Volgens een straatenquête die Lijst Dedecker gisteren uitvoerde bij 1000 inwoners, is het merendeel van de Leuvenaars niet tevreden met de zone 30 die het stadsbestuur eind volgend jaar wil invoeren in de hele binnenstad. «Wij waren van in het begin tegen deze maatregel», zegt nationaal partijsecretaris Peter Reekmans.
«Schepen Dirk Robbeets verklaart overal dat de zone 30 er komt op vraag van de inwoners, maar wij hadden daar onze twijfels bij», legt Peter Reekmans uit. «Daarom zijn we gisteren de straat opgetrokken om de proef op de som te nemen en te luisteren naar de stem van het volk. In totaal bevragen we duizend Leuvenaars of ze voor of tegen een volledige zone 30 in de binnenstad zijn. Voorlopig zitten we al 677 personen, de rest volgt de komende dagen. 542 mensen spraken zich uit tegen de invoering van de zone 30, 135 waren voor. Een ruime meerderheid denkt dus hetzelfde als wij.»
Lijst Dedecker ziet het nut niet in van een zone 30 in de volledige binnenstad. «Snelheid moet je altijd bepalen in functie van tijd, plaats en omstandigheid. Ten eerste: 's nachts is het sowieso minder druk op de weg als overdag. Ten tweede: aan een school is een zone 30 absoluut noodzakelijk. Er kan altijd een kindje achter een auto opduiken. En ten derde: bepaalde omstandigheden vragen nu eenmaal om een aangepaste snelheid. Maar een hele binnenstad zone 30 maken, dient de veiligheid niet», vindt Reekmans. «Een recente studie heeft bovendien uitgewezen dat verkeersdrempels tot 50 procent meerverbruik van brandstof leiden. Leuven wordt met andere woorden de 'fijnstoffabriek' van Vlaanderen.»
Handelaars
Opvallend is volgens de partij dat de handelaars in de winkelstraten zich tegen de zone 30 verzetten. «Ze vrezen dat de maatregel nog meer mensen naar de shoppingcentra in de rand rond Leuven zal jagen. Pas op, we hebben zeker niet het gevoel dat we onze slag thuis hebben gehaald. Hoewel we eerder een uitslag van 60-40 hadden verwacht, niet van 90-10. En zelfs als de meerderheid voor de zone 30 was geweest, hadden we ons daarbij neergelegd. We kunnen nu alleen maar hopen dat het schepencollege naar onze bezwaren zal luisteren. Hoe dan ook blijven we de druk opvoeren, want we vrezen dat ook Diest en Tienen binnenkort aan de beurt zijn.»
Bron: Het Laatste Nieuws regio Leuven-Brabant (18/10/08)
Reacties