« december 2010 | Hoofdmenu | februari 2011 »
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 31/01/11 in Nationaal actueel, Ptv, Vlaams Parlement | Permanente link | TrackBack (0)
Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans (LDD) klopt al ruim een jaar op de nagel van de illegale partijfinanciering vanuit de provinciebesturen. Samengevat komt het erop neer dat de zogenaamde 'fractiedotaties' die de politieke partijen ontvangen om de werking van hun provincieraadsleden te ondersteunen niet alleen buiten elke proportie toegenomen zijn (in 2007 ging het om 4.443.388 euro, in 2000 was dit nog maar 1.042.808 euro), maar dat deze gelden ook nog eens tegen alle regels ter zake in vaak doorgestort worden naar de nationale partijhoofdkwartieren of aangewend worden voor allerlei niet-geoorloofde doeleinden als verkiezingscampagnes enz. LDD-parlementslid Reekmans kaartte de kwestie meermaals aan in commissievergaderingen en in de plenaire zitting van het Vlaams Parlement.
Uiteindelijk kon hij, na formele klachten ingediend te hebben bij de diensten en de minister, dat de provincies krachtig aangemaand werden om hun werkwijze te stoppen en (niet meer dan logisch!) de vigerende regelgeving na te leven. Reekmans wil uiteraard nog meer. want aangezien de politieke partijen zichzelf via de provincies jarenlang bedienden met forse dotaties belastinggeld zonder enige correcte basis, lijkt het hem evident dat het onterecht ontvangen en gebruikte geld terugbetaald wordt! De Antwerpse provincie maakt nu zopas bekend te stoppen met de subsidiëring van de politieke partijen. Het gaat in Antwerpen om een miljoen euro, verdeeld over Vlaams Belang (288.300 euro), CD&V/N-VA (274.700 euro), sp.a (208.200 euro), OpenVld (160.800 euro) en Groen! (68.000 euro). "Het reglement is nu afgevoerd", zegt gedeputeerde Ludo Helsen (CD&V) in de media. "Volgende maand hoop ik twee nieuwe reglementen voor te leggen." Reekmans kondigt aan met argusogen toe te zien op die nieuwe teksten, en vooral ook op de correcte naleving ervan!
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 28/01/11 in Nationaal actueel, Vlaams Parlement | Permanente link | TrackBack (0)
Bij de stemming over een motie in het Vlaams Parlement heeft een lid van de CD&V-fractie woensdag gestemd zonder aanwezig te zijn. Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) had het zaakje door en liet de "foutieve" stemming overdoen. Oppositiepartij LDD laakt de praktijk en roept de oppositiepartijen op om de meerderheidspartijen een maand lang geen stemafspraken te leveren. Peumans merkte op dat CD&V'er Jan Durnez gestemd had, terwijl hij kort ervoor de zaal had verlaten. Blijkbaar had iemand anders van zijn fractie op Durnez' stemknopje geduwd. LDD'er Peter Reekmans tilde zwaar aan de kwestie. Hij wil de leden van de meerderheid dwingen om bij de stemmingen aanwezig te zijn. Dat kan als de oppositie een tijdlang geen stemafspraken leveren afspraken waarbij een lid van de oppositie zich op vraag van een afwezig lid van de meerderheid onthoudt om er zo voor te zorgen dat de verhouding tussen meerderheid en oppositie behouden blijft. "Hier wordt valselijk op stemknopjes geduwd van collega's. Wat hier net gebeurd is, is totaal niet aanvaardbaar. We geven het best een maand geen stemafspraken meer, dan zal de meerderheid moeten mobiliseren om in aantal te zijn", zei Reekmans. Bron: Belga 26/1/11
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 26/01/11 in In de pers Nationaal, Vlaams Parlement | Permanente link | TrackBack (0)
Tijdens de stemmingen vanavond in het Vlaams Parlement deed zich pure stemfraude voor. Gepleegd door Valerie Taeldeman, parlementslid voor CD&V, zij stemde niet alleen voor zichzelf maar stemde ook nog eens in het geniep voor haar buurman en partijgenoot Jan Durnez die niet aanwezig was in het halfrond. De meerderheidspartijen hadden vandaag slechts een zeer kleine meerderheid en dit dan nog door stemafspraken met de oppositie. Dan nog eens een stem vervalsen en uitbrengen i.p.v. iemand die er niet is om toch maar iets goedgekeurd te krijgen is een regelrechte schande en in een democratie onaanvaardbaar stelt Vlaams Parlementslid Peter Reekmans (LDD). Reekmans protesteerde tijdens de zitting formeel bij ordemotie . Parlementsvoorzitter Jan Peumans liet de stemming ongeldig verklaren en de stemming opnieuw doorgaan. Ongeziene stemfraude stelde Reekmans, als er in een parlement, de tempel van de democratie nog niet eerlijk en correct gestemd wordt, waar mag je dan nog eerlijkheid verwachten. LDD’er Reekmans riep de ganse oppositie op, om bij wijze van statement de komende periode geen stemafspraken meer te leveren aan de meerderheid. Een stemafspraak is een afspraak tussen een parlementslid van de meerderheid dat door omstandigheden afwezig is en die vraagt dat zijn collega uit de oppositie zich onthoudt, waardoor de meerderheid toch haar quorum kan bereiken. LDD-parlementslid Peter Reekmans zal ook een klacht indienen tegen zijn CD&V-collega Valerie Taeldeman bij de deontologische commissie van het parlement om haar te berispen voor deze ontoelaatbare fraudepoging.
