« februari 2010 | Hoofdmenu | april 2010 »
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 31/03/10 in Nationaal actueel | Permanente link | TrackBack (0)
In Nederland worden nog deze week de laatste stukken snelweg met vorstschade hersteld. In Vlaanderen zijn ze tegen eind april klaar ... met het maken van een inventaris! Pas daarna kan in Vlaanderen het werk beginnen. De gevaarlijkste putten zijn volgens de woordvoerster Vlaams minister van Openbare Werken Crevits (CD&V) al gevuld. Ze voegt eraan toe dat waar het echt te erg is, de volledige toplaag van het asfalt vervangen wordt. Op enkele plaatsen is dat al gebeurd; al kan elke weggebruiker dagelijks getuigen dat die herstelde plaatsen schaars zijn… Omdat de wegen jarenlang te weinig onderhouden zijn, is een structureel onderhoud om de achterstand in te halen onafwendbaar. De minister hoopt te komen tot een systeem zoals in Nederland, waarbij ook de funderingen hersteld worden en ruim op tijd begonnen wordt. In de meest optimistische schatting duurt dat nog vijf jaar… “Geen wonder” zegt Peter Reekmans, Vlaams volksvertegenwoordiger en secretaris van de parlementscommissie Mobiliteit en Openbare Werken (LDD), “als je jaren en jaren met minderwaardige materialen werkt en elk basisonderhoud verwaarloost!” Reeds eerder, ook voor de winter, kloeg LDD de toestand (zeg maar pure wantoestand) van de Vlaamse wegen aan. Reekmans steunt uiteraard Crevits nu met haar plannen, maar bestempelt het gehaal toch als “too little, too late”. Reekmans vindt het tot slot absurd dat het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de ‘officiële winterperiode’ tot eind april laat lopen, waardoor het voor een 'definitief rapport' dus nog ruim een maand wachten is. “Wat een contrast met Nederland” sluit Reekmans af.
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 31/03/10 in Nationaal actueel, Vlaams Parlement | Permanente link | TrackBack (0)
Eandis besliste in september 2009 als enige netbeheerder om bij wanbetalers aardgasbudgetmeters te plaatsen. Sindsdien zijn er al zowat 8.500 geïnstalleerd, alhoewel in putje winter de installatie even onderbroken werd… De aardgasbudgetmeters kwamen er in navolging van de elektriciteitsbudgetmeter, waarvan Eandis al bij 32.000 klanten een exemplaar plaatste. Ze werken beide volgens het ‘pay-and-go’-principe, waarbij de gebruiker op voorhand betaalt. Maar bij elektriciteit krijgt de klant sowieso een basishoeveelheid stroom, terwijl wie niet betaalt voor gas, om veiligheidsredenen helemaal geen levering meer krijgt… De Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) waarschuwt voor verdoken armoede met het budgetmetersysteem. De VVSG vreest dat achter de aardgasbudgetmeters vaak armoede schuilgaat, en vraagt alertheid voor deze problematiek. De technische oplossing is volgens de VVSG wel goed, want het helpt mensen hun schulden onder controle te houden. Eandis levert gas en elektriciteit in 239 van de 308 Vlaamse gemeenten. Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans (LDD) volgt dit thema op de voet. “Het systeem van budgetmeters is inderdaad een correcte techniek, maar de hoge energietarieven blijven een nijpend probleem” zegt Reekmans, die ook niet nalaat te onderstrepen dat hij zich nog steeds verzet tegen de te hoge distributienettarieven die bijv. Eandis aan de consumenten aanrekent. “Eandis kan zijn cliënteel écht helpen, door eindelijk komaf te maken met deze verborgen belasting” benadrukt Reekmans. De LDD’er toonde eerder aan dat 100.000’en Vlamingen jaar na jaar samen miljoenen euro teveel betalen aan energierekeningen doordat de intercommunales hun nettarieven systematisch te hoog leggen.
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 29/03/10 in Nationaal actueel, Vlaams Parlement | Permanente link | TrackBack (0)
De Vlaamse regering maakt in 2010 een budget vrij van 5,4 miljoen voor uitbreiding van het aanbod kinderopvangplaatsen in erkende kinderdagverblijven en diensten voor onthaalouders. Met dit budget kunnen in totaal 570 bijkomende plaatsen in kinderdagverblijven gerealiseerd worden. 1/3 van de binnen een zorggebied beschikbare plaatsen kunnen eventueel aangevraagd worden door een dienst. De 570 in het Vlaams Gewest beschikbare plaatsen worden verdeeld over 18 zogenaamde zorgregio’s. De zorgregio’s waar uitbreiding mogelijk is, realiseren vandaag minder dan 33 opvangplaatsen per 100 kinderen. Slechts in 1 op 5 Vlaamse gemeenten (62 in totaal) is een uitbreiding van het aantal gesubsidieerde plaatsen in kinderdagverblijven of diensten mogelijk. En in slechts 22 van de geselecteerde gemeenten kan er effectief een nieuw kinderdagverblijf starten. Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans (LDD) weet dat in de provincie Vlaams-Brabant de 91 beschikbare plaatsen verdeeld worden over de zorgregio’s Diest en Halle. Binnen de regio Diest gaat het om de gemeenten Bekkevoort, Scherpenheuvel-Zichem en Diest. Voor de regio Halle gaat het om de gemeenten Bever, Beersel, Linkebeek, Sint-Pieters-Leeuw, Herne, Halle, Galmaarden, Drogenbos, Sint-Genesius-Rode, Gooik, Pepingen en Lennik. Besturen die in aanmerking willen komen voor een uitbreiding of de opstart van een kinderdagverblijf, moeten een aanvraag indienen tegen half mei.
