Aarschots schepen van Onderwijs en Cultuur Herman Pelgrims legde gisterenavond zijn mandaat als schepen neer. Dat deed hij onder massale druk nadat hij tot achttien maanden voorwaardelijk werd veroordeeld wegens zijn rol in het Aarschotse fraudedossier. Schepen Els Vinckx, veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijk, blijft wel zetelen op vraag van haar partij.
De gemeenteraadszitting in Aarschot verliep gisterenavond bijzonder woelig. Twee maanden nadat schepen van Onderwijs en Cultuur Herman Pelgrims (CD&V) en schepen van Welzijn en Jeugd Els Vinckx (CD&V) ook in beroep werden veroordeeld voor hun rol in het fraudedossier, eisten de oppositiepartijen en de bevolking het ontslag van beide schepenen. Honderd actievoerders trokken gisterenavond naar het stadhuis om hun eis kracht bij te zetten.
Onder massale druk liet Pelgrims in een schriftelijke mededeling weten dat hij ontslag neemt als schepen. 'Om mijn gezondheid niet verder te ondermijnen door de commotie rond mijn persoon en om de stad niet in bestuursmoeilijkheden te brengen, dien ik mijn ontslag in als schepen van Aarschot.' Toch slaat Pelgrims geen mea culpa. 'Mijn verzoek tot ontslag is niet gebaseerd op de uitspraak van het hof van beroep, waartegen ik cassatieberoep heb aangetekend. Dat maakt dat ik tot op heden nog steeds niet strafrechtelijk ben veroordeeld en dus word geacht geheel onschuldig te zijn.' Wie Herman Pelgrims zal opvolgen als schepen, is nog niet duidelijk.
'Heel binnenkort zal onze partij een opvolger aanduiden', zei burgemeester André Peeters(CD&V). 'We wensen wel de verdiensten van Pelgrims te benadrukken en we zijn ervan overtuigd dat de bevolking hem daarvoor dankbaar zal blijven.'
Els Vinckx volgde het voorbeeld van haar collega gisterenavond niet. Eerder stelde Vinckx haar mandaat ter beschikking van de partij, maar die vroeg haar uitdrukkelijk aan te blijven.
'Schandalig', klonk het in koor vanuit de oppositiebanken. 'Als twee wielrenners betrapt worden op doping, worden ze allebei uit de wedstrijd gezet. Ongeacht hoeveel doping ze namen. Datzelfde principe moet ook hier gehanteerd worden', vond PVD-raadslid Willy Dekeyzer. Ook Groen!-raadslid Johan Van de Schoot vond het opportuun dat ook schepen Vinckx een stap opzij zou zetten. André Dekeyzer en Geert Schellens van SP.A vroegen of dit nu het goede bestuur was dat CD&V zo hoog in het vaandel draagt. 'De ene schepen wordt onder druk gezet en gevraagd om op te stappen, terwijl de andere uitdrukkelijk wordt gevraagd aan te blijven. Dat kan niet.' Ook Lijst Dedecker, die in Aarschot niet in de gemeenteraad zetelt, trok van leer.
Nationaal partijsecretaris Peter Reekmans vond het niet kunnen dat pas gisteren een stap opzij werd gezet. 'Dit getuigt van weinig politiek fatsoen. De uitspraak dateert van juni en het is intussen bijna september.' Vlaams Belang ging gisteren een stapje verder en eiste tijdens de gemeenteraad het ontslag van Els Vinckx. 'Ontslag nu', klonk het in koor, begeleid door een stevig fluitconcert. De politie moest tussenkomen om de luidruchtige actievoerders uit de raadzaal te zetten. Toen schepen Vinckx een toelichting wilde geven bij een agendapunt, was VB-raadslid Luc Verrijt van mening dat iemand die veroordeeld is, niet bevoegd is om die toelichting te geven. Beide betrokken schepenen onthielden zich gisterenavond van verdere commentaar over het fraudedossier.
Bron: Het Nieuwsblad regio Brabant-Hageland (29/8/08)
Reacties