Op woensdagavond 20 september 2017 ging de boekvoorstelling van het tweede boek van burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) door in Glabbeek. Bijna 300 aanwezigen kwamen in een bomvolle GC De Roos luisteren naar de auteur, Prof. Dr. Hendrik Vuye (professor staatsrecht en V-parlementslid) en partijvoorzitter John Crombez van sp.a. Onder het talrijk opgekomen publiek heel wat inwoner van Glabbeek maar ook academici, journalisten en meerdere politici uit de regio. Zij kwamen er luisteren naar een bevlogen burgemeester Peter Reekmans die met zijn nieuwe boek “De Vlaamse Ziekte” niet alleen voor de eerste keer het web van de intercommunales blootlegt, maar die vooral een debat wil opstarten voor een grondige interne Vlaamse staatshervorming met minder structuren waardoor opnieuw basisbehoeften voor de mensen zoals energie, water, afval, … betaalbaarder worden voor iedereen. In John Crombez van sp.a en Prof. Dr Handrik Vuye heeft hij alvast twee bondgenoten gevonden hiervoor. Inwoners van Glabbeek zagen hun dorp onder zijn leiding de voorbije jaren al groeien en bloeien, maar Reekmans bewijst met dit boek vooral dat hij een politieke sterkhouder is die doet waarvoor hij is verkozen: nl. de belangen van de mensen behartigen.
Na zijn boek Dorpstraat-Wetstraat bewijst burgemeester Peter Reekmans van Glabbeek met zijn tweede boek “De Vlaamse ziekte” opnieuw dat hij als burgemeester de partijpolitiek en de gemeentegrenzen overstijgt voor een beter beleid voor de Vlamingen. Hij was het eerste parlementslid die de scheefgetrokken situatie van de intercommunales al in 2009 op de agenda van het Vlaams Parlement durfde te plaatsen, lang voor de talrijke schandalen begin 2017 pas de pers haalden. Hij toont in zijn boek vooral aan welke verpletterende verantwoordelijkheid de intercommunales hebben in de gigantische stijgingen van de prijzen voor basisbehoeften zoals energie, water en afval. Eind de jaren ’70 ontstond intergemeentelijke samenwerking waarbij de gemeenten de krachten net bundelde met als doel betaalbaardere basisbehoeften en dienstverlening voor hun inwoners tot stand te brengen. De wildgroei van deze intercommunale structuren de voorbije 40 jaar zorgen dat vandaag het omgekeerde waar is, de basisbehoeften werden door deze structuren net duurder dan ooit gemaakt. Het boek brengt voor het eerst alle (semi-)intercommunales per sector in kaart en geeft een duidelijk beeld van de verdoken gemeentebelastingen, de constructies om de wet op de overheidsopdrachten te omzeilen en de buitenbalansstructuren via de intercommunales.
Het boek de Vlaamse Ziekte (210 pag. – 19,95 euro) is vanaf vrijdag te koop in de boekhandel of via www.doorbraakboeken.be.