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 29/03/10 in In Vlaams Brabant, Vlaams Parlement | Permanente link | TrackBack (0)
In de provincie Vlaams-Brabant blijft Peter Reekmans de absolute numero uno binnen zijn partij LDD. Hij haalde van alle kandidaten voor het provinciaal bestuur de meeste voorkeurstemmen. Hierdoor wordt hij uiteraad opnieuw eerste ondervoorzitter van LDD Vlaams-Brabant; voorzitter blijft Fred De Keyser uit Aarschot. Maar ook nationaal scoort Reekmans zeer goed bij de interne bestuursverkiezingen van de partij. Hij behaalde het tweede meeste stemmen voor het nationaal partijbestuur, na collega Ulla Werbouck. Met andere woorden: binnen LDD is Reekmans de populairste na West-Vlamingen Jean-Marie Dedecker en Ulla Werbrouck... Reekmans kondigde na het bekendmaken van de uitslagen ook aan dat hij opnieuw kandidaat is voor het dagelijks bestuur van zijn partij. Naast zijn functie als Vlaams parlementslid wil hij zich zo sterk inzetten voor de verdere groei van LDD.
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 27/03/10 in In Vlaams Brabant, Nationaal actueel, Vlaams Parlement | Permanente link | TrackBack (0)
Ondanks het feit dat alle indicatoren erop wijzen dat De Lijn zijn limieten al lang overschreden heeft en steeds meer mensen tot de conclusie komen dat het collectieve vervoer nu wel lang genoeg alleen in het zonnetje gestaan heeft, gaat Vlaams minister van Mobiliteit en Openbaar Vervoer Crevits door op het foute pad. Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans (LDD): “Uit nieuwe cijfers blijkt dat er dit jaar nog op 12 verschillende plaatsen in Vlaanderen nieuwe vrije busbanen bij komen… Goed voor in totaal 12,75 kilometer nieuwe busbaan! In 2009 werd 11,53 kilometer aan busbanen aangelegd. De files hebben Vlaanderen in een wurggreep, de putten in de weg door het systematisch slecht onderhoud zijn niet meer te tellen, beslissingen over tunnels of bruggen rond Antwerpen en Brussel blijven uit … maar voor busbanen is er wel aandacht en geld. Begrijpe wie kan!” Vlaams-Brabant spant zowel in 2009 als 2010 de kroon. Reekmans: “Vorig jaar werden in deze provincie op 5 verschillende locaties over een afstand van 6 kilometer busbanen aangelegd. In 2010 zijn alweer op 4 locaties busbanen gepland over een afstand van 5,45 kilometer. Stopt dat dan nooit? Zo’n busbaan is een misdaad tegen het vlot verkeer, een aanslag op de mobiliteit van wie om den brode de auto nodig heeft of beroepshalve goederen transporteert.”
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 23/03/10 in In Vlaams Brabant, Vlaams Parlement | Permanente link | TrackBack (0)
Volgens de wetgeving mogen jongeren onder de 18 jaar als jobstudent niet werken op zondag. Maar typisch voor onze Belgische wetgeving zijn hierop uitzonderingen, zo o.a. voor de toeristische gebieden, horeca, bakkerijen en slagerijen. Marktkramers (die vallen onder paritair comité 201) vallen niet onder deze uitzondering. Voor veel marktkramers is het zeer moeilijk om personeel op zondag te vinden. Als zij dan jobstudenten vinden die voor hen willen werken in de week of vakanties en die ook op zondag willen werken dan mag dat niet omdat er voor marktkramers geen uitzondering werd toegestaan. “Je reinste discriminatie van marktkramers,” vindt LDD-parlementslid Peter Reekmans. “Want deze discriminatie toont weer eens aan hoe slecht en betuttelend onze arbeidswetgeving voor jobstudenten in elkaar zit.” LDD wil deze reglementering voor jobstudenten al lang vereenvoudigen maar gaat nu met spoed vragen om deze discriminatie voor marktkramers weg te werken. http://www.lijstdedecker.com/nl/soepelere-regeling-studentenarbeid-kan-zwartwerk-vermijden-980.htm “Ook marktkramers hebben recht om op zondag jobstudenten aan te werven,” aldus LDD-volksvertegenwoordiger Peter Reekmans.
