« november 2013 | Hoofdmenu | januari 2014 »
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 31/12/13 in Gemeenteraad Glabbeek, In Vlaams Brabant, Nationaal actueel, Vlaams Parlement | Permanente link | TrackBack (0)
In het meerjarenplan 2014-2019 van de gemeente Glabbeek kiest de bestuursmeerderheid Dorpspartij-sp.a bewust voor betaalbaar wonen als prioritair beleid. “Dit prioritair beleid omvat 3 onderdelen, enerzijds de realisatie van sociale woningen, oude gemeentelijke eigendommen benutten voor het realiseren van betaalbare wooneenheden en via aanpassing van het gemeentelijk structuurplan kleinere woonoppervlakten mogelijk maken” stelt Schepen van Wonen Peter Reekmans (Dorpspartij).
1. Sociale woningen:
De gemeente zal samen met SWAL de sociale woonwijk ‘de Melkroos’ met 20 koopwoningen en 41 huurwoningen op een oppervlakte van 2 ha 11 a achter het gemeentehuis realiseren. Intussen is de machtiging van de bevoegde minister om over te gaan tot onteigening van de gronden toegekomen bij SWAL, en is de procedure lopende.
De gemeente Glabbeek beschikt nog over ruim 3 ha woonuitbreidingsgebied in hoofdgemeente Glabbeek en zal dit herbestemmen naar locaties in deelgemeenten Bunsbeek en Kapellen om hier i.s.m. Huisvesting Tienen bijkomende sociale woningen en sociale kavels te realiseren.
2. Wooninitiatieven op gemeentelijke eigendommen:
In samenwerking met Interleuven werden er dossiers opgestart om het oude Bunsbeekse gemeentehuis in de Schoolstraat en de oude schoolgebouwen langs de Torenstraat in Attenrode-Wever af te breken en de gronden te gebruiken voor betaalbaar wonen samen met voorzieningen voor gemeenschapsnut. Op de plaats waar nu het oude gemeentehuis in Bunsbeek staat, zal er een handelsruimte, bureel voor de Buitenschoolse kinderopvang (op het gelijkvloers) en 2 appartementen op de verdieping komen. Op de terreinen van de oude school in Attenrode-Wever zal er een woonerf komen van een 6-tal woningen. Ook komt er op deze locatie een gemeenschapsruimte waar i.s.m. het OCMW sociale initiatieven kunnen georganiseerd worden. O.a. de piste van een ontmoetingsruimte voor senioren, sociaal restaurant,e.d. worden onderzocht. Ook zal in het nieuwe gebouw het café van de vriendenkring kunnen gehuisvest blijven.
3. Realisatie van kleinere en meer betaalbare wooneenheden:
Het gemeentebestuur zal in 2014 het gemeentelijk structuurplan aanpassen zodat kleiner wonen en landelijke appartementsbouw ook mogelijk wordt in de kernen van alle deelgemeenten (vandaag kan dit alleen in de kern van hoofdgemeente Glabbeek). Voor de realisatie van appartementen langs de N29 is de gemeente in overleg met de provincie Vlaams-Brabant, want dit vereist een aanpassing van het provinciaal structuurplan. De steenweg Tienen-Diest is trouwens de enige gewestweg in de regio waar appartementsbouw niet mogelijk is, terwijl dit op alle andere steenwegen van bijv. Tienen naar Leuven, Leuven naar Diest, Tienen naar St-Truiden, enz. wel toegelaten is. Ook de herbestemming van een gedeelte van het oude militair domein in Attenrode-Wever voor wonen, wordt ten gronde onderzocht.
“Het Glabbeekse gemeentebestuur zet heel hoog in op betaalbaar wonen, het is dan ook logisch dat dit beleidsdomein de komende jaren ons prioritair beleid is. Met deze initiatieven willen we vooral bekomen dat onze jongeren in eigen gemeente kunnen blijven wonen. Maar om dit te realiseren, dringen deze maatregelen voor betaalbare en kleine wooneenheden zich op” besluit toekomstig Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) die binnen het schepencollege tevens bevoegd is voor Wonen.
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 25/12/13 in Gemeenteraad Glabbeek, In Vlaams Brabant | Permanente link | TrackBack (0)
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 24/12/13 in Gemeenteraad Glabbeek, In Vlaams Brabant, Nationaal actueel | Permanente link | TrackBack (0)
De Glabbeekse kindergemeenteraad was vandaag op uitnodiging van Volksvertegenwoordiger Peter Reekmans te gast in het Vlaams Parlement en het Federaal Parlement. De jeugdige raadsleden kregen uitleg over de werking en de bevoegdheden van zowel het Vlaams Parlement, de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Senaat. In het Vlaams Parlement speelde ze een educatief spel met een onderwerp dat ze zelf diende de verdedigen, waarna er een effectieve stemming volgde. Jeugdschepen Hilde Holsbeeks (Dorpspartij): “ De reden dat we met hen zulke uitstappen doen is net om hen als groep dichter bij elkaar te brengen en hun op een leuke manier kennis te laten maken met de politieke besluitvorming.”
