Beste inwoners,
Gisteren op 10 juli 2018 hebben we de halve finale van de wereldbeker voetbal verloren van Frankrijk, maar 716 jaar geleden hebben we op 11 juli 1302 wel met glans gewonnen tegen Frankrijk.
Beste mensen, het is weinig regio’s, die onder invloed van Frankrijk stonden, ooit gelukt om zich van Frankrijk los te weken en de eigen taal te behouden. We mogen dus wel degelijk trots zijn op die cruciale periode uit onze geschiedenis. Gisteren waren we allemaal Belgen, vandaag zijn velen van ons opnieuw een beetje meer Vlaming. Maar ben je een slechte Vlaming als je de Belgische vlag buiten hangt en support voor de Rode Duivels? Of ben je een slechte Belg als je vandaag de Vlaamse leeuw buiten hangt? Wat mij betreft absoluut niet. Ik ben een overtuigde confederalist die niet een vlag, maar het goed functioneren van een overheid en welvaart van een volk vooropzet. Nationalisme kan mooi zijn maar het kan ook verblinden. Nationalisme wordt gevaarlijk als het een alibi wordt voor politieke acties die niet gedekt zijn door een overgrote meerderheid van de bevolking. Kijk vandaag maar naar wat een boeltje de politici in Spanje en Catalonië er van gemaakt hebben. Je scheurt met een regio namelijk niet af zonder een duidelijk mandaat van het eigen volk. Maar je steekt je eigen mensen ook niet in de bak omdat ze een andere mening hebben. Ook in Vlaanderen is er onder de Vlamingen namelijk geen meerderheid die een onafhankelijk Vlaanderen willen.
Dames en heren,
Dit brengt mij naar het debat van fusies van gemeenten dat af en toe de kop op steekt. Ook hier zijn de Vlamingen namelijk geen vragende partij voor. Uit peiling na peiling blijkt dat de meeste Vlamingen namelijk houden van hun dorp zoals het vandaag is. En toch willen bepaalde politici in de toekomst verplichte fusies van gemeente gaan opleggen, dus tegen de wil van een volk in. Hopelijk blijven deze politici nog lang in de minderheid. Een peiling toonde zelfs aan dat 75% van de inwoners in Glabbeek resoluut tegen een fusie met Tienen of andere gemeenten uit de regio zijn. Ik ben trots op het Glabbeek met zijn deelgemeenten zoals het vandaag is en zal er alles aan doen om zo lang mogelijk Glabbeek Glabbeek te laten blijven. Het is intussen opvallend dat het vaak politici zijn van gemeenten die diep in de rode cijfers zitten die trouwens pleiten voor een fusie met andere gemeenten. Geef diezelfde politici in een grotere gemeente dan maar eens de financiële teugels in handen. Zullen zij het dan plots beter doen? In plaats van de eigen gemeente terug financieel op de rails te krijgen, is een fusie voor sommigen blijkbaar een makkelijkere uitweg. Ik weiger echter in een fusietraject te stappen waarbij de inwoners van Glabbeek geld moeten ophoesten om de putten van andere gemeenten te vullen. De schuld in Glabbeek is vandaag 770 euro per inwoner en is na 6 jaar investeringsbeleid nog steeds de laagste schuld per inwoner van de ruime regio en is de helft van het Vlaams gemiddelde. Ik ben trots dat we als kleine gemeente toch fors kunnen investeren, een goede dienstverlening kunnen aanbieden aan alle inwoners en tegelijk enorm financieel gezond zijn en blijven. Intussen bewijzen studies in Nederland en Denemarken dat hun fusies net de overheidskost voor de gemeenten tot 30% duurder heeft gemaakt en de dienstverlening er slechter werd. De Nederlandse regering wilde met haar gemeentelijke fusies maar liefst één miljard euro per jaar besparen, maar het werd een meerkost van meer dan één miljard euro per jaar. De bestuurskracht van een gemeente heeft dan ook absoluut niets te maken met de grootte van een gemeente. Belangrijker is de visie, inzet, zuinigheid, daadkracht en bestuurskwaliteit van de lokale bestuurders.
Glabbeek is een typisch Vlaams kerkendorp, waar het aangenaam leven is onder de kerktoren. Wij hebben als kleine gemeente drie kwalitatieve scholen waar onze jeugd wordt voorbereid op de toekomst, we hebben met amper 90 werkzoekenden een heel actieve beroepsbevolking en de laagste werkloosheid in de regio. Met het nieuwe woonzorgcentrum, de serviceflats en binnenkort een nieuwe medische herstelcampus laten we ook de ouderen niet in de kou staan. We zijn op vlak van zorg één van de eerste gemeenten in Vlaanderen met zo een uitgebreid zorgaanbod. We realiseren met ruim 4 miljoen euro aan Vlaamse subsidies een nieuw lokaal functioneel fietsroutenetwerk waardoor fietsen in maar liefst 10 straten van onze gemeente tegen 2025 heel wat veiliger wordt. Met Vlaams geld denken we ook aan de zwakkeren in onze samenleving en bouwen we de komende jaren in Bunsbeek en Glabbeek 60 sociale woningen. En ook dit plein wordt de komende jaren vernieuwd en nog gezelliger gemaakt. Wij willen blijven investeren in een warme samenleving met evenementen als vanavond. Het zijn deze evenementen die mensen samen brengen, vereenzaming en verzuring tegen gaan. Laat ons vanavond feesten, genieten van onze Vlaamse muziek en vooral van ons Vlaams stoofvlees met frit.
Leve Glabbeek!
Peter Reekmans, burgemeester
11 juli 2018