Op maandag 15 augustus trok de praalstoet ter gelegenheid van 450 jaar processie van de Heinkensberg door de straten van Wever, een deelgemeente van Glabbeek. Ondanks een fikse regenbui ging de processie toch door en bij aankomt aan de Kapel van de Heinkensberg waar de historische evocatie doorging klaarde de hemel op en scheen de zon opnieuw. Ruim 1.500 bezoekers zakten af naar Wever voor deze feesteditie. En het processiecomité voorzag ook in randactiviteiten na de processie zoals een grote dorpsbarbecue dat er een echt dorpsfeest van maakte. Geert Grootjans richtte in 2017 samen met enkele dorpsgenoten, een nieuw processiecomité op dat met financiële ondersteuning van de gemeente deze feesteditie in goede banen leidde. “We willen de dorpsgemeenschap niet laten verbrokkelen zoals dat in vele kleine dorpen in Vlaanderen al vaak het geval is en inwoners elkaar gewoonweg niet meer kennen. Door activiteiten zoals de processie willen we vooral de sociale cohesie in ons dorp versterken, alleen zo leren nieuwe en oude inwoners elkaar veel beter kennen en wordt er samengewerkt met jong en oud. Ons processiecomité zette daarom, met talrijke vrijwilligers, de schouders onder deze 25-jarige feesteditie van de processie van de Heinkensberg”, zegt Geert Grootjans, één van de drijvende krachten achter het initiatief.
Bisschop Koen Vandenhoutte leidde het religieuze feest en burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij), die voor de gelegenheid zijn ceremonieel ambtskostuum droeg, hield de feestrede waarin hij het groot erfgoedbelang en de verbindende factor van deze processie voor de dorpsgemeenschap benadrukte. “De 25-jarige bijzondere feesteditie ter gelegenheid van 450 jaar processie van de Heinkensberg dat na zoveel jaren nog steeds enorm leeft en gedragen wordt door een gans dorp is een toonbeeld van uiterst belangrijk immaterieel erfgoed. Net vanuit een sterk gemeenschapsgevoel wordt dit erfgoed levend gehouden. Want ook al is het ontstaan van deze kapel misschien maar een legende, toch is het één van de rijke tradities die we hebben overgenomen van onze voorouders. Daarom is het zo belangrijk om deze tradities in ere te houden en laten verder te leven bij de volgende generaties” speechte burgemeester Peter Reekmans.
Volgens de legende werd de kapel gebouwd in 1572 door de Spaanse generaal Don Dionysius Vicca die door de hertog van Alva naar deze streek was gezonden om de rust in het Hageland te herstellen. Op de Heinkensberg zou hij slag geleverd hebben tegen een Geuzenleger dat sterker in aantal zou geweest zijn dan de Spanjaarden. Generaal Vicca vreesde een nederlaag en aanriep Moeder Gods die hij beloofde een heiligdom te stichten als hij de strijd zou winnen. Hij overwon en als dankbetuiging bouwde hij 450 jaar geleden na de veldslag hier op de Heinkensberg een kapel.
Geplaatst door Dorpspartij Webteam op 08/15/2022 om 11:56 nm in Actueel, Gemeenteraad, In beeld | Permanente link
Waarde Monseigneur,
Waarde heer priester,
Collega’s van het gemeentebestuur,
Geachte aanwezigen,
Beste dorpsgenoten,
Processies hebben historisch een insteek van volksdevotie vanuit dankbaarheid of een bede om onheil te voorkomen. De processie ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van de Heinkensberg groeide uit tot enorm belangrijk erfgoed dat balanceert tussen de religieuze en sociale dimensie van het gebeuren. De talrijke opkomst voor 450 jaar processie van de Heinkensberg vandaag bewijst net de sterk verbindende factor ervan binnen onze lokale dorpsgemeenschap en draagt uitermate bij tot samenhorigheid en het identiteitsbewustzijn van de inwoners van ons dorp.
