De gemeente Glabbeek bouwt tegen 2025 twee sociale woonwijken. De bouw van een eerste woonwijk zal van start gaan in 2021 en hiervoor werd dinsdag een startvergadering georganiseerd, waar het voorontwerp werd goedgekeurd door de gemeente Glabbeek, de VMSW en de sociale huisvestingsmaatschappij SWAL (Sociaal Wonen Arrondissement Leuven). De wijk krijgt de naam ‘De Melkroos’ en komt in het hoofddorp van Glabbeek. De gemeente realiseert het project, met 22 sociale huurwoningen, samen met de sociale huisvestingsmaatschappij SWAL, en zal tegelijk ook de volledige omgeving rond het gemeentehuis in het kader van dorpskernvernieuwing vernieuwen en een nieuwe ruime publieke parking aanleggen. De woonwijk bestaat uit sociale huurwoningen met 2, 3 en 4 slaapkamers en er zijn ook twee aangepaste gelijkvloerse woningen voorzien voor mindervalide bewoners. De bouwwerken en de heraanleg van de buitenomgeving zal 1,5 jaar duren zodat de eerste bewoners in de tweede helft van 2023 hun intrek in de nieuwe huurwoningen zullen kunnen nemen.
“Elke gemeente kreeg van de Vlaamse overheid een bindend sociaal objectief, het zogenaamd BSO, opgelegd. Voor Glabbeek betekent dit concreet dat wij als gemeente 51 sociale huurwoningen moeten realiseren tegen uiterlijk 2025. Het oorspronkelijk sociaal woonproject de Melkroos werd in 2007 door de vorige bestuursmeerderheid opgestart en bestond toen uit maar liefst 70 sociale woningen achter het gemeentehuis, dit waren namelijk veel te veel woningen op een hiervoor veel te klein perceel, waar geen enkel draagvlak voor was midden in het centrum van onze landelijke gemeente. Het kostenplaatje van dit oorspronkelijk project zou voor de gemeente, inclusief de aankoop van de gronden en de aanleg van nieuwe wegen, zelfs opgelopen hebben tot meer dan een miljoen euro. Door intens overleg konden we alle lopende procedures stopzetten en het anders aanpakken en voorzien nu 22 woningen op een ruim perceel van 55 are. De gemeente dient in de nieuwe plannen enkel voor 50% tussen te komen in de kosten van de buitenaanleg, waardoor we het kostenplaatje voor de gemeente konden doen dalen tot 300.000 euro. Wij besparen als gemeente dus meer dan 700.000 euro ten opzichte van de plannen van het vorig gemeentebestuur.” vertelt schepen van wonen Hilde Holsbeeks (Dorpspartij).
De gemeente kocht de gronden eind 2019 al aan en gingen toen al aan de slag met de opmaak van de bouwplannen. “We zijn als Dorpspartij best trots dat we met grondige dossierkennis een oplossing in der minne met de eigenaars van de gronden hebben kunnen bereiken en via de VMSW heel wat Vlaamse subsidies, op amper drie jaar tijd, naar Glabbeek kunnen halen. Het feit dat ik jaren als Vlaams volksvertegenwoordiger expertise opbouwde in de parlementscommissie wonen was uiteraard een enorme meerwaarde voor dit dossier dat voor ons beleid ruim 10 jaar volledig geblokkeerd was geraakt. Volgend jaar kunnen we, na drie jaar intense voorbereidingen, dan eindelijk van start gaan met de bouw van de sociale wijk. Eind dit jaar komt er nog een informatievergadering voor alle kandidaat-huurders die al op onze wachtlijst staan en eventuele kandidaten die nog interesse hebben in een sociale huurwoning. Tegelijk met de bouw van de nieuwe woonwijk gaan we volgend jaar ook al van start met de duurzame verbouwing van ons gemeentehuis en ook de volledige buitenomgeving rond het gemeentehuis wordt volledig vernieuwd”, gaat burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) verder
De omgeving rond het gemeentehuis, jeugdhuis De Bunker en gemeenschapscentrum De Roos wordt dan autovrij en er komt een nieuwe publieke parking, goed voor 83 wagens met een overdekte fietsparking en oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Het jeugdhuis krijgt ook een terras en een veilige speelruimte voor hun jeugdwerking. “Tussen het gemeentehuis en de sporthal gaan we een speelveld in kunstgras aanleggen.”, legt Reekmans verder uit.
De kostprijs voor de wegeniswerken voor de woonwijk en de aanleg van de buitenomgeving met een nieuwe ruime parking achter het gemeentehuis wordt geraamd op 600.000 euro. De gemeente investeert hierin de helft, de bouw van de woningen heeft een geraamde kostprijs van 2.945.000 euro en wordt volledig gefinancierd met Vlaamse subsidies. Glabbeek zal voor 2025 nog een tweede sociale woonwijk realiseren in deelgemeente Bunsbeek, goed voor 30 huurwoningen.
