheer Van Damme vond het niet ok. Tegelijk werd een deel afgeschaft waardoor de weg nu een nieuwe verbinding vormt tussen de Stationsstraat en de Bergeveldstraat in deelgemeente Kapellen. “
Anderen afgeschaft of herlegd
Weg nr. 79, die via de Bergstraat in Zuurbemde door de eigendommen van bewoners liep, werd afgeschaft omdat er in de buurt nog voldoende alternatieven zijn die hetzelfde tracé volgen, met name de nummers 76, 77 en 78. “Verdwenen trage wegen die door woningen, bedrijven, bouwgronden of dwars door eigendommen van bewoners lopen schaffen we af. Deze trage weg liep ook door de eigendom van gewezen groen gemeenteraadslid Lowie Steenwegen, die akkoord ging met de afschaffing maar die de voorbije jaren wel andere inwoners dagvaardde voor het heropenen van trage wegen door hun eigendom”, gaat Reekmans verder.
Tenslotte schafte de gemeenteraad ook trage weg nr. 61 gedeeltelijk af en werd een ander deel verlegd. “ Ook deze weg liep kris kras door landbouwgronden, door deze gedeeltelijk af te schaffen en te verleggen naar de trage wegen 22 en 23, die iets verderop hetzelfde tracé volgen, zorgen we ervoor dat onze landbouwers geen last meer hebben van deze overbodige trage weg die ook al jarenlang verdwenen was. De komende maanden gaan we elke gemeenteraad dossiers van trage wegen behandelen. Uiteraard heeft dit een stevige kostprijs, want elk dossier voor het opmeten van een trage weg door een landmeter kost tussen de 2.500 euro en 4.000 euro. Dit jaar hebben we hier een budget van 20.000 euro voor voorzien, dit is echter nodig om een roof op gemeenschapsgeld via dwangsommen van de zelfverklaarde voetwegenactivisten Van Damme te vermijden.”
Reekmans wil de komende maanden, samen met enkele andere burgemeesters en parlementsleden in de regio en over de partijgrenzen heen, samenwerken om een wetgevend initiatief te nemen zodat we definitief komaf kunnen maken met de praktijken van mijnheer Van Damme die enkel uit is op zoveel mogelijk dwangsommen op zijn bankrekening te kunnen plaatsen. Intussen hebben gelukkig de meeste gemeentebesturen in de regio eindelijk begrepen dat deze man eerder een vloek dan een zegen is voor trage wegen.” HLN 9/2/2021