Tijdens de hevige rukwinden op donderdag 18 januari ll. was er een stuk van het dak van de overdekte speelplaats van de vrije school de Duizendpoot in deelgemeente Bunsbeek weg gevlogen. Doordat het dak asbest bevat werd er geen enkel risico genomen. De burgemeester liet onmiddellijk nadarhekken plaatsen en de brandweer ter plaatse de asbestaval van de kapotte dakbedekking opruimen. En de school liet direct na het voorval gespecialiseerd onderzoek uitvoeren dat aantoonde dat er geen gezondheidsprobleem is. Milieuschepen Kris Vanwinkelen (Dorpspartij): “De enige optie is dit oude dak met asbest nu snel te verwijderen omdat het na de rukwinden veel kwetsbaarder is geworden. Asbestvezels zijn immers niet gevaarlijk zolang ze stevig gebonden zitten in een dakbedekking. Gevaar ontstaat pas als dakplaten beschadigd zijn en er op termijn vezels vrijkomen die we kunnen inademen. Ook al is er vandaag geen reden tot paniek toch nemen we als gemeentebestuur op publieke plaatsen waar veel kinderen komen zoals een speelplaats geen enkel risico. Ook de oude kleuterklassen van de gemeenteschool die vol asbest zaten werden daarom deze legislatuur onmiddellijk afgebroken en heel snel vervangen door een nieuwbouw. En ook de KSA die jaren in een loods vol met asbest op het gemeentelijk domein zat kreeg om dezelfde reden al in 2014 een nieuw lokaal in de oude wijkschool van Wever. In Vlaanderen zit er naar schatting maar liefst 3,7 miljoen ton asbesthoudende materialen in woningen, scholen, bedrijven en openbare gebouwen. De hogere overheid vraagt aan de gemeentebesturen om uiterlijk tegen 2040 asbestveilig te zijn, in Glabbeek gaan we met ons asbestafbouwplan het publiek domein volledig asbestvrij maken tegen 2030.”
Voorzitter van de gemeentelijke schoolraad Michel Lambrechts (sp.a): “Als gemeente zijn we de inrichtende macht van de gemeenteschool en hebben wij geen enkele bevoegdheid in de twee andere vrije scholen. Maar een asbestprobleem op een publieke ruimte zoals een speelplaats waar elke dag 250 kinderen spelen overstijgt de schoolnetten.”
Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij): “Ouders van kinderen in de drie scholen in Glabbeek betalen belastingen in onze gemeente. Daarom besliste het gemeentebestuur om een financiële tussenkomst te doen van 7.500 euro waardoor de school van Bunsbeek onmiddellijk hun dak asbestvrij mee kunnen maken. Voor ons als gemeentebestuur is de veiligheid van de kinderen in elke school van ons dorp belangrijk!”
Voorzitter van het schoolbestuur Bunsbeek Karin Genoe: “Het schoolbestuur heeft de afgelopen dagen de nodige stappen gezet om de afbraak en de herstelling van het afdak snel te kunnen opstarten. Maar op een ogenblik dat een tweede groot investeringsdossier op amper twee jaar tijd lopende is en er nog veel middelen voor de vernieuwing van de volledige infrastructuur nodig zijn, komt de bijdrage van het gemeentebestuur bijzonder gelegen. We zijn dan ook zeer tevreden met deze financiële ondersteuning waarmee we de veiligheid van onze kinderen kunnen garanderen.”