Uit een thesis aan de KU Leuven blijkt dat De Lijn haar totaal jaarlijkse aantal reizigers in heel Vlaanderen overdrijft... en in realiteit ruim 100 miljoen reizigers minder vervoert.
Daarenboven is de bezetting van vele bussen zeer laag (bezettingsgraden van 15 tot 25% zijn schering en inslag) en is het aandeel van De Lijn in de totale mobiliteit (slechts 6%) niet gestegen. Iets wat iedere burger elke dag kan zien, zeker bv. in steden als Leuven, Tienen, Diest of Aarschot. Nochtans kost De Lijn per jaar bijna een miljard euro aan belastinggeld (een verdriedubbeling sinds 2000) en zorgt de maatschappij amper voor 16% aan eigen inkomsten. Slechts 60% van de reizigers betaalt nog het volledige tarief. Daardoor is het aandeel van de eigen inkomsten van de maatschappij gezakt van 28,9% in 1999 tot 16,7% in 2008. Echt politiek lachwekkend werd het afgelopen week toen Open VLD het voorstel lanceerde om De Lijn extern te laten doorlichten n.a.v. de bekendmaking van deze cijfers. Open VLD vraagt dit nu pas, nadat ze sinds bijna 10 jaar zelf het beleid mee bepalen in de Vlaamse Regering. LDD stelt deze vraag al langer, Open VLD komt er nu schaamteloos 1 jaar voor de verkiezingen van 2009 plots mee naar buiten.
Voor LDD zijn de oplossingen glashelder, zonder dure doorlichtingen. Want De Lijn haalt geen auto’s van de weg, zoals de Vlaamse Regering ons steeds voorloog. De aparte busbanen voor bussen, waar LDD zich de voorbije maanden radicaal tegen verzet heeft, zijn meer dan ooit verwerpelijk. Net deze busbanen zijn in Vlaams-Brabant méér dan elders ingetekend. Zopas gaven op de website van LDD Vlaams-Brabant 100 bezoekers hun mening: 68% is tegen en slechts 32% geloofde dat busbanen een goede zaak zijn voor onze mobiliteit. LDD begrijpt dan ook niet dat nu één onafhankelijke thesis aan de KU Leuven volledig de studies onderuit haalt die alle aparte busbanen steeds rechtvaardigden." Er zijn dus veel te veel excessen bij De Lijn, ze hebben de voorbije jaren voldoende middelen gehad (x 3 sinds 1999) om de kwaliteit te verhogen. Alleen het rendement kwam er niet. Zet dus bussen in waar ze nodig zijn, en vervang onderbezette lijnen door een belbus of een taxi. Er moet geen halte om elke hoek staan als er geen vraag naar is. En schaf onmiddellijk alle aparte busbanen af, die enkel extra files creëren in Vlaams-Brabant" aldus Vlaams-Brabants LDD –politicus Peter Reekmans.