Lokaal erfgoed zoals dit helpt elkeen van ons bij het begrijpen van onze geschiedenis, onze identiteit en restanten van ons verleden. Cultureel erfgoed is namelijk de verzamelnaam voor alles wat tot stand kwam door onze voorouders of door hen gemaakt is en vandaag nog steeds bestaat en hierdoor een grote waarde blijft hebben voor ons als gemeenschap.
De kapel van de Heinkensberg is roerend erfgoed dat voor iedereen permanent zichtbaar is. Maar gans het gebeuren rond deze 25-jarige bijzondere feesteditie ter gelegenheid van 450 jaar processie hier vandaag dat na zoveel jaren nog steeds enorm leeft en gedragen wordt door een gans dorp is een toonbeeld van uiterst belangrijk immaterieel erfgoed. Vanuit een sterk gemeenschapsgevoel wordt dit erfgoed levend gehouden en dat is ook de reden waarom we als gemeentebestuur het processiecomité dat bestaat uit talrijke vrijwilligers fors ondersteunen.
Geplaatst door Dorpspartij Webteam op 08/15/2022 om 11:51 nm in Actueel, Gemeenteraad, In beeld | Permanente link
De voorbije dagen raakte bekend dat het bosplan van de Vlaamse overheid dat in 2019 werd opgestart slabakt en er nog maar 650 hectare van beloofde 4.000 hectare werd aangeplant de voorbije jaren. In Glabbeek werken we sinds 2014 met een eigen gemeentelijk bosplan en zitten we perfect op schema. Het gemeentelijk bosplan waarmee de gemeente samen met het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en Natuurpunt tegen 2030 maar liefst 20 hectare nieuw bos gaat aanplanten is een belangrijk onderdeel in het gemeentelijk klimaatactieplan 2021-2030. Tussen 2018 en 2021 werd er maar liefst 7,10 hectare nieuwe bossen gerealiseerd in Glabbeek en in 2022/2023 komt hier nog eens 5,5 hectare nieuwe bossen bij in de Velpevallei. Tussen 2024 en 2030 planten we de resterende 7,4 hectare aan.
Eerste schepen Kris Vanwinkelen (Dorpspartij): “We werken sinds 2014 samen met ANB om in de Velpevallei in Glabbeek en Zuurbemde tegen 2030 in totaal voor 20 hectare nieuwe bossen aan te planten. Maar ook met Natuurpunt en RLZH werken we samen om waar het kan nieuwe bossen aan te planten. In 2018 kwam er 3 hectare nieuw bos bij, in 2019 kwam er 2 hectare bij, in 2021 werd er samen met Natuurpunt een perceel van 30 are in Attenrode-Wever aangekocht om te bebossen en de gemeente kocht in 2021 een bos aan van 1,8 hectare dat ingericht werd als speelbos. En in 2022/2023 komt hier opnieuw maar liefst 5,5 hectare aan nieuw bos bij. Tegen 2023 zullen we in totaal al voor maar liefst 12,6 hectare nieuwe bossen gerealiseerd hebben in Glabbeek. De aanplanting van nieuwe bossen zijn een belangrijk onderdeel van het gemeentelijk klimaatplan 2016-2020 en worden een nog belangrijker onderdeel van het nieuw gemeentelijk klimaatactieplan 2021-2030 om de uitstoot van CO² in Glabbeek tegen 2030 fors terug te dringen. Bovendien kunnen we hierdoor onze prachtige natuur nog beter ontsluiten met het herstel van bestaande wandelpaden, het heropenen van nuttige trage wegen en de aanleg van nieuwe wandel –en fietspaden. In Glabbeek voeren we een daadkrachtig, betaalbaar en haalbaar groen beleid met voldoende gezond verstand. De percelen van ANB waar nieuwe bossen aangeplant zijn bovendien vooral gelegen in natte gebieden, waardoor ze minder optimaal waren voor landbouw.”
Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij): In 2018 gingen we van start met het aanplanten van een geboortebos. Om de 4 jaar planten we hier nieuwe bomen bij voor alle kindjes die in deze periode geboren zijn. In november 2022 gaan we het geboortebos verder uitbreiden met ruim 250 nieuwe bomen voor de kindjes die tussen 2018 en 2022 geboren zijn. En we gaan in 2023 ook 1 hectare nieuwe bos aanplanten voor de inrichting van onze natuurbegraafplaats.”
