Geplaatst door Dorpspartij Webteam op 10/10/2024 om 05:15 nm in Actueel, In beeld, In de pers | Permanente link | Reacties (0)
Geplaatst door Dorpspartij Webteam op 10/11/2024 om 12:13 nm in Actueel, Gemeenteraad, In beeld | Permanente link
Peter Reekmans (Dorpspartij) is klaar om op zondag 13 oktober zichzelf op te volgen als burgemeester van Glabbeek, de ‘Beste Gemeente van Vlaanderen’ volgens de lezers en kijkers van Het Laatste Nieuws en VTM NIEUWS. Een mooie erkenning voor de Hagelandse gemeente waar hij mee aan timmerde om er een parel van te maken. Een openhartig gesprek met de populaire burgemeester die met hart en ziel werkt voor zijn dorp en daardoor al op jonge leeftijd hartpatiënt werd. Toch denkt de man nog lang niet aan opgeven. Integendeel.
Peter Reekmans zetelt al 24 jaar in de gemeenteraad en werd in 2013 burgemeester van zijn geboortedorp. Tussen 2009 en 2014 was hij Vlaams Volksvertegenwoordiger en fractievoorzitter in het Vlaams Parlement. Daarnaast is hij ondernemer en is hij actief in de sector van ramen, deuren en raamdecoratie. Hij woont samen met zijn verloofde Sandra en heeft één dochter Marie-Julie (10). Hij gaat er prat op dat hij absoluut geen beroepspoliticus is, maar een ondernemer. Vooral zijn atypische politieke aanpak waarbij hij zijn gemeente als een bedrijf bestuurt, valt hierbij op. Zo trekt hij sinds de oprichting van de Dorpspartij al voor een derde keer met een financieel berekend verkiezingsprogramma (het dorpsplan) naar de kiezer. Bij de verkiezingen in 2018 behaalde zijn Dorpspartij 55 procent van de stemmen en een absolute meerderheid van 12 van de 17 zetels in de gemeenteraad. Maar echt fier is de burgemeester pas op de titel van de ‘Beste Gemeente van Vlaanderen’, die Glabbeek eind 2023 heeft gekregen van de lezers en kijkers van Het Laatste Nieuws en VTM NIEUWS. De populaire burgemeester wordt in Glabbeek op handen gedragen omdat hij steeds ter beschikking staat van alle inwoners.
Lees meer "Peter Reekmans (49) gaat opnieuw voor burgemeesterssjerp in Glabbeek (interview HLN)" »
Geplaatst door Dorpspartij Webteam op 10/11/2024 om 12:04 nm in Actueel, Gemeenteraad, In beeld | Permanente link
De gemeente Glabbeek ging een samenwerking aan met energie-intercommunale Creadiv en Sunfin voor een huurkoop van 744 zonnepanelen op de gemeentelijke gebouwen. Op de gemeenteraad van 10 oktober 2024 werden de huurkoopcontracten met Creadiv en Sunfin goedgekeurd. Er werden al zonnepanelen geïnstalleerd op de daken van de gemeenteschool (188 panelen), het nieuw gemeentehuis (62 panelen), het gebouw van de KSA (14 panelen), de gemeentelijke sporthal (41 panelen), GC De Roos (53 panelen) en BKO (44 panelen). Voor eind dit jaar worden er nog zonnepanelen geplaatst op de gemeentelijke evenementenhal Hangaar 44 en het ART-gebouw (273 panelen), het parochiecentrum van Kapellen (43 panelen), de pastorij van Bunsbeek (12 panelen), het oud gemeentehuis van Attenrode-Wever (14 panelen). Nog voor de energiecrisis werkten we onder Dorpspartijbeleid al dit plan uit om al onze gemeentelijke gebouwen energieneutraal te maken. De 774 zonnepanelen zorgen tezamen voor de productie van 403,12 kWp: voldoende voor de energievraag van alle gemeentegebouwen. En door de installatie van de zonnepanelen daalt de CO2-uitstoot van de gemeente met 155.000 kg/jaar. Op 15 jaar bespaart de gemeente Glabbeek met deze huurkoop 1.350.000 euro aan energiekosten.
Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij): “Terwijl veel gemeenten nog aan het nadenken zijn over eventuele investeringen in een energietransitie zijn we momenteel in Glabbeek al maar liefst 744 zonnepanelen aan het plaatsen op de daken van onze gemeentelijke gebouwen. Het is bovendien een absolute primeur dat een kleine gemeente zoals Glabbeek één van de eerste Vlaamse gemeenten is die hierdoor volledig energieneutraal is voor zijn eigen gemeentegebouwen. Voor de huurkoop van de 774 panelen betaalt de gemeente gedurende 15 jaar ruim 30.000 euro huur per jaar en zorgt de groene stroom jaarlijks voor een opbrengst van ruim 120.000 euro. Hierdoor laten we onze gemeentelijke elektriciteitsfactuur jaarlijks met 90.000 euro dalen. Op 15 jaar besparen we hierdoor uiterst doordacht maar liefst 1.350.000 euro aan elektriciteit. Doordat we onder Dorpspartijbeleid kiezen voor structurele energiebesparingen zoals deze moeten we zoals vele andere gemeenten namelijk niet onze straatverlichting doven.”
Geplaatst door Dorpspartij Webteam op 10/10/2024 om 10:44 nm in Actueel, Gemeenteraad, In beeld | Permanente link
De Vlaamse bevolking vergrijst. Ook in onze eigen gemeente stellen we een toenemende vergrijzing vast, alsook een stijging van personen met dementie of een andere zorgbehoefte die nog op zelfstandige basis thuis wonen. Hierdoor wordt de kans op medische interventies echter ook steeds groter. In geval van nood telt iedere seconde. Het is dan ook belangrijk dat medische hulpverleners, brandweer en/of politie zo snel mogelijk de juiste hulp kunnen bieden. Daarvoor moeten ze ook zo snel mogelijk en zonder al te veel moeite toegang hebben tot de persoonlijke en medische gegevens van de persoon in nood … zeker wanneer deze persoon zelf niet meer in staat is om deze informatie te verstrekken. Dankzij de Gele Doos kunnen hulpverleners bij een noodsituatie snel en efficiënt handelen. De Gele Doos is een zeer herkenbare bewaardoos. Ze bevat belangrijke medische en andere informatie over de zorgvrager zoals een medicatielijst, contactgegevens van de huisarts, thuisverpleegkundige, mantelzorgers, … Bedoeling is om deze doos te bewaren in de koelkast. Dat is een makkelijke en bereikbare vindplaats voor de hulpdiensten. Bij de Gele Doos hoort ook een sticker dewelke men aan de binnenkant van de voor- of achterdeur of raam kan kleven. Zo weten hulpverleners dat ze een gele doos kunnen terugvinden in de koelkast.
Schepen van OCMW Tom Struys (Dorspartij): “Het OCMW van Glabbeek wil met de Gele Doos haar steentje bijdragen tot een goede en vlotte hulpverlening voor alle zelfstandige thuiswonende 65+; (zwaar) zorgbehoevenden; chronisch zieken en/of mensen met een beperking. Er wordt 1 Gele Doos per huishouden voorzien. Begin deze week werden de uitnodigingsbrieven voor de Gele Dozen met afhaalstrookje verstuurd werden naar alle inwoners van Glabbeek ouder dan 65 jaar en intussen zijn ook al de eerste exemplaren afgehaald. Ook inwoners jonger dan 65 jaar die zwaar zorgbehoevend zijn én recht hebben op de gemeentelijke mantelzorgpremie krijgen eenzelfde brief met afhaalstrookje in de bus. Op vertoon van dit strookje kunnen zij of hun mantelzorgers hun Gele Doos gratis afhalen op het gemeentehuis tijdens de openingsuren. Chronisch zieken, mensen met een beperking en/of zwaar zorgbehoevenden, kunnen eveneens een Gele Doos verkrijgen indien zij ofwel gerechtigd zijn op het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden ofwel recht hebben op een PAB of een PVB.”