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 26/01/11 in Nationaal actueel, Vlaams Parlement | Permanente link | TrackBack (0)
Het is al erg genoeg dat de politici niet in staat zijn om de problemen op te lossen die er zijn, dat ze er geen hoeven te creëren, die er niet zijn. Neem nu Louis Tobback en Daniel Termont, twee socialisten van de oude stempel, samen 120 jaar oud. Zij halen nog eens een oeroud idee boven, om aan de ene kant de studenten te plezieren en dus aan hen te binden, en tegelijk wat extra penningen binnen te halen voor hun stad. Vooral bij Tobback is dat een traditie. Wat is het meest typerend voor Leuven onder zijn bewind? Er is altijd te weinig geld. Waar gaat het om? Leuven en Gent stellen voor om studenten in hun stad te laten stemmen, zodat ze tijdens examenperiodes niet over en weer naar huis moeten en dus geen tijd zouden verliezen om te blokken. In een tijd dat betogingen georganiseerd worden via het internet zakt daar je broek toch van af. Als dat al een probleem is, is dat toch zo opgelost: de Belgen in het buitenland mogen per brief of elektronisch stemmen. En wat vanuit het buitenland kan, van Australië tot China, waarom zou dat niet in eigen land kunnen? Laat de studenten dan gewoon stemmen via hun laptop. Of beter nog: waar wachten onze bestuurders op om eens echt te innoveren: laat iedereen die dat wil, elektronisch stemmen. Hoef je niet iedereen buiten te jagen op een zondagochtend. Is zo'n systeem fraudebestendig? Natuurlijk wel. Zo moeilijk kan dat niet zijn. Als je veilig kan bankieren van thuis, kan je ook stemmen van thuis. Het zou de kosten ook fameus drukken, want er moeten dan niet van die dure computers gekocht worden voor de stembureaus. Even terzijde: aangezien stemmen in dat geval veel minder inspanning vraagt en de drempel om te stemmen dus lager zou liggen, zou je zelfs de stemplicht kunnen vervangen door stemrecht. De LDD'er Peter Reekmans lanceerde gisteren het voorstel van het elektronisch stemmen en minister Bourgeois was het er niet mee oneens. Waar wacht hij op om de elektronische revolutie te lanceren in Vlaanderen? (Luc Van der Kelen is hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws)
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 26/01/11 in In de pers Nationaal, Vlaams Parlement | Permanente link | TrackBack (0)
Vandaag interpelleerde Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans (LDD) in de commissie Binnenlands Bestuur bevoegd minister Bourgeois m.b.t. het sp.a-voorstel om studenten te laten stemmen in hun studentenstad. Al 10 jaar wordt dit voorstel regelmatig door vooral sp.a’ers en OpenVLD’ers gelanceerd, ditmaal waren de Leuvense burgemeester Tobback en zijn Gentse collega Termont (beide sp.a) megafoons-van-dienst. Maar concreet... zelfs onder 'paars' bleef het bij aankondigingspolitiek. LDD-parlementslid Reekmans is nu dan ook tevreden dat minister Bourgeois vanmiddag in de commissie op dezelfde lijn zat als LDD en niet wenste in te gaan op dit voor de zoveelste keer opgewarmd voorstel. Reekmans is zelfs nog duidelijker. Het voorstel van de burgemeesters heeft slechts één doel: nieuwe kiezers in hun stad creëren en er via betoelaging de stadskas nog extra mee vullen ook... Het voorstel roept trouwens ook vele vragen op i.v.m. o.a. studiebeurzen, kinderbijslag, eventuele aanvragen leefloon, enz. En dat is nooit de vraag geweest van de studenten zelf. Want wat vragen de studenten nu al vele jaren? Reekmans vatte het samen in de commissie: zij willen kunnen stemmen in de stad waar ze tijdens hun studies verblijven. De meeste verkiezingen vallen steeds in juni, dus tijdens de blok en examens van studenten. Zolang er stemplicht is, moeten de studenten gaan stemmen, en dit omvat dus vooral een reis op en af naar hun woonplaats tijdens de zeer drukke examenperiode waar tijd onbetaalbaar is... Vlaams parlementslid Peter Reekmans (LDD) lanceerde vandaag als enige ooit een concreet voorstel. Laat naar analogie met de Vlamingen in het buitenland, die op afstand kunnen stemmen, ook de studenten stemmen in hun studentenstad, gewoon voor de kieslijsten van waar ze effectief gedomicilieerd zijn.