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 23/12/13 in Gemeenteraad Glabbeek, In Vlaams Brabant, Vlaams Parlement | Permanente link | TrackBack (0)
Gemeenten en OCMW's in Vlaanderen kunnen van de Vlaamse overheid middelen krijgen om de koopkracht van een aantal personeelsleden te verhogen. Het gaat om die personeelsleden van een aantal door de Vlaamse overheid gesubsidieerde diensten. Vlaams Parlementslid Peter Reekmans (LDD) spreekt van "discriminatie" tegenover andere personeelsleden van de gemeente. De regeling is de uitvoering van het vierde Vlaams intersectoraal akkoord (VIA). De Vlaamse regering reserveerde de nodige middelen om voor de betrokken personeelsleden de premie voor de tweede pensioenpijler te verhogen of om de werkgeversbijdrage in de maaltijdcheques op te trekken. Vlaams parlementslid en schepen voor personeel in Glabbeek Peter Reekmans (LDD) is niet te spreken over de regeling. "Sociaal kan je dit initiatief dus niet noemen, want er zijn veel meer minderverdienende gemeentelijke personeelsleden die niet in aanmerking komen. Hiervoor moet de gemeente zelf opdraaien. Ofwel doet de gemeente dat, en is het weer eens een zoveelste bezwaring van de gemeentefinanciën dankzij Vlaanderen, ofwel kan of doet de gemeente dit niet en ontstaat er een vorm van pure discriminatie en krijgt alleen een beperkte selectie personeelsleden een koopkrachtstijging terwijl er andere zijn die dit objectief gezien meer nodig hebben". Bron: Belga 17/12/13
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 17/12/13 in Gemeenteraad Glabbeek, In de pers Nationaal, In de pers Vlaams-Brabant, In Vlaams Brabant, Nationaal actueel, Vlaams Parlement | Permanente link | TrackBack (0)
Volksvertegenwoordiger Peter Reekmans (LDD) reageert afkeurend op de geplande verhuizing van het registratiekantoor Tienen op 1 februari 2014. Die kadert in een groepering van de diensten. Reekmans: 'Concreet betekent dit dat de inwoners van Boutersem, Geetbets, Glabbeek, Landen, Zoutleeuw, Tienen, Hoegaarden en Linter verplicht worden in de toekomst naar Leuven te rijden. De verhuizing is allesbehalve een besparing, want de lokalen die nu voor het registratiekantoor gebruikt worden in het administratief centrum aan de Goosensvest in Tienen, komen gewoon leeg te staan. Meer zelfs, men bespaart door deze operatie niets aan de werkingskosten, maar er is wel een forse daling van de dienstverlening. Vooral voor oudere inwoners is een verplaatsing naar Leuven allesbehalve makkelijk. Als toekomstig burgemeester van Glabbeek neem ik het niet dat het kantoor Tienen wel gedwongen wordt te verhuizen terwijl de vestigingen in vele andere steden niet moeten verhuizen.' Sint-Truiden en Diest behouden wel hun kantoor. Reekmans meent dat de registratiekantoren in steden met CD&V-burgemeesters gespaard blijven. Bron: Het Nieuwsblad 17/12/13
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 17/12/13 in Gemeenteraad Glabbeek, In de pers Vlaams-Brabant, In Vlaams Brabant, Vlaams Parlement | Permanente link | TrackBack (0)
Het Rekenhof uit vrijdag kritiek op de cijfergegevens die de Vlaamse regering heeft gepresenteerd om de beslissing tot privatisering van de luchthavens van Oostende en Antwerpen te verdedigen. De luchthavens zullen vanaf 2014 voor een periode van 25 jaar worden uitgebaat door het bedrijf Egis.
