In het meerjarenplan 2014-2019 van de gemeente Glabbeek kiest de bestuursmeerderheid Dorpspartij-sp.a bewust voor betaalbaar wonen als prioritair beleid. “Dit prioritair beleid omvat 3 onderdelen, enerzijds de realisatie van sociale woningen, oude gemeentelijke eigendommen benutten voor het realiseren van betaalbare wooneenheden en via aanpassing van het gemeentelijk structuurplan kleinere woonoppervlakten mogelijk maken” stelt Schepen van Wonen Peter Reekmans (Dorpspartij).
1. Sociale woningen:
De gemeente zal samen met SWAL de sociale woonwijk ‘de Melkroos’ met 20 koopwoningen en 41 huurwoningen op een oppervlakte van 2 ha 11 a achter het gemeentehuis realiseren. Intussen is de machtiging van de bevoegde minister om over te gaan tot onteigening van de gronden toegekomen bij SWAL, en is de procedure lopende.
De gemeente Glabbeek beschikt nog over ruim 3 ha woonuitbreidingsgebied in hoofdgemeente Glabbeek en zal dit herbestemmen naar locaties in deelgemeenten Bunsbeek en Kapellen om hier i.s.m. Huisvesting Tienen bijkomende sociale woningen en sociale kavels te realiseren.
2. Wooninitiatieven op gemeentelijke eigendommen:
In samenwerking met Interleuven werden er dossiers opgestart om het oude Bunsbeekse gemeentehuis in de Schoolstraat en de oude schoolgebouwen langs de Torenstraat in Attenrode-Wever af te breken en de gronden te gebruiken voor betaalbaar wonen samen met voorzieningen voor gemeenschapsnut. Op de plaats waar nu het oude gemeentehuis in Bunsbeek staat, zal er een handelsruimte, bureel voor de Buitenschoolse kinderopvang (op het gelijkvloers) en 2 appartementen op de verdieping komen. Op de terreinen van de oude school in Attenrode-Wever zal er een woonerf komen van een 6-tal woningen. Ook komt er op deze locatie een gemeenschapsruimte waar i.s.m. het OCMW sociale initiatieven kunnen georganiseerd worden. O.a. de piste van een ontmoetingsruimte voor senioren, sociaal restaurant,e.d. worden onderzocht. Ook zal in het nieuwe gebouw het café van de vriendenkring kunnen gehuisvest blijven.
3. Realisatie van kleinere en meer betaalbare wooneenheden:
Het gemeentebestuur zal in 2014 het gemeentelijk structuurplan aanpassen zodat kleiner wonen en landelijke appartementsbouw ook mogelijk wordt in de kernen van alle deelgemeenten (vandaag kan dit alleen in de kern van hoofdgemeente Glabbeek). Voor de realisatie van appartementen langs de N29 is de gemeente in overleg met de provincie Vlaams-Brabant, want dit vereist een aanpassing van het provinciaal structuurplan. De steenweg Tienen-Diest is trouwens de enige gewestweg in de regio waar appartementsbouw niet mogelijk is, terwijl dit op alle andere steenwegen van bijv. Tienen naar Leuven, Leuven naar Diest, Tienen naar St-Truiden, enz. wel toegelaten is. Ook de herbestemming van een gedeelte van het oude militair domein in Attenrode-Wever voor wonen, wordt ten gronde onderzocht.
“Het Glabbeekse gemeentebestuur zet heel hoog in op betaalbaar wonen, het is dan ook logisch dat dit beleidsdomein de komende jaren ons prioritair beleid is. Met deze initiatieven willen we vooral bekomen dat onze jongeren in eigen gemeente kunnen blijven wonen. Maar om dit te realiseren, dringen deze maatregelen voor betaalbare en kleine wooneenheden zich op” besluit toekomstig Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) die binnen het schepencollege tevens bevoegd is voor Wonen.