De Hagelandse burgemeesters willen niet opdraaien voor de bestraffing van diefstallen en slagen en verwondingen als de parketten het te druk hebben. Dat blijkt uit een rondvraag van onze krant. "Gebeurt dit toch, stap ik naar het Arbitragehof of de Raad van State", klinkt het bij de Glabbeekse burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij). De Hagelandse burgemeesters trekken aan de alarmbel na een omzendbrief van de procureurs-generaal, die de indruk wekt dat parketten een heleboel zaken naar de gemeenten zullen doorschuiven als ze het te druk hebben. Maar de Hagelandse burgemeesters zien absoluut niet zitten dat gerechtelijke taken worden opgenomen in het GAS-boetereglement.
"Een burgemeester kan niet op hetzelfde moment rechter, onderzoeker en vaststeller zijn", zegt Peter Reekmans, burgemeester in Glabbeek. "Dit druist in tegen alle principes van een rechtsstaat. Een burgemeester moet toezien op de veiligheid en orde in de gemeente. Gerechtelijke taken horen daar niet bij. Als we toch gerechtelijke taken moeten overnemen, stap ik naar het Arbitragehof of de Raad van State." Ook de Diestse burgemeester Jan Laurys (DDS/CD&V) is resoluut tegen. "De bestraffing van diefstallen en slagen en verwondingen is niet de taak van de gemeente", zegt hij. "Als de procureurs overbelast zijn, moeten ze hun prioriteiten herbekijken. Een GAS-boete voor diefstal of slagen en verwondingen is bovendien een veel te lichte straf. GAS-boetes dienen enkel voor personen die zich asociaal gedragen en hinder veroorzaken." "Tegenwoordig wordt alles doorgeschoven naar een lager niveau", hekelt Laurys. "Waarom kan iedereen niet gewoon zijn eigen taken uitvoeren?"
Ook in Geetbets, Kortenaken en Zoutleeuw vinden de burgemeesters dat diefstallen en slagen en verwondingen vaststellingen van de politie en het gerecht moeten blijven. "Als hogere instanties ons opleggen om die nieuwe taken op ons te nemen en andere gemeenten doen dit ook, zal Kortenaken wel verplicht zijn om te volgen", vertelt André Alles (Open Vld), de burgemeester van Kortenaken. "Maar we zien dit liever niet gebeuren. Het is erg moeilijk met ons huidige personeelsbestand om één persoon fulltime op deze materie te plaatsen." Willy Michiels, burgemeester van Begijnendijk, vindt dat de politiek zich niet mag moeien met politionele of rechterlijke beslissingen. "Dan is er geen scheiding der machten meer", zegt hij. "We kunnen geen rechter en partij zijn. We kunnen dat ook niet aan met ons personeel. We gaan dit pertinent weigeren." De burgemeesters van Bekkevoort en Tielt-Winge sluiten zich daarbij aan. "Wij waren zelfs nooit vragende partij om mee te werken aan het GAS-boetesysteem", zegt burgemeester Rudi Beeken (Open Vld) van Tielt-Winge. "Als de hogere overheid meent om nieuwe bevoegdheden aan de gemeenten toe te kennen, moeten ook de budgetten die daarvoor nodig zijn volgen. Dat is, in het GAS-verhaal, nooit het geval geweest." Ook burgemeester van Tienen Marcel Logist (SP.A) haalt scherp uit naar het voorstel. "In Tienen hebben we geen GAS-reglement, dus ik sta zeker niet achter het voorstel. Wanneer men de bestuurlijke overheden, die eigenlijk tot de wetgevende macht behoren, gaat opzadelen met een bevoegdheid tot bestraffing, iets wat de exclusieve bevoegdheid van de rechterlijke macht is, dan is het gedaan met onze geroemde scheiding der machten. Hier wordt op een verdoken wijze werk doorgeschoven naar de bestuurlijke overheden, die daarvoor niet over het nodige gekwalificeerde personeel beschikken." Procureur des Konings Patrick Vits van het Leuvense parket zegt dat het zo'n vaart niet zal lopen in het Hageland. "Er is al een brief verstuurd naar de gemeentebesturen", zegt hij. "In het arrondissement Leuven blijft het parket kleine diefstallen vervolgen. Die taak wordt niet overgeheveld naar de gemeentebesturen", besluit Procureur des Konings Vits. Bron: HLN regio Hageland 4/10/14