In juli zette de Vlaamse regering finaal het licht op groen voor het businessplan met de Franse groep Egis voor de uitbating van de luchthavens van Oostende en Antwerpen. De uitbating gebeurt in de zogenaamde LOM-LEM structuur. Vlaanderen blijft via de LOM, de luchthavenontwikkelingsmaatschappij, verantwoordelijk voor de infrastructuur. Egis neemt als LEM, de luchthavenexploitant, de commerciële uitbating op zich. De LEM's zullen concreet aan de LOM's een exploitatievergoeding geven, de LEM's krijgen dan weer subsidies, inzake luchtvaartveiligheid en luchtvaartbeveiliging. De meerkost van de nieuwe structuur voor de luchthavens wordt door de administratie op 1,4 miljoen euro op jaarbasis berekend. Parlementslid Peter Reekmans (LDD) vroeg het Rekenhof in oktober om de kosten-batenanalyse onder de loep te nemen. Dat orgaan wijst er vrijdag op dat uit de presentatie aan het parlement onvoldoende bleek dat de omvang van de concessievergoedingen gedurende de eerste tien jaar onzeker is. Ook vanaf het elfde jaar is er geen zekerheid over de vergoedingen omdat ze afhankelijk zijn van de omzet. Dat beïnvloedt de kosten-batenvergelijking tussen de nieuwe en de oude structuur, stelt het hof. Reekmans klaagt aan dat de nieuwe structuur een pak duurder is dan de oude. Volgens de Vlaamse regering wordt dat echter gecompenseerd door de expertise van Egis, die zou toelaten beter in te spelen op de sterke concurrentie in de luchtvaartsector. Bron: Belga 13/12/13
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 17/12/13 in In de pers Nationaal, Nationaal actueel, Vlaams Parlement | Permanente link | TrackBack (0)
Het Rekenhof voerde een beperkt onderzoek uit n.a.v. de 'privatisering' van de uitbating van de Vlaamse regionale luchthavens Deurne-Antwerpen en Oostende-Brugge. Enkel de informatiekwaliteit van de presentaties in de parlementscommissievergadering werd door het Rekenhof bekeken. Peter Reekmans, Vlaams volksvertegenwoordiger (LDD) drong voorbije zomer langdurig aan op een doorlichting van dit dossier: "En het Rekenhof geeft me nu gelijk dat enkele cijfers in het dossier niet correct waren. De cijfers m.b.t. de werkgelegenheid werden duidelijk overschat. De investeringsplannen van de concessienemer werden in de commissie anders voorgesteld dan in diens offertes. De cijfers m.b.t. de evolutie van het passagiersverkeer zijn niet correct. Dat zijn toch geen randopmerkingen!"
De rechtmatigheid van de gunningsprocedure, de kwaliteit en het realiteitsgehalte van de businessplannen werden door het Rekenhof niet gevalideerd, een evaluatie van de nieuwe structuur behoorde evenmin tot de scope van het onderzoek. "In dat licht zijn de huidige conclusies van het Rekenhof des te opvallender, want als zelfs de basiscijfers in het dossier al gekleurd en fout zijn... Het Rekenhof concludeerde dat uit de presentaties die aan ons, leden van het Vlaams Parlement, voorbije zomer gedaan werden, onvoldoende bleek dat de omvang van de concessievergoedingen gedurende de eerste 10 jaar van de overeenkomsten onzeker zijn en in de prognoses van de concessienemer beperkt gehouden zijn. Ook vanaf het elfde jaar is er geen zekerheid over de vergoedingen omdat ze afhankelijk zijn van de omzet. Dat beïnvloedt de ramingen in de kosten-batenvergelijking tussen de LOM/LEM-structuur en de DAB-structuur" licht Reekmans toe. Het Rekenhof maakt ook duidelijke kanttekeningen bij de kosten-batenberekening en -vergelijking tussen beide structuren, die uitgaan van een aantal hypothesen. Onder meer de evolutie van de gemiddelde meerkost van de LOM/LEM-structuur. De cijfers die niet in het rapport van het Rekenhof zitten, maar wel in het dossier en onderworpen zijn aan de geheimhoudingsplicht van de parlementsleden, tonen duidelijk aan dat op 25 jaar de nieuwe LOM/LEM-structuur in vergelijking met de vroegere DAB een pak duurder zijn voor Vlaanderen. LDD-volksvertegenwoordiger Reekmans: "En dit is net mijn politieke aanklacht: gans deze constructie van privatisering kost de komende 25 jaar de Vlaamse belastingbetaler (35 à 40 miljoen euro) meer dan als Vlaanderen het zelf uitbaat. Dit is niet logisch, dit heeft niets vandoen met een doordachte privatisering!" Vlaanderen had én heeft een probleem met zijn regionale luchthavens. Reekmans: "En als ik zie dat zelfs Ryanair straks vanop Zaventem vliegt, vraag ik me af wat er overblijft voor Deurne en Oostende? Want voor lawaaierige stokoude vrachttoestellen of sportvliegtuigjes-op-zondag en dergelijke alléén moet Vlaanderen toch geen peperdure professionele luchtvaartinfrastructuur blijven aanbieden, want niet vergeten: zelfs na de hervormingen nu zal er zelfs meer belastinggeld dan voorheen naar Deurne en Oostende blijven vloeien, zonder enige garantie op daadwerkelijk beterschap. Vlaanderen heeft toch geen nood aan een eigen Charleroi- of Bierset-dossier!?"
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 17/12/13 in Nationaal actueel, Vlaams Parlement | Permanente link | TrackBack (0)
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 13/12/13 in In de pers Nationaal, Nationaal actueel | Permanente link | Reacties (0) | TrackBack (0)