Op de gemeenteraad van april zal de Dorpspartijmeerderheid de ontwerpdossiers goedkeuren voor de aanleg van nieuwe rioleringen, weginfrastructuur en fietspaden in drie straten: de Torenstraat tussen Attenrode en Wever, Zuurbemde en de Oplinteresesteenweg in Bunsbeek. Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij): “In totaal kosten deze geplande wegenwerken 7.224.278,56 euro die gefinancierd worden met maar liefst 5.081.521,34 euro subsidies van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en uit het Vlaams fietsfonds. De gemeente Glabbeek investeert voor de heraanleg van deze drie straten en nieuwe fietspaden 2.142.757,22 euro eigen middelen. En voor de aanleg de fietspaden op de Oplintersesteenweg stapt ook de stad Tienen mee in ons subsidiedossier om de fietspaden op hun grondgebied gedeeltelijk door te trekken richting Oplinter. Eerder werden deze ontwerpdossiers al goedgekeurd op de projectstuurgroep met de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams gewest waardoor ze in aanmerking komen voor subsidies. En nadat de ontwerpplannen eerst al besproken werden in de gemeenteraadscommissie Mobiliteit gaat het volledig ontwerpdossier nu naar de gemeenteraad zodat de gemeente officieel de nodige subsidiedossiers kan indienen.”
Schepen van openbare werken Kris Vanwinkelen (Dorpspartij): “De werken in de Torenstraat omvat de aanleg van nieuwe rioleringen, weg -en fietsinfrastructuur tussen het kruispunt met de Butschovestraat (Wever) en het centrum van Attenrode. Tussen het kasteel van Attenrode en het oud gemeentehuis aan het Hulsbos komen er vrijliggende fietspaden achter de grachten, waardoor er eindelijk na jaren een veiligere doorsteek komt tussen Attenrode en Wever voor de zwakkere weggebruikers. In het centrum van Attenrode en tussen het Hulsbos en de Butschovestraat komen er fietssuggestiestroken. Tegelijkertijd wordt ook de riolering en het volledig wegdek er vernieuwd. De totale kostprijs van deze werken is geraamd op 2.306.221,93 euro. De gemeente investeert hierin voor 632.869,40 euro eigen middelen en haalt voor dit dossier 1.673.352,53 euro subsidies van de VMM en het Vlaams fietsfonds naar ons dorp.”
Simon Vandermeulen (Dorpspartij), voorzitter van de gemeenteraadscommissie Mobiliteit: “Ook Zuurbemde krijgt nieuwe riolering, weg -en fietsinfrastructuur van het kruispunt met de Tiensesteenweg tot aan de gemeentegrens met Kersbeek-Miskom. Ook de riolering, het wegdek, de voetpaden en de parking achter de kerk in de Bronstraat worden tegelijk vernieuwd. Deze werken omvatten de aanleg van aanliggende fietspaden tussen de kruispunten van de Tiensesteenweg en de Ruiterij en fietssuggestiestroken in het centrum van Zuurbemde tot aan de gemeentegrens met Kersbeek-Miskom. De totale kostprijs van deze werken is geraamd op 2.480.472,13 euro die gefinancierd worden met 1.603.750,15 euro subsidies van de VMM en uit het Vlaams fietsfonds en 876.721,97 euro eigen middelen van de gemeente. En ook de Oplintersesteenweg in Bunsbeek krijgt nieuwe riolering, weg -en fietsinfrastructuur tussen het kruispunt met Boeslinter tot aan het kruispunt met Stok en Sint-Margriete-Houten. De stad Tienen stapt hiervoor meer in ons subsidiedossier, waardoor we deze nieuwe fietsverbinding kunnen doortrekken tot aan het volgende kruispunt op het grondgebied van buurgemeente Tienen. Op het gedeelte met voetpaden tussen Boeslinter en net voorbij de Kapelstraat komen er fietssuggestiestroken, aansluitend komen er vrijliggende fietspaden tot net voorbij het kruispunt met de Schaffelbergstraat die overgaan in aanliggende fietspaden tot aan het kruispunt met Stok en Sint-Margriete-Houtem. De aanleg van deze fietspaden gaat de Oplinteresesteenweg heel wat veiliger maken voor de zwakkere weggebruikers en zorgt tegelijk voor een betere fietsverbinding met Oplinter, Stok en Sint-Margriete-Houtem. De totale kostprijs van deze werken is geraamd op 2.437.584,50 euro voor werken op het grondgebied van de gemeente Glabbeek en 501.587,35 euro op het grondgebied van de stad Tienen. De kostprijs voor onze gemeente wordt gefinancierd met 1.804.418,51 euro subsidies van de VMM en uit het Vlaams fietsfonds en 633.165,85 euro eigen gemeentelijke middelen. Doordat de stad Tienen mee in ons subsidiedossier stapt kan ook zij beroep doen op dezelfde subsidies van de VMM en uit het Vlaams fietsfonds voor de werken op hun grondgebied.”