Tijdens een rondrit van 90 minuten tussen 9 verschillende historische locaties in onze gemeente brengen acteurs verhalen over de lokale geschiedenis van Glabbeek terug tot leven. Cultuurschepen Natasja Ons (sp.a) zal met een oldtimerbus op zondag 26 juni 2016 als gastvrouw de deelnemers aan deze unieke tijdreis doorheen de geschiedenis van Glabbeek tijdens de toneelrondrit begeleiden. Het scenario van deze tijdreis werd volledig geschreven door burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij), die hiermee trouwens voor de allereerste keer een toneelscenario schreef. De cultuurschepen en de burgemeester nemen ook de regie ervan volledig voor hun rekening, waarmee ze letterlijk toegankelijke cultuur voor iedereen willen brengen in Glabbeek. Er zijn tussen 10u en 18u meerdere vertrekuren voor de toneelrondritten, maar inschrijven is wegens organisatorische redenen verplicht. Intussen is de kaap van de 240 inschrijvingen al bereikt en er kunnen tot maandag 20 juni nog maximaal een 90-tal deelnemers inschrijven. In totaal zullen 320 deelnemers kunnen genieten van deze unieke organisatie die de geschiedenis van Glabbeek van de Frankische periode tot de 20ste eeuw op een ludieke manier terug tot leven zal brengen. Deze originele eigen organisatie van het gemeentebestuur i.s.m. de drie toneelverengingen van Glabbeek kan duidelijk rekenen op heel veel interesse bij de inwoners.
Wie speelt wie?
Chris Smets van de toneelkring Attenrode-Wever kruipt in de huid van de godin Venus en op de Venusberg in deelgemeente Kapellen brengt zij het verhaal van Glabbeek tijdens de Frankische periode (580 – 640). Aan de kerk in Bunsbeek brengt Georges Jacquemijn van de toneelkring Muiletrekkers Kapellen als Hertog Jan het verhaal van Glabbeek in de middeleeuwen (10de – 14de eeuw). Gewezen burgemeester Jos Vicca kruipt in de huid van zijn voorvader, de Spaanse generaal Vicca die de kapel van de Heinkensberg bouwde tijdens de Spaanse periode (16de eeuw) in deelgemeente Wever. Eerste schepen Kris Vanwinkelen kruipt in de huid van de grappige pater Norbertinus en verteld aan de kapel in Attenrode het leven in Glabbeek tijdens de 17de eeuw. Aan de kerk in Kapellen brengt Eric François van de toneelkring de Muiletrekkers als de hilarische Franse sergeant Baptist het verhaal van de boerenkrijg in onze contreien tijdens de Franse bezetting. Schepen Johnny Reweghs kruipt in de huid van oud-minister Edmond Charles Guillaume Ghislain de la Coste en brengt aan de kerk van Zuurbemde het verhaal van ons dorp tijdens de Hollandse bezetting en de onafhankelijkheid van België in 1830. Pol Pierlet van de toneelkring BOK brengt als ambulancier Leonard Reynaerts aan het oorlogsmonument in de Lindestraat in Bunsbeek het verhaal van ons dorp tijdens WO I. Ronny Laermans van de toneelkring Attenrode-Wever brengt onze dorpsdokter Eugene Homans terug tot leven en verteld over de gebeurtenissen tijdens WO II. En als laatste kruipt burgemeester Peter Reekmans ook zelf in de huid van zijn voorganger burgemeester Felix Taverniers en verteld over Glabbeek tijdens begin 20ste eeuw tot de gemeentefusie van 1976.
Scenario: Peter Reekmans
Regie: Natasja Ons en Peter Reekmans
Inschrijven kan nog via www.glabbeek.be/ik-reserveer of op het gemeentehuis. Het vertrek en aankomst van de rondrit is op de parking Ruiterij Glabbeek. Er zijn vertrekuren op zondag 26 juni om 10u, 11u30, 13u30, 15u en 16u30. De deelname is gratis. Elke deelnemer krijgt ook een kortingsbon van 5 euro op de toegang van 10 euro voor het historisch evenement Historia Mundi dat hetzelfde weekend ook doorgaat in Glabbeek. Inschrijven voor de rondrit doorheen de geschiedenis van Glabbeek kan nog tot 20 juni zolang er plaatsen zijn! Maar snel zijn is de boodschap vermits er maximaal 320 personen kunnen deelnemen aan dit uniek evenement. Burgemeester Peter Reekmans: “Voor wie er niet kan bijzijn wordt er in de loop van juli een gemeentelijke brochure uitgegeven met de hoogtepunten en verhalen van de tijdreis doorheen de geschiedenis van Glabbeek. Deze brochure wordt gratis ter beschikking gesteld op het gemeentehuis en in de bibliotheek, maar ook de leerlingen van de tweede en derde graad van de 3 scholen in Glabbeek ontvangen een exemplaar om ook onze lokale geschiedenis bij onze allerjongste generatie inwoners te doen verder leven.” Cultuurschepen Natasja Ons: “ Met dit evenement brengen we met Glabbeek Cultureel als kleine gemeente met een beperkt budget alweer een eigen originele grote productie in het kader van toegankelijke cultuur voor iedereen.”