Geplaatst door Dorpspartij Webteam op 10/10/2024 om 05:29 nm in Actueel, Gemeenteraad, In beeld | Permanente link
Geplaatst door Dorpspartij Webteam op 10/09/2024 om 11:59 nm in Actueel, Gemeenteraad, In beeld | Permanente link
Op dinsdag 8 oktober ging in GC De Roos in Glabbeek een inspraakvergadering door voor alle bewoners van Boeslinter (vanaf het kruispunt met de Pepinusfortstraat richting Hoeleden), de Pepinusfortstraat en de Hoeledensesteenweg in Bunsbeek De ontwerpplannen voor de heraanleg werden gepresenteerd door het studiebureau en het gemeentebestuur. Er werd uitgebreid uitleg gegeven over de geplande nieuwe fietspaden, snelheidsremmende maatregelen en de structurele aanpassingswerken tegen wateroverlast. Ook de gemeente Kortenaken stapte mee in ons dossier om de fietspaden tussen Bunsbeek en Hoeleden op elkaar te kunnen laten aansluiten. Het gemeentebestuur kreeg onlangs groen licht vanuit Vlaanderen voor de goedkeuring van het subsidiedossier voor nieuwe fietspaden (90% subsidies) via het Vlaams fietsfonds. Op de Hoeledensesteenweg komen er vrijliggende fietspaden in de zone 70 en aansluitende fietspaden in de zone 50. Op de Pepinusfortstraat en het deel van Boeslinter komen er aansluitende fietspaden. Onder Dorpspartijbeleid houden we bij elk dossier van wegenwerken inspraakvergaderingen waarbij de inwoners opmerkingen of suggesties kunnen doen. Na consultatie van de inwoners worden pas de definitieve uitvoeringsplannen opgemaakt voor deze werken in 2025 van start gaan.
Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij): “Boeslinter, de Pepinusfortstraat en de Hoeledensesteenweg zijn straten die binnen het lokaal functioneel fietsroutenetwerk vallen, waardoor we voor deze investering in nieuwe fietspaden maar liefst 90% subsidies krijgen uit het Vlaams fietsfonds. Met ons financieel berekend wegenmeerjarenplan 2013-2030 pakken we straat per straat grondig aan. En uiteraard zetten we hierbij hoog in op het aantrekken van subsidies van de hogere overheid, waardoor er enorm veel tijd kruipt in de voorbereidende fase van al deze wegendossiers. Maar laten we eerlijk zijn, zonder deze Vlaamse subsidies zouden we anders nooit zoveel fietspaden als kleine gemeente kunnen aanleggen. En voor we de uitvoeringsplannen definitief maken, consulteren we altijd eerst de bewoners. Zo werken we intussen al 12 jaar onder Dorpspartijbeleid, waarbij onze inwoners maximaal inspraak hebben bij de heraanleg van hun straat.”
Geplaatst door Dorpspartij Webteam op 10/08/2024 om 11:49 nm in Actueel, Gemeenteraad, In beeld | Permanente link
Geplaatst door Dorpspartij Webteam op 10/06/2024 om 12:19 nm in Actueel, In beeld, In de pers | Permanente link | Reacties (0)
De ontwerpplannen voor de heraanleg van de Oplintersesteenweg in Bunsbeek zijn intussen na overleg met de stad Tienen volledig klaar. Hier werken we samen met Aquafin voor de aanleg van nieuwe rioleringen en een nieuw wegdek. En de onveilige Oplintersesteenweg waar momenteel geen fietspaden zijn krijgt voor het eerst fietspaden en fietssuggestiestroken (waar onvoldoende plaats is). Ook de stad Tienen stapte mee in dit subsidiedossier van Glabbeek en zal de fietspaden op haar grondgebied doortrekken in de Herestraat over een beperkte afstand van de gemeentegrens met Bunsbeek tot aan het kruispunt met de Veeweidestraat (Sint-Margriete-Houtem) en de Uilstraat (Stok). Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij): “Het subsidiedossier voor de heraanleg van de Oplintersesteenweg is één van de laatste dossiers die we aan het afwerken zijn voor de realisatie van ons volledig gesubsidieerd lokaal functioneel fietsroutenetwerk. Voor eind 2024 zullen alle fietspadendossiers die binnen het lokaal functioneel fietsroutenetwerk vallen en die hierdoor in aanmerking komen voor subsidies uit het Vlaams fietsfonds volledig klaar zijn. Tussen 2025 en 2028 worden al deze nieuwe fietspaden aangelegd. De totale kostprijs voor de realisatie van dit veilig lokaal fietsroutenetwerk is ruim 6 miljoen euro dat we financieren met maar liefst 5 miljoen euro subsidies uit het Vlaams fietsfonds. We staken hier als gemeente maar liefst 9 jaar heel wat tijd en energie in om maximaal subsidies uit het Vlaams fietsfonds naar ons dorp te kunnen halen. Maar we zorgen ook dat ons lokaal fietsroutenetwerk waar het mogelijk is bovenlokaal aansluit op de buurgemeenten. Zo maakten we voor de Oplintersesteenweg een akkoord met Tienen en voor de Hoeledensesteenweg een akkoord met Kortenaken om mee in onze subsidiedossiers te stappen”.
