De verplichte fusie van de oude brandweerzones Leuven, Tienen, Diest, en Aarschot tot de nieuwe grote hulpverlengingszone Oost Vlaams-Brabant met 32 gemeenten is vandaag in de praktijk gewoon onwerkbaar en overdreven duur. Eén van de burgemeesters die hiervoor reeds van in het begin waarschuwde is Peter Reekmans (Dorpspartij), burgemeester van Glabbeek. Peter Reekmans: “Men heeft deze verplichte fusie van kleinere brandweerzones die wel degelijk goed en vooral goedkoper werkten tot één grote nieuwe zone vanuit de Wetstraat opgelegd. Het resultaat hiervan is dat de jaarlijkse financiële werkingstoelage voor bijna alle betrokken gemeenten verdubbelde en de kwaliteit en dienstverlening daalde. Met deze hervorming bewijst de politiek alweer eens hoe het dus niet moet. Want meer uitgeven om er iets slechter van te maken kan je bezwaarlijk een geslaagde schaalvergroting of fusie noemen. De vakbonden hebben meer dan gelijk dat ze vanaf 4 augustus gaan staken en ik steun hen zelfs bij hun acties. Want sinds deze peperdure fusie die de meeste gemeenten het dubbele kost is er zelfs minder brandweerpersoneel van wacht, waardoor de kwaliteit van de dienstverlening en de veiligheid dus onaanvaardbaar daalde.”
Enkel de grotere steden zoals Leuven en Tienen zijn de grote winnaar, zij betalen sinds de fusie jaarlijks ruim 2 miljoen euro minder voor de brandweer en laten hun besparing door al hun kleinere buurgemeenten betalen. Terwijl net in de steden de riscofactor met de aanwezigheid van industriezones, e.d. veel groter is. Met dit argument werd zelfs bij het bepalen van de financiële verdeelsleutel amper rekening gehouden. In de zoneraad met daarin alle burgemeesters kon er zelfs geen correcte en redelijke financiële verdeelsleutel worden bereikt, waardoor ook deze vanuit de Wetstraat werd opgelegd.
Burgemeester Reekmans: “Ook de nieuwe politieke organen zoals het zonecollege en de zoneraad die er sinds de fusie kwamen zijn een regelrechte klucht. In de zoneraad zitten de burgemeesters van de 32 gemeenten van rechtswege. Deze zoneraden gaan enkel door omdat het nu eenmaal wettelijk moet, maar men slaagt er zelfs niet in de helft van de burgemeesters rond de tafel te krijgen. Dit is ook logisch want de werking en de belangrijke beslissingen worden genomen in het brandweercollege waarin 13 burgemeesters zetelen. Deze 13 postjes werden mooi onder de traditionele partijen volgens hun sterkte in het arrondissement Leuven verdeeld onder CD&V, N-VA, open VLD en sp.a. Men heeft letterlijk onder deze partijen gevochten voor deze postjes zodat ik zelfs als burgemeester van een lokale partij geen zitting kon hebben in dit college. Hierdoor weet ik vandaag amper tot niet wat er beslist wordt. Ik ga dan echt niet naar een praatbarak zoals de zoneraad komen om te zorgen dat men een quorum behaald om geldig te kunnen vergaderen. De traditionele politiek heeft dit probleem gecreëerd en moet het maar oplossen. Ik steun intussen als burgemeester de brandweermannen op het terrein die vandaag terecht klagen over een gebrek aan middelen. Het wordt hoogtijd dat er een duidelijke meerjarenplan met een lange termijnvisie komt voor de brandweerzone waarin de veiligheid van de inwoners en de brandweermannen centraal staan en niet langer de politieke belangen van sommigen.”