Op de gemeenteraad van 17 december 2020 zal de Dorpspartijmeerderheid de gemeentebegroting 2021 van het OCMW- en de gemeente goedkeuren. Omdat wij veel belang hechten aan een transparant bestuur, geven wij hieronder ook een duidelijk beeld van de financiële toestand van onze gemeente. Wij vinden het uitermate belangrijk dat elke inwoner op de hoogte is en blijft van hoe een gemeentebestuur met de publieke middelen omgaat.
De beleids- en beheerscyclus (BBC) die gemeenten sinds 2014 van de hogere overheid moeten voeren bepaalt dat er een meerjarenplan moet opgemaakt worden na het eerste jaar van de legislatuur. Het meerjarenplan vormt de kern van de BBC en een gemeentebestuur legt hierin de grote lijnen van het beleid voor de komende jaren vast. In het kader van de BBC moet elk gemeentebestuur financieel in evenwicht zijn. Deze evenwichtsvereiste is dubbel en wordt beoordeeld op basis van de autofinancieringsmarge (AFM) en het beschikbaar budgettair resultaat. De AFM van een gemeente is het verschil tussen het saldo dat de gemeente jaarlijks vanuit zijn werking overhoudt en de aflossingen van leningen. Deze AFM geeft aan of de financiën van het bestuur duurzaam in evenwicht zijn en of de gemeente in staat is haar leningslasten te dragen vanuit het overschot uit de gewone werking. De AFM moet van de hogere overheid pas positief zijn in het laatste boekjaar van het meerjarenplan. Het gemeentebestuur van Glabbeek kiest er echter opnieuw voor om de AFM elk jaar in het meerjarenplan 2020-2025 positief te houden.
AUTOFINANCIERINGSMARGES VAN HET MEERJARENPLAN 2020-2025:
2021: 93.546 euro - 2022: 250.789 euro - 2023: 292.190 euro - 2024: 300.437 euro - 2025: 407.269 euro
HET BESCHIKBAAR BUDGETTAIR RESULTAAT VAN HET MEERJARENPLAN 2020-2025:
Het financieel evenwicht van een gemeente wordt beoordeeld op basis van de AFM en het beschikbaar budgettair resultaat. Daarom is ook een positief beschikbaar budgettair resultaat - dit is het restbedrag van de financiële reserves van de gemeente na aftrek van alle investeringen op het einde van de bestuursperiode - zeer belangrijk. De finale beoordeling van het financieel evenwicht gebeurt op basis van het laatste jaar in het meerjarenplan. Het gecumuleerde budgettaire resultaat (spaarpot van de gemeente) in het laatste jaar van het meerjarenplan is 1.274.237 euro. (met de overschotten van de rekeningen zal dit bedrag nog verder stijgen tot ruim 2,3 miljoen euro in 2025). Ter vergelijking: bij het begin van de vorige bestuursperiode in 2013 was het gecumuleerde budgettair resultaat 2.532.847,19 euro en bij het begin van deze bestuursperiode in 2018 was het gecumuleerde budgettair resultaat 2.138.329,30 euro.
Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij): “Ook deze legislatuur wordt er opnieuw met een doordachte langetermijnvisie fors geïnvesteerd en worden er duidelijke keuzes gemaakt waardoor onze gemeente financieel gezond blijft in de toekomst. Op het einde van de legislatuur zal er bovendien meer in de spaarpot van de gemeente zitten dan bij de start van de legislatuur. Dat deze spaarpot al jaren stabiel is komt net omdat we sinds 2013 enorm veel investeringen financieren met het massaal aantrekken van subsidies en enkel nieuwe leningen aan te gaan als er oude leningen vervallen, waardoor de leninglast en de schuld niet stijgt. In 2021 starten we heel wat grote investeringsdossiers op zoals de verbouwing van het gemeentehuis en de aanleg van heel wat nieuwe wegen en fietspaden. En enorm belangrijk voor onze inwoners: Sinds 2013 steeg er onder Dorpspartijbeleid geen enkele belasting voor de inwoners en ook deze legislatuur garanderen we alle inwoners dat er onder ons beleid tot 2025 geen enkele belasting zal stijgen. Een woning bezitten blijft bovendien in Glabbeek via de onroerende voorheffing maar liefst 25% goedkoper dan in quasi alle andere buurgemeenten.”