Geplaatst door Dorpspartij Webteam op 10/03/2024 om 02:42 vm in Actueel, Gemeenteraad, In beeld | Permanente link
De ontwerpplannen zijn klaar voor de heraanleg van de Butschovestraat in Wever in 2025-2026. De gemeente Glabbeek gaat hier samen met Aquafin de weginfrastructuur en riolering volledig vernieuwen tot aan de grens met Binkom en tegelijk nieuwe fietspaden aanleggen via subsidies uit het Vlaams fietsfonds. Er was de voorbije periode overleg met de gemeente Lubbeek om mee in het subsidiedossier van Glabbeek te stappen om het nieuw fietspad in de Butschovestraat ook door te trekken op het grondgebied van de gemeente Lubbeek in de Helstraat (Binkom) tot aan de Aarschotsesteenweg. Maar Lubbeek liet voor de zomer weten geen subsidies voor de fietspaden te zullen gaan aanvragen. Glabbeek finaliseerde recent de plannen en gaat alleen door met de aanleg van nieuwe gesubsidieerde fietspaden in Wever. Er komen vrijliggende fietspaden tussen de grens met Binkom en het kruispunt met de Langstraat. En aanliggende fietspaden tot het kruispunt met de Doemstraat. Bovendien gaan we op het tracé van de Butschovestraat investeren in meerdere snelheidsremmende maatregelen. Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij): “Samen met de aanleg van nieuwe fietspaden zal Aquafin ook een nieuw gescheiden rioleringsstelsel en wegdek aanleggen in de Butschovestraat in deelgemeente Wever. De kostprijs van deze fietspaden werd geraamd op 600.000 euro, maar doordat deze in het goedgekeurde functioneel (boven)lokaal fietsroutenetwerk vallen krijgen we hiervoor ook maar liefst 90% subsidies uit het Vlaams fietsfonds en bedraagt het aandeel in deze werken voor de gemeente met eigen middelen slechts 60.000 euro van de totale kostprijs. De heraanleg van de fietspaden is ook dringend nodig omdat de oude op de draad versleten zijn. In de zone 50 komen er aanliggende fietspaden, in de zone 70 vrijliggende fietspaden. Maar bovendien zullen we ook de snelheid in deze straat gaan afremmen met een verkeerspoort waar de zone 70 overgaat in de zone 50 en met bijkomende versmallingen in de zone 50.”
Geplaatst door Dorpspartij Webteam op 10/03/2024 om 02:17 vm in Actueel, Gemeenteraad, In beeld | Permanente link
De omgevingswerken voor de heraanleg van de buitenomgeving rond het vernieuwde gemeentehuis zijn vandaag van start gegaan. In een eerste fase wordt er de komende weken het terrein proper gemaakt en genivelleerd met een tijdelijke verharding zodat er tijdens de werken opnieuw meer auto’s kunnen parkeren achter het gemeentehuis.
Naast en achter het gemeentehuis komen er in totaal 70 nieuwe parkeerplaatsen, 8 oplaadpunten voor elektrische wagens, een nieuw Mobipunt met een autodeelwagen en een overdekte fietsenparking. De rioleringswerken, wegeniswerken, waterbuffering, de aanleg van de nieuwe parking en groenaanplanting heeft een totale kostprijs van 983.205,04 euro (BTW 21% inclusief). Ook dit dossier van de buitenomgeving van het gemeentehuis pakten we onder Dorspartijbeleid zeer doordacht aan, door alweer maar liefst 455.334,08 euro Vlaamse projectsubsidies naar ons dorp te halen. De buitenomgeving is voorzien met heel wat groenaanplantingen en landelijke groenaccenten, JH Bunker krijgt zijn eigen terras en de centrumparking zal ook een pleinfunctie krijgen voor occasionele activiteiten.
Geplaatst door Dorpspartij Webteam op 10/02/2024 om 03:54 nm in Actueel, Gemeenteraad, In beeld | Permanente link