« mei 2013 | Hoofdmenu | juli 2013 »
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 25/06/13 in Gemeenteraad Glabbeek, In Vlaams Brabant | Permanente link | TrackBack (0)
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 14/06/13 in In Vlaams Brabant, Nationaal actueel, Vlaams Parlement | Permanente link | TrackBack (0)
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 11/06/13 in Gemeenteraad Glabbeek, In de pers Vlaams-Brabant | Permanente link | TrackBack (0)
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 10/06/13 in Gemeenteraad Glabbeek | Permanente link | TrackBack (0)
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 10/06/13 in Gemeenteraad Glabbeek, In Vlaams Brabant | Permanente link | TrackBack (0)
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 7/06/13 in In Vlaams Brabant, Vlaams Parlement | Permanente link | TrackBack (0)
De problematiek van de 88 hectare grond in de Velpevallei te Zuurbemde (gemeente Glabbeek) en Kersbeek (gemeente Kortenaken) die recent door de Vlaamse overheid werden aangekocht, is gekend. De acute bezorgdheid hierover bij de landbouwers die vaak reeds zeer lang veel van betrokken domein bewerken, is logisch, aangezien zelfs de lokale overheden m.b.t. de aankoop en vooral de toekomstplannen niet geraadpleegd werden. Daarom interpelleerde Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans, tevens Eerste Schepen te Glabbeek, bevoegde Vlaamse minister van Leefmilieu Schauvliege en van Landbouw Peeters. Reekmans: “Echt volledige duidelijkheid omtrent de huidige bekommernissen van de landbouwers kan het antwoord van beide CD&V-ministers helaas vandaag niet brengen. Wel is zeker dat een en ander een groot impact zal hebben. Deels zal er een extensievere vorm van graslandbeheer komen, gericht op het behoud en/of herstellen van soortenrijkere graslanden, deels zal er ook bosuitbreiding komen; waar wat is nog voorwerp van verdere ‘verfijning’… De ministers spreken van een bebossing van ongeveer 20 hectare, verspreid over het gebied en aansluitend bij bestaande bossen; vanuit de instandhoudingsdoelstellingen en ecologisch-landschappelijk oogpunt wordt dat door hen als ‘verdedigbaar’ beschouwd. De concrete zoekzones voor bosuitbreiding zijn nog verder te bepalen, wel zegden de ministers toe maximaal rekening te houden met de belangen van de bestaande gebruikers, en de operatie zal o.a. afhangen van het tempo waarop gronden vrij komen (vrijwillige opzeg van gebruik, natuurlijke afvloei bij pensionering en/of stopzetting landbouwgebruik,…), de mogelijkheden die er op termijn ontstaan om gebruikers uit te ruilen, enz. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) raamt de kostprijs voor een eventuele bebossing op ongeveer 8.000 euro/hectare. In het geval van een bebossing van 20 hectare zou het dus gaan om een investering van ongeveer 160.000 euro, te spreiden over meerdere jaren.”
Timing
Het ganse project zal in verschillende fasen uitgevoerd worden.
Peter Reekmans kreeg meer zicht op de indicatieve planning:
* Korte termijn (2013-2015):
a) Overleg met de betrokken gemeenten over de gewenste toegankelijkheid - afstemming met gemeentelijke visie op herstel van trajecten ‘trage wegen’ (2013)
b) Openstelling voor wandelaars van bestaande paden (2013).
c) Herbebossing van kaalgekapte bospercelen (winter 2013-2014).
d) Overlegtraject met de betrokken Vlaamse administraties (Departement Landbouw en Visserij, Vlaamse Landmaatschappij), gemeenten en belangengroepen teneinde de inrichtingsvisie in detail uit te werken, waarbij de realisatie van de instandhoudingsdoelstellingen in de tijd afgestemd wordt met de landbouwbelangen. De inrichtingsvisie moet leiden tot een concreet actieprogramma (meerjarenprogramma inrichtingsmaatregelen) (2014-2015).
e) Vastleggen van de beheerpakketten die via concessieovereenkomsten zullen aangeboden worden (2015).
f) Heraanleg van de dreef Glabbeek – Rusthuis Zuurbemde (2015-2016).
* Vanaf 2016:
a) Realisatie van inrichtingsmaatregelen voor toegankelijkheid.
b) Aanleg van kleine landschapselementen.
c) Start afsluiten van concessieovereenkomsten.
d) Start van de bosomvorming.
* Langere termijn (2017-2022):
a) Realisatie bosuitbreiding naarmate percelen beschikbaar komen.
b) Inrichtingsmaatregelen langsheen de Velpe en Kleine Velpe – hermeandering.
Pacht
Ministers Schauvliege en Peeters stelden tevens dat de concessievergoedingen zullen bepaald worden op basis van het economisch rendement van een perceel enerzijds en na te leven randvoorwaarden anderzijds. Reekmans: "Aangezien het grondgebruik in de actuele pachtsituatie volledig vrij is, en er via de concessies randvoorwaarden aan dit gebruik kunnen opgelegd worden, zal de concessievergoeding normalerwijze lager liggen dan de pachtprijs. Het is de bedoeling om, vóór het aflopen van de pacht, met de betrokken pachters tot een overeenkomst te komen over het omzetten van de pacht in langlopende concessieovereenkomsten. De concrete inhoud van de concessiepakketten die zullen aangeboden worden, moet nog uitgewerkt worden. Er zal een evenwicht moeten gezocht worden tussen wenselijke natuurwinst en economische leefbaarheid. Afhankelijk van de uitgangssituatie op het terrein kan de inhoud van het pakket van perceel tot perceel verschillen. Bij het omzetten van pachtovereenkomsten in concessieovereenkomsten voorziet het ANB o.a. de mogelijkheid om beperkte grondinnames en kavelherschikkingen door te voeren, dit voornamelijk in functie van het openstellen van wandelpaden en andere recreatieve infrastructuur, de aanleg van kleine landschapselementen, houtkanten en dergelijke.” Het schepencollege van Glabbeek neemt akte van de verklaringen van de ministers, volksvertegenwoordiger Reekmans zal het dossier in Brussel verder van nabij opvolgen. Glabbeeks schepen van Landbouw Kris Vanwinkelen wil alvast dat de landbouwers de mogelijkheid moeten krijgen om zich te laten ondersteunen vanuit het gemeentebestuur of om samen gesprekken te voeren bij ANB m.b.t. de overzetting naar langdurige concessie. Vanwinkelen: “De lokale overheid moet meer betrokken worden in deze problematiek, wij kennen de plaatselijke toestand en de mensen. Waarom namen beide CD&V-ministers niet tijdig en voorafgaand aan de besluitvorming contact met ons, of ging het vorige gemeentebestuur niet in op dergelijke overlegmogelijkheden? Het blijft voor mij een raadsel. Het betekent nu vooral een gemiste kans, en er werd veel kwaad bloed gezet omwille van de aanslepende onduidelijkheden en daaruit voortvloeiende onzekerheden. We kunnen als gemeente faciliterend werken naar de landbouwers toe, en uiteraard de plannen zo ook beter bekend maken bij de ganse bevolking.” Lees hieronder de integrale parlementaire vraag en het antwoord van de bevoegde minister:
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 5/06/13 in Gemeenteraad Glabbeek, In Vlaams Brabant, Vlaams Parlement | Permanente link | TrackBack (0)