Geplaatst door Dorpspartij Webteam op 08/14/2022 om 03:09 nm in Actueel, Gemeenteraad, In beeld | Permanente link
Maandag 15 augustus (morgen) gaat de 25-jarige feesteditie uit ter gelegenheid van 450 jaar processie van de Heinkensberg. De praalstoet vertrekt om 14 uur in de Butschovestraat om dan via de Torenstraat (richting Vissenaken) en de Solveldweg-Steenbergestraat naar de Heinkensberg te gaan. Het centrum van deelgemeente Wever zal volledig afgesloten zijn.
Je kan het evenement best bereiken via Grotestraat-Steenbergestraat of Pamelenstraat-Steenbergestraat waar er ruime parkeerplaats voorzien is aan de gemeentelijke evenementenhal Hangaar 44 (Steenbergestraat 44, Glabbeek). Er zal gratis vervoer zijn van Hangaar 44 tot aan de toegangsweg Heinkensberg. Vóór en ná de stoet zijn er ook kleine shuttles die mindervaliden en ouderen tot aan de kapel zullen rijden.
Geplaatst door Dorpspartij Webteam op 08/14/2022 om 02:46 nm in Actueel, Gemeenteraad, In beeld | Permanente link
Op zaterdag 30 juli hield het gemeentebestuur van Glabbeek na de processiemisviering een bloemenhulde aan het graf van de drie inwoners (op het kerkhof van Attenrode) die 78 jaar geleden werden opgepakt tijdens razzia’s in Meensel-Kiezegem en omkwamen in concentratiekampen. Burgemeester Peter Reekmans, eerste schepen Kris Vanwinkelen, gemeenteraadsleden Yvette Sterkendries en Jonas Vangroenendael (Dorpspartij) hielden samen met voorzitter Vital Craeninckx van NCPGR Meensel-Kiezegem ’44 en de directeur van het Museum44 een bloemenhulde aan het grafmonument voor de kerk van Attenrode. Eerste schepen Kris Vanwinkelen en tevens voorzitter van Attenrode Kermis hield een herdenkingsrede over de gebeurtenissen in deze deelgemeente 78 jaar geleden. Enkele jaren geleden werd de processietraditie in Attenrode terug heropgestart door het kermiscomité. En jaarlijks herdenken we in het kader van Glabbeek Herdenkt ons dorp tijdens WO II ook de oorlogsgebeurtenissen tijdens Attenrode kermis in het laatste weekend van juli 1944.
In het zicht van de nakende bevrijding, werd op zondag 30 juli 1944 in buurgemeente Meensel de pro-Duitse Gaston Merckx door drie leden van de weerstandsgroep “Gewapende Partizanen” doodgeschoten toen hij onderweg was naar de kermis in Attenrode. Zijn moeder zwoer wraak en eiste honderd gijzelaars voor de dood van haar zoon. Tijdens twee vergeldingsrazzia’s in Meensel-Kiezegem werden 4 mensen ter plekke vermoord en 63 stierven in concentratiekampen. Ook twee burgers uit Attenrode werden opgepakt tijdens deze Duitse represaillerazzia’s te Meensel en stierven in concentratiekampen: August Vanhellemont in Swesing en Justin Bollen in Wolfenbuttel. En later werd ook nog August Vandenberg uit Attenrode opgepakt en naar een concentratiekamp gebracht, hij stierf in Elrich.
Geplaatst door Dorpspartij Webteam op 07/30/2022 om 07:37 nm in Actueel, Gemeenteraad, In beeld | Permanente link
Op zaterdag 30 juli zal het gemeentebestuur van Glabbeek na de processiemisviering om 17u een bloemenhulde houden aan het graf van de drie inwoners (op het kerkhof van Attenrode) die 78 jaar geleden werden opgepakt tijdens razzia’s in Meensel-Kiezegem en omkwamen in concentratiekampen. Burgemeester Peter Reekmans en eerste schepen Kris Vanwinkelen (beiden Dorpspartij) zullen een bloemenhulde houden aan het graf voor de kerk van Attenrode.