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 23/03/10 in Nationaal actueel | Permanente link | TrackBack (0)
De Vlaamse regering laat onderzoeken of een lange tunnel onder Brussel of een tweede grote ring betere alternatieven zijn voor een verbreding van de Brusselse Ring. Het Vlaams Verkeerscentrum werkt momenteel aan een mobiliteitsstudie die de gevolgen van een verbreding van de Ring voor het verkeer simuleert. Maar in die studie worden ook enkele 'grote infrastructuuralternatieven' onderzocht. De studie werd vanmiddag in de commissie Mobiliteit en Openbare Werken voorgesteld en besproken. Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans (LDD) is secretaris van deze commissie, en volgde als dagelijkse filerijder richting Brussel de voorstelling met bijzondere aandacht. "LDD is voor het bestaande voorstel van verbreding van de ring". Die plannen willen het doorgaand verkeer scheiden van lokaal verkeer". "Dat is al een hele stap vooruit, en de winst die men maakt met snel te beslissen, is immens voor Vlaanderen... want we staan vandaag met zijn allen meer en meer stil" benadrukt Reekmans.
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 19/03/10 in In Vlaams Brabant, Nationaal actueel, Vlaams Parlement | Permanente link | TrackBack (0)
Het vertrouwen van de Belg in zijn politici is naar ongekende diepten gezakt: in Vlaanderen heeft nog minder dan één op de vijf kiezers vertrouwen in de politiek, in Wallonië is dat zelfs nog amper één op de tien. Onderzoeksbureau GfK peilt al sinds 2004 naar onder meer het vertrouwen van de Belgen in hun volksvertegenwoordiging. Voor het eerst zakt dat vertrouwenspeil dit jaar onder de kritische drempel van 20%. Voor heel België komt de enquête uit op 17,2% van de ondervraagden die nog vertrouwen zeggen te behouden in de politiek. In Vlaanderen is dat nog 19,5%, de grootste knik zit in de Waalse cijfers waar gelooft nog amper 9,9% aangeeft vertrouwen te hebben in de politiek. Het politieke vertrouwen in Vlaanderen is zoals bij eerdere peilingen het grootst bij mensen die bij de voorbije verkiezingen op linkse partijen (vooral Groen! maar ook sp.a) gestemd hebben, en is het minst aanwezig bij rechtse kiezers... Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans (LDD) vindt het ontstellende cijfers. Maar hij heeft terzelfdertijd veel begrip voor de houding van het overgrote deel van de burgers. Het politieke geklungel stapelt zich in ons land dan ook meer en meer op... En elke dag blijkt "dat wat we zelf doen" (in Vlaanderen) helaas niet altijd beter is, want ook de Vlaamse regering is haast in hetzelfde bedje ziek als de 'ploeg' van Leterme. Niet beslissen, alles uitstellen, of vage compromissen... Dat eerder vroeg dan laat dit gedrag noodlottig is voor elke landgenoot, daar liggen ze bij de traditionele partijen blijkbaar niet van wakker. LDD'er Reekmans vindt de 83% uit deze peiling dan ook een overduidelijk signaal dat de mensen het huidige beleid niet lusten, en roepen om verandering. "Laat ons hopen dat de kiezers bij de eerstvolgende verkiezingen hun middelvinger symbolisch opsteken in het stemhokje" sluit Reekmans af "en de ministers en hun entourage wegstemmen!"
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 18/03/10 in Nationaal actueel | Permanente link | TrackBack (0)
De vzw Foyer wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap om asielzoekers te helpen zo snel de procedures van asiel en immigratie te doorlopen, en ze bij te staan in hun opvang. LDD heeft al gewezen op de absurde situatie dat op de website van deze vzw het verzoekschrift om een dwangsom van 500 € per dag te eisen van de Staat eenvoudig kan worden gedownload. Nu blijkt Vlaams minister Bourgeois (N-VA) die choquerende praktijk nog te ondersteunen. Peter Reekmans, Vlaams Volksvertegenwoordiger LDD: “De vzw ‘Foyer’ heeft verleden week uit eerlijke schaamte meteen het verzoekschrift van de site gehaald. Maar in de afgelopen dagen hebben de verdedigers van dit wanbeleid zich herpakt, en staat het bewuste document weer ter beschikking. Toppunt is dat voogdijminister Bourgeois (N-VA) in de commissie van het Vlaamse Parlement die dwaze houding verdedigt, en er helemaal niet wil tegen optreden.
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 16/03/10 in Nationaal actueel, Vlaams Parlement | Permanente link | TrackBack (0)