Op de meeste plaatsen in het Hageland werd gisteren vooral de schade opgemeten van de hevige onweders die dinsdagavond heel wat straten en kelders blank zetten. Maar in Bunsbeek bleef het voor de inwoners van een tiental huizen ook gisteren nog bang afwachten. Daar bleef het waterpeil alarmerend stijgen en waren gisteravond nog steeds verschillende woningen bedreigd. De problemen in Bunsbeek situeerden zich gisteren ter hoogte van de Pamelenstraat. Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) was niet te spreken over de situatie. Hij wijst vooral de Vlaamse Milieumaatschappij met de vinger. "Het waterpeil in weiden langs de gewestweg tussen Tienen en Diest reikt tot op het niveau van de weg", zegt hij. "De Kleine Velpe en de Velpe zijn buiten hun oevers getreden en de grachten zitten vol. Al het regenwater van Tienen en omstreken gaat naar het wachtbekken in Hoeleden. Van daar uit gaat het normaal verder richting Diest. Maar om één of andere reden, blijft het niveau in Hoeleden ongewijzigd. Gevolg: wij zitten met een voortdurend stijgend waterpeil en er dreigen huizen onder water te lopen. Ik wil dan ten laatste volgende week een overleg met de gouverneur en de VMM om deze situatie na te gaan. Zoveel miljoenen investeren en dan nog in het water zitten kan echt niet. Bunsbeek lijkt wel het aquarium van Diest en Tienen."
Zandzakjes
De gemeente deelde gisteren volop zandzakjes uit. Erna Natens, die met haar man en hun drie kinderen in de Pamelenstraat woont, wachtte gisteren bang af. "Het is al de vierde keer sinds we hier wonen dat dit meemaken. Het water staat een halve meter hoog, maar gelukkig nog niet in huis. Voorlopig houden de zandzakjes en de extra pompen stand. Maar plezierig kan je dit niet echt noemen. Vreemd genoeg is het water pas woensdagochtend beginnen stijgen, veel uren na de laatste regenval."
In de andere gemeenten in het Hageland was het gisteren dan weer volop opruimen geblazen. In de Lubbeekstraat in Roosbeek moest Lucia Rens volop aan de bak in haar kelder. "Voor het eerst? Niet echt, nee. We zijn al 'anciens' op dit vlak. De verwarmingsketel en de diepvriezers hebben we uit voorzorg zelfs al op het verhoog gezet, maar zelfs dat kon nu niet baten. Het water kwam veel hoger dan anders. De schade valt nog wel mee. De wasmachine is onder water gelopen en de kartonnen dozen met onze kerstversiering in zijn voor de vuilnisbak." De brandweer van Tienen kreeg dinsdagavond de meeste oproepen te verwerken: meer dan honderd. De Aarschotse brandweer moest vooral uitrukken naar Tielt-Winge. En de brandweer van Diest kreeg een zestigtal oproepen. Daar dreigde ook de technische ruimte van rusthuis St-Annendael onder water te lopen, maar dat werd op het nippertje vermeden. Bron HLN regio Hageland 31/7/14