« augustus 2015 | Hoofdmenu | oktober 2015 »
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 25/09/15 in Gemeenteraad Glabbeek, In Vlaams Brabant | Permanente link
Oorspronkelijk lag er in de Stationsstraat in deelgemeente Kapellen een groot perceel van 4,47 hectare woonuitbreidingsgebied. Hiervan werd er reeds eerder 2 hectare verplaatst naar een locatie achter het gemeentehuis waardoor hier de nieuwe sociale woonwijk Melkroos binnenkort zal kunnen gebouwd worden. En op ruim 1 hectare wordt momenteel de woonzorgcampus gebouwd in de Stationsstraat zelf. Het resterende woonuitbreidingsgebied van 1,47 hectare in de Stationsstraat dat overblijft zal het gemeentebestuur nu verplaatsen naar een andere locatie in de gemeente. In het kader van betaalbaar en sociaal wonen gaan we het resterende woonuitbreidingsgebied van 1,47 hectare in de Stationsstraat dat na de bouw van het woonzorgcentrum op deze locatie geen enkele functie meer heeft nu verplaatsen naar een andere locatie in de gemeente. De huidige percelen in de Stationsstraat krijgen hierdoor de inkleuring agrarisch gebied en garanderen hierdoor het behoud van het groene en landelijk karakter van deze locatie in het centrum van onze gemeente. De gemeenteraad van 24 september ll. besliste om een RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) op te starten om het resterende woonuitbreidingsgebied te verplaatsen. Twee locatie worden hiervoor in overweging genomen en onderzocht. Een verplaatsing zal gebeuren ofwel naar het oude militair domein in de Torenstraat te Attenrode (wat onze eerste optie en voorkeur is) ofwel naar het centrum van deelgemeente Kapellen. Beide pistes worden in het kader van de opmaak van een RUP onderzocht. Het doel is om op de nieuwe locatie in de toekomst betaalbaar en sociaal wonen mogelijk te maken.
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 25/09/15 in Gemeenteraad Glabbeek, In Vlaams Brabant | Permanente link
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 23/09/15 in Gemeenteraad Glabbeek, In Vlaams Brabant | Permanente link
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 23/09/15 in Gemeenteraad Glabbeek, In Vlaams Brabant | Permanente link
In een antwoord op een recente parlementaire vraag van de burgemeester van Tienen antwoordde de Vlaamse Minister van Openbare Werken dat er geen cijfers over het aantal ongevallen aan de gevaarlijke rotonde aan de Hannuitsesteenweg in Tienen zouden zijn. En er eveneens sprake zou zijn van een voorstel om de twee rijstroken richting rotonde ver voor de rotonde naar één rijstrook te brengen. Gewezen Vlaams Volksvertegenwoordiger en huidig burgemeester van Glabbeek Peter Reekmans is verbaast dat men sinds zijn eerste parlementaire vraag hierover op 18 maart 2011 pas na meer dan 4 jaar blijkbaar in Tienen nu ook dit probleem ontdekt heeft, maar men zelfs totaal niet op de hoogte is van eerdere beslissingen in dit dossier. Nog opmerkelijker is dat de huidige bevoegde Minister blijkbaar niet op de hoogte is van eerdere beslissingen van zijn eigen administratie en de ongevallencijfers die er al sinds 2011 voor handen zijn. Reekmans volgt het dossier van deze gevaarlijke rotonde al op sinds de aanleg. Deze locatie was een zogenaamd zwart verkeerspunt dat een verkeersveiligere oplossing moest krijgen. Maar sinds de aanleg van deze rotonde in 2011 gebeurde er hier al meer ongevallen dan voor de aanleg ervan. Als je weet dat de peperdure aanpak van dit zwart verkeerspunt een kostenplaatje had van maar liefst 2.586.385,28 euro + BTW 21% = 3.129.526,19 euro en de verkeerssituatie er bovendien onveiliger werd dan werpt dit toch ernstige vragen op. Op 21 februari 2014 stelde toenmalig Vlaams Volksvertegenwoordiger Peter Reekmans over dit probleem opnieuw een parlementaire vraag en liet de bevoegde Minister hem weten dat er geen intentie was van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer om deze rotonde met 2 rijvakken om te vormen naar een rotonde met één rijvak, waarover toen als oplossing nagedacht werd. Via een nieuwe parlementaire vraag op 10 maart 2014 kreeg hij te horen dat eventuele maatregelen voor de rotonde op basis van de omstandigheden van de ongevallen besproken ging worden op de Provinciale Commissie voor Verkeersveiligheid (PCV). Maar in de loop van 2014 besliste deze PCV dat er geen verdere maatregelen voor deze locatie genomen zouden worden en werd het dossier afgesloten. Het zogenaamd huidig voorstel om van twee rijvakken naar één rijvak te gaan aan de gevaarlijke rotonde van de Hannuitsesteenweg in Tienen waarover de burgemeester van Tienen nu laat weten dit te zullen opvolgen hoe dit verder vorm krijgt werd dus al in 2014 onderzocht en negatief beoordeeld als oplossing.