In het zicht van de nakende bevrijding, werd op zondag 30 juli 1944 in buurgemeente Meensel de pro-Duitse Gaston Merckx door drie leden van de weerstandsgroep “Gewapende Partizanen” doodgeschoten toen hij onderweg was naar de kermis in Attenrode. Zijn moeder zwoer wraak en eiste honderd gijzelaars voor de dood van haar zoon. In de vroege ochtend van 1 augustus 1944 vielen Duitse soldaten en Gestapoleden het dorp binnen voor een eerste brutale en bloedige vergeldingsactie. En op vrijdag 11 augustus was er een tweede vergeldingsactie en werd de gemeente volledig van de buitenwereld afgesloten door 350 Duitse soldaten en Gestapoleden. De trieste balans van beide vergeldingsacties was verbijsterend: 4 mensen werden ter plekke vermoord en 63 stierven in concentratiekampen. Ook twee burgers uit Attenrode werden opgepakt tijdens deze Duitse represaillerazzia’s te Meensel en stierven in concentratiekampen: August Vanhellemont in Swesing en Justin Bollen in Wolfenbuttel. En later werd ook nog August Vandenberg uit Attenrode opgepakt en naar een concentratiekamp gebracht, hij stierf in Elrich. Burgemeester Peter Reekmans: “Zij waren enkel op een verkeerde dag op een verkeerde plaats. Tijdens het kermisweekend in Attenrode gaat intussen al enkele jaren opnieuw de processie uit met een misviering. In het kader van Glabbeek Herdenkt houden we sinds enkele jaren jaarlijks op het einde van de misviering een bloemenhulde aan het grafmonument van onze inwoners die het slachtoffer werden van het oorlogsgeweld tijdens WO II.”
Geplaatst door Dorpspartij Webteam op 07/28/2022 om 12:46 nm in Actueel, Gemeenteraad, In beeld | Permanente link
Voor nieuwe bovenlokale sportinfrastructuur kan elke gemeente beroep doen op 30% subsidies van de Vlaamse overheid als het dossier voldoet aan de criteria. Deze criteria zijn de volgende: de sportinfrastructuur dient tegemoet te komen aan de reële behoefte aan bovenlokale sportinfrastructuur en een groot aantal mensen bereiken. En de mate de nieuwe sportinfrastructuur dient innovatief te zijn waarbij wordt ingespeeld op trends of waarin bij de realisatie of exploitatie nieuwe technologieën worden gebruikt waarbij mensen worden aangezet tot sporten en te blijven sporten. Het dossier van het nieuw sportpark in openlucht en de uitbreiding van de gemeentelijk sporthal voldoet aan al deze criteria, waardoor we voor dit project alweer 450.000 euro Vlaamse subsidies naar ons dorp kunnen halen.
Sportschepen Hans Hendrickx (Dorpspartij): “Subsidieaanvragen moeten voldoen aan minimum 65% van de criteria van de Vlaamse overheid, maar het project van ons nieuw sportpark en de uitbreiding van onze sporthal in Glabbeek scoort maar liefst 100% voor al deze criteria. De totale kostprijs is in het gemeentelijk sportinfrastructuurplan geraamd op 1,5 miljoen euro, waardoor we voor dit sterk dossier dat voldoet aan alle criteria in aanmerking komen voor ruim 450.000 euro Vlaamse subsidies. Het succes van de sporthal vraagt om bijkomende ruimte en er is ook al lang behoefte aan extra openlucht sportterreinen. Door de herziening van het GRUP centrum reserveerde de gemeente voldoende ruimte voor een uitbreiding van de recreatiecluster kern Glabbeek met een openlucht sportpark in aansluiting met de sporthal en het voetbalterrein van Glabbeek tot een nieuwe sportsite kern Glabbeek. Voor de uitbreiding van deze recreatiecluster wordt de oppervlakte inclusief parkings voor 183 voertuigen uitgebreid met een oppervlakte van 1h88a72ca. In totaal zal de oppervlakte van de bestaande gemeentelijke sportsite meer dan verdubbelen tot een totale oppervlakte van 3ha72a72ca. Op de terreinen voorzien we de aanleg van een openlucht sportpark met multifunctionele speelvelden in kunstgras. En aan de achterzijde van de bestaande gemeentelijke sporthal komt er een uitbreiding van de sporthal met een oppervlakte van 400 m². Met deze aanbouw van 25m x 16m zorgen we voor meer capaciteit voor alle sportverenigingen. De uitbreiding zal voornamelijk gebeuren voor onder andere volgende sporten: dans, yoga, groepslessen fitness, jiu jitsu of andere gevechtssporten. Hierdoor kunnen er op hetzelfde moment meer sportverenigingen gebruik maken van de sporthal. De timing voor de realisatie van dit dossier is grotendeels afhankelijk van de toekenning van de Vlaamse subsidies.”
