Alweer zal de federale regering vanaf 1 januari 2016 een hogere factuur doorsturen naar de gezinnen, doordat de tarieven voor een hospitalisatieverzekering zullen stijgen. Vanaf volgend jaar mogen de private verzekeraars en de ziekenfondsen de premies jaarlijks aanpassen aan de toenemende kosten in de gezondheidszorg en aan de stijgende facturen voor een verblijf in het ziekenhuis. Voor LDD is dit onaanvaardbaar omdat ook deze federale regering geen besparingen en structurele hervormingen durft doorvoeren bij de ziekenfondsen en er liever voor kiest om de gezinnen de stijgende facturen van de gezondheidszorg te presenteren.
Ziekenfondsen: een Belgische paradox
I.p.v. de hogere facturen van de gezondheidszorg aan de gezinnen te presenteren wil LDD dat de overheid eindelijk werk maakt van een hervorming van de ziekenfondsen. LDD pleit er voor om de ziekenfondsen om te vormen tot privaatrechterlijke organisaties. Vandaag genieten ze uitzonderlijke gunsten en zijn ze vrijgesteld van belasting op hun winst. Winsten die niet zelden worden gebruikt om dienstverlening en publicaties mee te financieren die eerder de electorale belangen van de overeenkomstige zuilpartijen dienen dan zich te houden aan pure informatieverstrekking op vlak van gezondheidszorg. We leven in een nieuwe moderne wereld, maar de oude instellingen blijven bestaan. Ziekenfondsen zoals wij ze nu kennen, stammen uit de tijd van paard en kar, terwijl we ondertussen in het internettijdperk zijn aanbeland. De rol van de ziekenfondsen staat intussen mijlenver af van hun oorspronkelijke doelstelling: de gezondheid van de burger.
Het “doktersbriefje” is hier het mooiste voorbeeld van. Vroeger was er een tussenpersoon nodig om het geld terug te kunnen vorderen, dat werd een taak van het ziekenfonds. In tijden van elektronisch geld- en mailverkeer is deze taak nu overbodig geworden. Burgers zouden voor LDD hun geld via elektronische weg bij het Riziv kunnen vorderen. De elektronische identiteitskaart, kan zonder veel aanpassingen zelfs als betaalkaart fungeren bij geneesheren naar analogie met de apothekers. Jaarlijks krijgen de ziekenfondsen van de federale overheid ruim 1 miljard euro enkel voor hun administratiekosten als uitbetaler van de doktersbriefjes, dit absurd hoog bedrag staat in schril contrast met wat alle huisartsen samen in ons land verdienen: jaarlijks 966 miljoen euro. Deze taak als louter uitbetaler van het remgeld door de ziekenfondsen moet per direct afgeschaft worden. Maar spijtig genoeg staat daarover ook alweer niets in het regeerakkoord, terwijl men alleen al met deze afschaffing honderden miljoenen kan besparen.
De auteur van deze opinie, Peter Reekmans is Nationaal Ondervoorzitter van LDD, Burgemeester van Glabbeek en gewezen LDD-Fractievoorzitter in het Vlaams-Parlement.