Met 12 op de 17 zetels bestuurt de Dorpspartij vanaf 2 januari 2019 met een ruime volstrekte meerderheid onze gemeente, als enige meerderheidspartij. Het is dan ook meer dan logisch dat het Dorpsplan 2.0, het financieel berekend verkiezingsprogramma van de Dorpspartij, integraal werd overgenomen in het gemeentelijk beleidsplan “Verder bouwen aan Glabbeek” dat de basis vormt van het beleid in ons dorp de komende 6 jaar.
De belangrijkste accenten van het beleidsplan 2019-2025: Het nieuwe gemeentelijk beleidsplan voorziet in ruim zes miljoen aan investeringen tussen 2019 en 2025. Een grote brok hiervan, ruim 1,4 miljoen euro, gaat naar investeringen in het duurzaam renoveren van ons gemeentelijk patrimonium. Concreet: de uitbreiding van het gemeentehuis voor de OCMW-diensten, de vernieuwing van de buitenomgeving rond het gemeentehuis, een nieuwe loods voor de dienst openbare werken en de verfraaiing van het gemeentelijk domein aan de Steenbergestraat. Naar openbare werken gaat er 3,2 miljoen euro, met daarin de aanleg van ons lokaal fietsroutenetwerk met nieuwe fietspaden in maar liefst tien straten (een project dat met 80% Vlaamse subsidies gerealiseerd zal worden). Daarnaast werken we jaar na jaar ons wegenmeerjarenplan 2013-2030 verder af met de vernieuwing van heel wat rioleringen en straten. We zullen de komende jaren ook investeren in een nieuwe energiezuinige led-straatverlichting, waarvoor we intussen al maar liefst 915.000 euro aan middelen uit het toekomstfonds van Infrax naar Glabbeek konden halen. De dienst openbare werken en de groendienst krijgen een budget van 120.000 euro toebedeeld om extra materiaal aan te kopen. Het cameraschild met trajectcontrole en de aankoop van ANPR-camera’s in de drie schoolomgevingen in onze dorpskernen en een nieuw mobiliteitsplan met fietsplan zullen 150.000 euro kosten. Ook de aanleg van een speelplein met kunstgras achter het gemeentehuis en twee nieuwe loopomlopen in Bunsbeek (200.000 euro) en de aanleg van nieuwe speeltuinen in Wever en Kapellen en een speelbos in Zuurbemde (120.000 euro) worden voorzien.
Voor al deze investeringen zullen we opnieuw voor ruim 2 miljoen euro aan subsidies van de hogere overheden naar ons dorp halen. Met dit beleid garanderen we dat ook in de nieuwe legislatuur geen enkele gemeentebelasting voor de inwoners zal stijgen, de gemeentekas op het einde van de legislatuur opnieuw uitermate financieel gezond zal blijven en we de leninglast van de gemeente opnieuw 6 jaar niet zullen laten stijgen. Ook onze Dorpspartijbestuursstijl blijft ongewijzigd: we blijven de gemeente verder besturen als een modern bedrijf. De voorbije 6 jaar bewezen we al dat deze ondernemende aanpak de enige juiste manier is om succesvol een gemeente te besturen. In de nieuwe legislatuur geven wij positieve voorstellen van inwoners en een constructieve oppositie alle mogelijkheden tot inspraak in het beleid. De oppositie krijgt via twee nieuwe gemeenteraadscommissies Ruimte en Mobiliteit alle kansen om het beleid inhoudelijk te amenderen, maar wel enkel met financieel berekende en onderzochte voorstellen. Negativisme en afbraakoppositie waar niemand in ons dorp beter van wordt, zullen we deze legislatuur compleet negeren. Op de link hieronder kan je het integraal beleidsplan 2019-2025 lezen.