Download Parlementaire vraagrotonde Hannuitsesteenweg Tienen 2011
Download Antwoord minister op vraag rotonde Hannuitsesteenweg Tienen 2011
Download Parlementaire vraag dubbele rijvakken aan rotondes
Download Antwoord minister op vraag dubbele rijvakken aan rotondes
Download Parlementaire vraag rotonde Hannuitsesteenweg Tienen 2014
Download Antwoord minister op vraag rotonde Hannuitsesteenweg Tienen 2014
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 23/09/15 in In Vlaams Brabant | Permanente link
Niet alleen de bewoners maar ook het gemeentebestuur van Glabbeek is het sluipverkeer in de Kapelstraat meer dan beu. Omdat de borden 'plaatselijk verkeer' zonder schroom genegeerd worden, neemt het bestuur drastische maatregelen. Langs de kant van de Oplintersesteenweg wordt de Kapelstraat afgesloten met bloembakken. Al jaren klagen de inwoners van de Kapelstraat in Bunsbeek over het massale sluipverkeer dat aan hoge snelheid door hun straat raast. Zo'n twee jaar geleden plaatste het gemeentebestuur nog verkeersborden, die enkel plaatselijk verkeer toelaten, maar ook deze signalisatie wordt genegeerd. "Veel automobilisten gebruiken de Kapelstraat tussen de Oplintersesteenweg en Boeslinter als snellere weg, ofwel richting Hoeleden ofwel richting Oplinter", zegt Bjorn Giedt, die het initiatief voor de petitie nam. "De leefbaarheid in deze straat wordt zwaar aangetast. Zeker voor de kinderen, waarvan er veel in deze straat wonen, is de toestand gevaarlijk." Roger Vanmeldert en Monique Ruytings wonen al heel hun leven in de Kapelstraat. "Al jaren vragen we een oplossing voor dit sluipverkeer, dat niet beperkt blijft tot gewoon autoverkeer. Ook vrachtwagens gebruiken deze straat om een stukje minder om te moeten rijden. En als dat sluipverkeer dan nog 20 kilometer per uur zou rijden, zou het allemaal nog niet zo erg zijn. Maar hier wordt soms echt geracet." Philippe Vanduimput kan door het sluipverkeer moeilijk van zijn oprit rijden. "Dat is levensgevaarlijk, voor je het weet schieten de wagens hier de bocht door en zijn ze heel snel bij mij. Als we de mensen er dan op wijzen dat ze hier eigenlijk niet mogen rijden, krijgen we geen begrip."
Burgemeester Peter Reekmans: “Als mensen steevast verkeerborden blijven negeren, dan nemen we in Glabbeek als bestuur gewoon daadkrachtigere maatregelen”
"Onlangs vroegen enkele bewoners het gemeentebestuur opnieuw om iets te doen aan de mobiliteitsoverlast in hun straat en zo ontstond het idee om deze straat aan één zijde af te sluiten zodat het sluipverkeer, met uitzondering van fietsers, er niet meer door kan", aldus burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij), bevoegd voor Mobiliteit. "We vonden dat eigenlijk geen slecht idee, maar we legden wel als voorwaarde op dat alle bewoners van deze straat deze vraag unaniem en schriftelijk stelden." De gemeente kreeg intussen een schriftelijke aanvraag van alle bewoners van de Kapelstraat en ook de gemeentelijke verkeersraad gaf positief advies aan het voorstel. "We zullen de Kapelstraat dan ook aan de zijde van de Oplintersesteenweg afsluiten met bloembakken zodat enkel fietsers er nog door kunnen rijden. Als mensen steevast verkeerborden blijven negeren, dan nemen we in Glabbeek als bestuur gewoon daadkrachtigere maatregelen zoals deze om de leefbaarheid in straten weer te verhogen." Bron: HLN regio Hageland 22/9/15
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 22/09/15 in Gemeenteraad Glabbeek, In de pers Vlaams-Brabant, In Vlaams Brabant | Permanente link
Op zaterdag 19 september 2015 organiseerde het gemeentebestuur van Glabbeek haar jaarlijkse dag van de nieuwe inwoners. Ruim 30 nieuwe inwoners gingen op de uitnodiging in en werden ontvangen op het gemeentehuis. Zij kregen een toelichting bij de werking van de gemeente en er was een rondrit met de gemeentebus langs alle gemeentelijke diensten. Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij): “Meerdere raadsleden, de schepenen en ikzelf maakten de nieuwe inwoners wegwijs in de gemeentelijke diensten en gaven hen een uitleg over wat onze kleine en mooie gemeente te bieden heeft aan alle inwoners.” De dag werd afgesloten met een receptie op het gemeentehuis.”