Lees meer "LDD’er Reekmans lanceert échte oplossing voor studenten" »
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 25/01/11 in In Vlaams Brabant, Nationaal actueel, Vlaams Parlement | Permanente link | TrackBack (0)
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois is geen voorstander van het voorstel van sp.a-burgemeesters Louis Tobback en Daniêl Termont om studenten te laten stemmen in hun studentenstad. "Ik ben niet overtuigd van het voorstel. Ik zie er geen meerwaarde in en zie vooral veel bijkomende problemen en vragen", zo antwoordde Bourgeois dinsdag in het Vlaams parlement op vragen van Peter Reekmans (LDD) en Marnic Demeulemeester (Open Vld). Onlangs (her)lanceerden de burgemeesters van de studentensteden Leuven en Gent het idee om studenten te laten stemmen in hun studentenstad. Minister Bourgeois loopt niet meteen warm voor het voorstel. Hij wijst erop
dat studenten nu al in hun studentenstad kunnen stemmen, op voorwaarde dat zij daar gedomicilieerd zijn. Maar die domiciliëring heeft meteen grote fiscale en sociale gevolgen. Zo verliezen de ouders in dat geval bijvoorbeeld het kindergeld. De N-VA-minister betwijfelt ook of de studenten maatschappelijk meer betrokken zijn bij hun studentenstad dan bij hun thuisgemeente. LDD-parlementslid Peter Reekmans raakte in de commissie nog een ander element aan. "Men gaat voorbij aan de essentie. De essentie is eigenlijk dat studenten niet tijdens de examens over en weer willen gaan naar hun thuisgemeente om te stemmen. Zij zouden eigenlijk de kans moeten hebben om tijdens de examens te stemmen waar ze studeren", aldus Reekmans. Minister Bourgeois toonde zich bereid die kwestie technisch te onderzoeken. Reekmans heeft naar eigen zeggen al een resolutievoorstel
klaar. Bron: Belga 25/1/11
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 25/01/11 in In de pers Nationaal, In de pers Vlaams-Brabant, Vlaams Parlement | Permanente link | TrackBack (0)
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 25/01/11 in Nationaal actueel | Permanente link | TrackBack (0)
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 23/01/11 in Gemeenteraad Glabbeek, In Vlaams Brabant, Vlaams Parlement | Permanente link | TrackBack (0)
LDD stelt met genoegen vast dat zelfs mandatarissen van de s.pa, met name Kamerlid Geerts, inzien dat probleemjongeren en jonge criminelen op een hardere manier moeten worden aangepakt dan op dit ogenblik kan. Maar zijn suggestie om die jongeren dan maar naar het leger te sturen, is niet de goede oplossing. Voor die jongeren worden beter bootcamps ingericht waar met een eigen pedagogische aanpak hun opvoeding wordt bijgestuurd. Jean-Marie Dedecker, Kamerlid LDD: “Het leger is helemaal niet geschikt om de heropvoeding van onze probleemjongeren aan te pakken. De militairen en officieren hebben daar de kwalificaties niet voor. Bovendien ligt de opdracht van het leger helemaal elders. Wat wel nuttig kan zijn is dat oude en leegstaande kazernes worden ingezet om zo’n bootcamps in te richten. Dat maakt het beter betaalbaar, en vooral, dan kan er sneller werk worden van gemaakt.” Voor LDD kan de Vlaamse Gemeenschap meteen initiatieven nemen in die richting. Peter Reekmans, Vlaams Parlementslid.: “Wij vinden dat de Vlaamse overheid dringend op zoek moet naar locaties om er een aangepaste strenge jeugdopvang te organiseren. In deze bootcamps kan de jeugddelinquentie doelmatig worden bestreden. Het gaat niet op dat in de gevaarlijke wijken in de steden jongerenbenden volledig straffeloos hun gang kunnen gaan, en dat de parketten en overheden zich verstoppen achter het ontbreken van opvang in de jeugdinstellingen. De aanpak in die instellingen mag streng zijn, als de jongeren maar tot het besef komen van de normen en de waarden die onze samenleving bijeenhouden”.
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 20/01/11 in Nationaal actueel, Vlaams Parlement | Permanente link | TrackBack (0)