Geplaatst door Dorpspartij Webteam op 07/19/2022 om 10:38 nm in Actueel, Gemeenteraad, In beeld | Permanente link
Geplaatst door Dorpspartij Webteam op 07/19/2022 om 04:22 vm in Actueel, Gemeenteraad, In beeld | Permanente link
Het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Glabbeek besliste op haar laatste zitting voor de zomervakantie om nog dit jaar op bijna alle gemeentelijke gebouwen versneld zonnepanelen te gaan plaatsen. Schepen van energie Hilde Holsbeeks (Dorpspartij): “Door de huidige energieprijzen stijgt de elektriciteitsfactuur voor de gemeentelijke gebouwen dit jaar met maar liefst 46.600 euro. Verleden jaar betaalden we nog in totaal 27.750 euro aan elektriciteit, maar met de huidige prijzen wordt de gemeentelijke elektriciteitsfactuur nu al geraamd op maar liefst 74.350 euro. Eerder plaatsten we al zonnepanelen op de daken van de nieuwe kleuterschool en de gemeentelijke sporthal. Maar nu gaan we ook versneld zonnepanelen plaatsen op de daken van het nieuw gemeentehuis, het dak van de lagere school, het huidig OCMW-gebouw, het gebouw van de buitenschoolse kinderopvang en GC De Roos. Doordat het verbruik van elektriciteit in de gemeentelijke gebouwen grotendeels overdag is kunnen we met zonnepanelen de elektriciteitsfactuur van de gemeente fors gaan drukken en bijna volledig zelf gaan voorzien in onze eigen elektriciteitsproductie. We gaan hiervoor in zee met het Vlaams Energiebedrijf en kiezen voor een slimme huurkoop van de zonnepanelen, waardoor deze toch wel prijzige investering in duurzame energie amper weegt op de gemeentefinanciën. Het gebouw van de lagere school heeft een plat dak waardoor we hier heel wat zonnepanelen kunnen bijplaatsen en samen met de zonnepanelen die reeds geplaatst werden op het gebouw van de kleuterschool kunnen we bijna volledig zelf gaan voorzien in de productie van elektriciteit voor onze gemeenteschool. Maar ook één zijde van het lange dak van de buitenschoolse kinderopvang leent zich perfect voor de plaatsing van heel wat zonnepanelen, waardoor we ook voor dit gebouw kunnen voorzien in de productie van onze eigen elektriciteit. Op het dak van GC De Roos en de nieuwe daken van het gemeentehuis kunnen we ook voldoende zonnepanelen plaatsen, waardoor we hier eveneens quasi volledig onze eigen elektriciteit kunnen gaan produceren. En na de zomervakantie wordt het dak van het huidig OCMW-gebouw vernieuwd en voorzien van zonnepanelen langs één zijde. Met deze zonnepanelen kunnen we voorzien in elektriciteit voor de aanpalende loods van de dienst openbare werken en de gemeentelijke muziekschool die na de verhuis van het OCMW zijn intrek neemt in het huidig OCMW-gebouw. De huidige energiecrisis dwingt ons deze investeringen versneld te doen, want gemeentebesturen die nu niet de omslag maken naar hernieuwbare energie zullen zich in de toekomst blauw gaan betalen aan elektriciteit.”
Geplaatst door Dorpspartij Webteam op 07/19/2022 om 04:18 vm in Actueel, Gemeenteraad, In beeld | Permanente link