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 19/09/15 in Gemeenteraad Glabbeek, In Vlaams Brabant | Permanente link
Op initiatief van twee inwoners André Bruyninckx en Ben Cleynen werkt de dienst Erfgoed van de gemeente Glabbeek momenteel aan een boek met verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Glabbeek. Het boek wordt voorgesteld op de herdenking van wapenstilstand op 11 november. In het boek staan onder meer de verhalen van de moord op drie jonge verzetsstrijders door de Duitse bezetter, twee vliegtuigcrashes van Engelse bommenwerpers in Bunsbeek en Zuurbemde, de vliegtuigcrash van een Duits jachtvliegtuig in Bunsbeek, een oorlogsverslag van de Glabbeekse dokter Eugene Homans, het verhaal van de Witte Brigade in Boeslinter, het pakkende verhaal van een verzetsstrijder, de Engelse soldaten die ballonnen met propaganda lieten opstijgen in Bunsbeek en een uitgebreid fotoboek van soldaten van Glabbeek. Bron: HLN regio Hageland 19/9/15
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 19/09/15 in Gemeenteraad Glabbeek, In de pers Vlaams-Brabant, In Vlaams Brabant | Permanente link
De gemeente Glabbeek gaat een camera plaatsen aan de glascontainers in het centrum. Op die manier wil het bestuur sluikstorters identificeren. Elke week worden de glascontainers in het centrum van Glabbeek in de Grotestraat leeg gemaakt en toch lijkt de omgeving rond de glascontainers er steeds meer en meer op een regelrecht stort. "Meermaals per week moet de technische dienst er vuilzakken en ander sluikafval dat hardleerse sluikstorters er elke dag opnieuw rond de glascontainers komen dumpen verwijderen", zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij). Het gemeentebestuur van Glabbeek kreeg over dit sluikstorten al heel wat klachten van inwoners en gaat nu ook effectief optreden. "We hebben zopas de plaatsing van een camera aan deze glascontainers goedgekeurd", aldus schepen van Milieu, Kris Vanwinkelen (Dorpspartij). "De komende weken zal deze er geplaatst worden om de veelvuldige sluikstorters te kunnen identificeren en beboeten. Voor elke inbreuk zal er dan een boete van 500 euro vermeerderd met de opruimkosten gestuurd worden naar de overtreder(s). Het is spijtig dat we naar zulke drastische maatregelen moeten grijpen maar dit is blijkbaar de enige manier om het sluikstorten dat meer en meer begint toe te nemen te kunnen aanpakken." Het gevaar bestaat dat het sluikstorten zich na de plaatsing van de camera zal verplaatsen. "Als dat gebeurt, zal ook de camera verplaatst worden", aldus Reekmans. "Glabbeek gaat vanaf nu echt de strijd met sluikstorters aan, en wie niet wil horen, zal mogen betalen." Bron: HLN regio Hageland 19/9/15
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 19/09/15 in Gemeenteraad Glabbeek, In de pers Vlaams-Brabant, In Vlaams Brabant | Permanente link
In de gemeentelijke sporthal van Glabbeek werd een nieuw professioneel scorebord geplaatst. De prijs van dit scorebord bedraagt 3.100 euro en kadert in de verfraaiing van de gemeentelijke sporthal. Voorzitter van het AGB Hans Hendrickx (Dorpspartij) en Sportschepen Hilde Holsbeeks (Dorpspartij) zijn blij dat de sporthal na 20 jaar eindelijk over een degelijk scorebord beschikt. De meerdere sportclubs die de sporthal gebruiken zijn heel blij met deze investering en waren hier al jaren vragende partij voor.
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 19/09/15 in Gemeenteraad Glabbeek, In Vlaams Brabant | Permanente link