Met de toekomst van onze planeet in het achterhoofd, is de milieuwinst meer en meer een factor bij gemeentelijke investeringen. Deze winst kan uitgedrukt worden in CO2. Hoe minder CO2, hoe kleiner de ecologische voetafdruk van onze gemeente. Burgemeester Peter Reekmans en eerste schepen Kris Vanwinkelen (beiden Dorpspartij) maakte de basis voor een nieuw gemeentelijk klimaatactieplan 2021-2030 rond 5 concrete acties. Terwijl de meeste gemeentelijke klimaatactieplannen uitblinken in vage plannen en intenties op middellange en lange termijn, kiezen we er in Glabbeek bewust voor om een realiseerbaar gemeentelijk klimaatactieplan op te maken rond concrete acties die we allemaal tussen 2021 en 2030 zullen realiseren.
1. Energiezuinigere verlichting
De gemeente Glabbeek vernieuwt tussen 2020 en 2027 alle oude straatverlichting door een nieuwe slimme energiezuinigere straatverlichting met LED-lampen. Hiermee zorgen we voor een besparing van 25% op het verbruik en laten we met 15 ton per jaar de CO2-uitstoot dalen. Glabbeek was één van de eerste Vlaamse gemeenten die een jaaractieplan heeft opgemaakt om alle oude straatverlichting tegen 2027 te vernieuwen door een nieuwe slimme energiezuinigere straatverlichting met LED-lampen. En tussen 2021 en 2025 gaan we ook alle openbare verlichting van onze sportinfrastructuur energiezuiniger maken.
2. Het aanplanten van 20 hectare nieuwe bossen
Ons gemeentelijk bosplan met het aanplanten van ruim 20 hectare nieuwe bossen is een belangrijk onderdeel in het nieuwe klimaatactieplan 2021-2030.
3. Energiezuinigere gebouwen
Het nieuw energiezuinig gemeentehuis brengt bibliotheek, OCMW- en gemeentediensten onder één dak. In april 2021 gaan we van start met de duurzame renovatie en de bouw van een nieuwe energiezuinige bijbouw van het gemeentehuis. We kiezen voor een enorm energiezuinige verbouwing waarbij we het hoofdgebouw extra gaan isoleren en de nieuwbouw zal gebouwd worden met een E-peil 40. Daarnaast kiezen we voor een energiezuinigere LED verlichting, een groendak op de nieuwe aanbouw, de plaatsing van zonnepanelen om te voorzien in onze eigen energiebevoorrading, de plaatsing van een ventilatiesysteem met airco en het buitenschrijnwerk wordt volledig vernieuwd met BEN-profielen (Bijna Energie Neutraal). Tussen 2013 en 2021 werden al het gebouw van de buitenschoolse kinderopvang, de lokalen van Bunker Jeugd, het kantoor van watering het Velpedal, de gemeenteschool, de gemeentelijke evenementenhal Hangaar 44, de loods van de dienst openbare werken, de opslagloodsen op het gemeentelijk domein, de pastorij van Bunsbeek en het oud gemeentehuis van Attenrode-Wever duurzaam vernieuwd. En tussen 2021 en 2030 zal ook de huidige gemeentelijke bibliotheek energiezuinig verbouwd worden tot sociale huurwoningen en het parochiecentrum van Kapellen en de oude school van Wever waarin KSA gehuisvest is energiezuiniger gerenoveerd worden. De gemeentelijke sporthal en de gemeenteschool (2016) kregen reeds zonnepanelen en bij de renovatie van het gemeentehuis en het oud gemeentehuis van Attenrode-Wever worden ook hier zonnepanelen geplaatst. Maar ook voor het gemeentelijk domein de Vaint en het nieuwe zorgpark wordt gekozen voor een eigen energiebevoorrading via zonnepanelen. En naast de gemeentelijke gebouwen gaan we met ons sportinfrastructuurmeerjarenplan 2021-2030 ook alle sportinfrastructuur energiezuiniger maken. De gemeente kiest voor duurzaam en energiezuinig bouwen. Niet alleen voor haar eigen patrimonium, maar ook voor het gebouwenpark op het grondgebied van de gemeente. Via sensibilisatie en het promoten van duurzaam (ver)bouwen in samenwerking met Hartje Hageland, wil de gemeente ook de residentiële en tertiaire gebouwen duurzamer maken.
4. Waterbeheersing
Klimaatverandering zorgt ervoor dat hevige regenval vaker voorkomt. Daardoor kunnen straten al snel blank staan, omdat de hoeveelheden water veel groter zijn dan wat de riolering kan afvoeren. Kelders, huizen en tunnels kunnen onderlopen. Een van de oorzaken is de afdichting van de bodem door asfalt. Waterdoorlatende verharding op parkeerplaatsen kan dit probleem gedeeltelijk oplossen. Regenwater kan zo in de bodem wegzakken. Het grondwater wordt aangevuld en de riolen worden ontlast. Er zijn verschillende materialen en verschillende systemen voorhanden. Voor de aanleg van nieuwe parkings achter het gemeentehuis, naast de sporthal, de heraanleg van de Glazuurparking, de nieuwe parking op het gemeentelijk domein aan de gemeentelijke evenementenhal Hangaar 44 en de vernieuwing van de parking van de voetbal in Bunsbeek gaan we werken met waterdoorlatende materialen. Maar ook bodemerosie is een van de belangrijkste oorzaken van wateroverlast. Met het gemeentelijk erosiebestrijdingsplan dat een plangebied van maar liefst 2.707 hectare omvat pakken we de probleemgebieden doelgericht aan. In het plan situeerde de gemeente de belangrijkste zones met brongerichte oplossingen om de erosieproblemen in deze zones op te lossen, zodat er geen modder van de velden bij wateroverlast meer op de wegen kan stromen. Deze oplossingen zijn een mix van maatregelen en werken, gaande van sensibilisatie tot het uitvoeren van kleinschalige infrastructuurwerken. Tegen uiterlijk 2022 willen we alle oplossingen in de plangebieden gerealiseerd hebben.
5. Een duurzamere mobiliteit
Ook op vlak van mobiliteit zet de gemeente hoog in op duurzame mobiliteit met het realiseren van het lokaal functioneel fietsroutenetwerk tegen 2025, autodelen voor inwoners en gemeentepersoneel, het plaatsen van oplaadpalen voor elektrische voertuigen, de herziening van het mobiliteitsplan en een doordacht trage wegenbeleid.