Tijdens de doortocht van de Tour de France op maandag 6 juli in Glabbeek organiseert het gemeentebestuur i.s.m. de middenstandsraad tal van activiteiten in het wielerdorp aan de verkeersvrije Dries en op de parking van de Glazuur. Glabbeek organiseert een heuse Vlaamse wielerkermis tijdens de memorabele doortocht van de Tour de France. In het Tourdorp zullen er grote schermen staan, kermisattracties, meerdere drank –en eetstanden en springkastelen. Radio 2 Vlaams-Brabant zend rechtstreeks uit van op het podium in het wielerdorp in Glabbeek. Er zijn optredens, DJ’s en straatanimatie. Glabbeek maakt zich klaar om zeker 2.000 bezoekers te ontvangen. Vanaf 10u tot 16u wordt gans het tracé dat de Tour door Glabbeek volgt volledig afgesloten voor alle verkeer. Naast het wielerdorp voorzien we een ruime parking in de Stationsstraat en de Zandstraat. Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij): “Maar ook verkeersveiligheid tijdens zulke grote evenementen is belangrijk, daarom werkt het gemeentebestuur samen met het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) dat zichtbaar aanwezig zal zijn met een BOB-campagne, een tuimelwagen, een rijsimulator, animatie en een quiz voor kinderen. Glabbeek kan enorm goed feesten, maar kiest er vooral voor om veilig te feesten.”
Belangrijkste doelstellingen van de BOB animatie:
- Erop toezien dat de deelnemers zich afvragen hoe ze na afloop van het evenement veilig thuis zullen geraken.
- De bestuurders informeren rond de risico’s die verbonden zijn aan rijden onder invloed van alcohol/drugs.
- Het alcoholgehalte van de bestuurders testen alvorens ze naar huis rijden.
Tuimelwagen : sensibilisering rond gordeldracht
De deelnemers kunnen een ritje maken in de simulator om het belang van de gordel “live” te ondervinden. De deelnemers kunnen als het ware een verkeersongeval en de impact ervan ervaren.
Het doel van deze animatie is duidelijk : het belang van de gordeldracht aantonen en de bestuurders bewust maken van de gevaren en mogelijke gevolgen van het niet dragen van de gordel.
Rijsimulator Afleiding & Snelheid
Het rijsimulator onderzoeksteam van het Instituut voor Mobiliteit (IMOB), verbonden aan de Universiteit Hasselt ontwikkelde op vraag van het BIVV een rijsimulator. Deze animatie wordt geleverd in een bestelwagen waarin een rijsimulator in een wagen werd ingebouwd. De deelnemers kunnen plaatsnemen in de rijsimulator en een rit maken in een virtuele omgeving. Er kan één persoon in de wagen plaatsnemen, de animatie duurt gemiddeld 3 à 5 min. De gebruiker kan er in reële omstandigheden, ervaren hoe hij met bepaalde externe elementen moet omgaan die een invloed kunnen hebben op zijn rijgedrag, zoals: versnellen, ongevallen, de wegomgeving, andere voertuigen. Onze animator geeft uitleg bij de test en zorgt voor de nodige afleiding zodat men in veilige omstandigheden het effect van bijvoorbeeld de GSM achter het stuur kan ervaren.