« januari 2021 | Hoofdmenu | maart 2021 »
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 28/02/21 in Gemeenteraad Glabbeek, In Vlaams Brabant, Nationaal actueel | Permanente link
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 28/02/21 in Gemeenteraad Glabbeek, In Vlaams Brabant, Nationaal actueel | Permanente link
De gemeente Glabbeek start samen met alle huisartsen van Glabbeek een gemeentelijke vaccinatiecampagne “Laat jij je vaccineren of twijfel je nog?” op maat van Glabbeek om zoveel mogelijk inwoners te informeren over vaccineren tegen COVID-19. Op vraag van burgemeester Peter Reekmans gingen de 8 huisartsen van Glabbeek onmiddellijk op de foto en zijn zij het gezicht van de vaccinatiecampagne. In hun doktersadvies geven ze een duidelijke medische aanbeveling aan alle inwoner: laat je vaccineren! De gemeentelijke vaccinatiecampagne bestaat uit een folder die in elke brievenbus van Glabbeek zal vallen, een affichecampagne en een onlinecampagne op sociale media. Naast het doktersadvies staat er in de folder ook duidelijke informatie over hoe iedereen zal opgeroepen worden, hoe het vaccinatiecentrum van de regio Tienen werkt en hoe mindervalide en oudere inwoners zonder vervoer gebruik kunnen maken van het gratis vervoer naar het vaccinatiecentrum in Tienen.
Burgemeester Peter Reekmans: “Zowel het gemeentebestuur als de huisartsen willen zoveel mogelijk inwoners overtuigen om zich te laten vaccineren, omdat het COVID-19 vaccin nu eenmaal de enige manier is om het normale leven opnieuw snel te kunnen hervatten. De huisartsen zijn in de campagnefolder ook formeel dat alle beschikbare vaccins een uitstekende bescherming tegen een ernstig verloop van de ziekte geven en zeggen eerlijk dat bijwerkingen mogelijk zijn, maar steeds tijdelijk en van korte duur zijn. Met dit doktersadvies aan alle inwoners van Glabbeek willen we de vele cowboyverhalen over vaccins tegengaan en onze inwoners via hun vertrouwde huisartsen overtuigen dat zich laten vaccineren niet alleen veilig is, maar tegelijk maatschappelijk enorm belangrijk is. Het idee ontstond tijdens een overleg tussen de directie van het ziekenhuis van Tienen, de huisartsenkring en de gemeente Glabbeek. Glabbeek bijt nu als pilootgemeente met deze campagne de spits af in onze regio. Het opzet is om deze campagne door te trekken naar de andere gemeenten van de eerstelijnszone ELZOH. Doordat ik toch wel professioneel wel enige marketingkennis heb bood ik gratis mijn diensten aan de eerstelijnszone aan om deze campagne uit te werken voor onze regio. Alle huisartsen van Glabbeek waren onmiddellijk enorm enthousiast, waardoor we de campagne al binnen enkele dagen van start kunnen laten gaan. Met de campagne zetten we in op zowel direct marketing via een huis-aan-huisfolder, een affichecampagne en online marketing om alle inwoners van jong tot oud maximaal te kunnen bereiken. In de folder krijgen de inwoners ook duidelijke informatie over hoe het vaccineren zal verlopen, hoe de oproeping zal gebeuren, waar men terecht kan in onze regio en hoe onze mindermobiele en oudere inwoners zonder vervoer gebruik kunnen maken van de gratis vaccinmobiel. Als burgemeester wil ik vooral een maximale vaccinatiegraad bereiken zodat we snel terug de draad van ons oude leven kunnen oppikken.”
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 27/02/21 in Gemeenteraad Glabbeek, In Vlaams Brabant, Nationaal actueel | Permanente link
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 13/02/21 in Gemeenteraad Glabbeek, In Vlaams Brabant, Nationaal actueel | Permanente link
De gemeentelijke sportraad keurde unaniem het sportinfrastructuurplan 2021-2030 goed. Hierin zit naast de aanleg van een nieuwe sportpool in de kern van Glabbeek ook financiële steun van maar liefst 510.000 euro voorzien voor de modernisering van de terreinen van de Gunningenruiters (200.000 euro) en de voetbalclubs van Glabbeek (195.000 euro) en Bunsbeek (115.000 euro).
Op het oefenterrein van de Gunningenruiters zal er een nieuw oefenterrein voor ruiters met errond een Finse piste aangelegd worden. Voor de verlichting wordt gekozen voor een slimme energiezuinige verlichting die zowel voor de paardenpiste als de Finse piste kan gebruikt worden. Via een samenwerkingsakkoord tussen de gemeente en Gunningenruiters zullen ook individuele ruiters, woonachtig in Glabbeek, gratis gebruik kunnen maken van het oefenterrein via een reserveringstool. Er wordt gekozen voor een “eb en vloed piste” van 6579 m² in plaats van een “traditionele gedraineerde piste”. In totaal krijgt de Gunningenruiters hiervoor 200.000 euro gemeentelijke ondersteuning, 125.000 euro via subsidies en 75.000 euro via een renteloze lening op 15 jaar.
De voetbalclub VZ Glabbeek wenst met een relighting en boilers hun energiekosten verder te kunnen laten dalen. En met een waterput willen zij investeren in rationeel watergebruik. Door de groei van hun jeugdspelers heeft de club dringend nood aan extra kleedkamers en hiervoor wensen zij in eigen beheer de bestaande kleedkamers asbestvrij te maken en extra kleedkamers met berging bij te bouwen. En tot slot wenst de club te investeren in een nieuwe kantine (200 m²) via een staalconstructie met sandwichpanelen. De voetbal Glabbeek krijgt hiervoor 195.000 euro gemeentelijke ondersteuning, 145.000 euro via subsidies en 50.000 euro via een renteloze lening op 15 jaar.
De voetbalclub Toekomst Bunsbeek gaat het dak van hun kantine (90 m²) asbestvrij maken, isoleren en vernieuwen. Met zonnepanelen en een relighting in een energie-zuinigere verlichting wenst de voetbalclub hun energiefactuur te doen dalen. Daarnaast zal men investeren in het nivelleren van hun voetbalplein en een waterput plaatsen om het terrein in droge periodes te kunnen bevloeien. En tot slot zal de parking, buitenomgeving en omheining van het veld en het terrein vernieuwd worden. De voetbal Bunsbeek krijgt hiervoor 115.000 euro gemeentelijke ondersteuning, 85.000 euro via subsidies en 30.000 euro via een renteloze lening op 15 jaar.
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 10/02/21 in Gemeenteraad Glabbeek, In Vlaams Brabant, Nationaal actueel | Permanente link
Glabbeeks burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) wil de komende maanden, met andere burgemeesters en parlementsleden, werk maken van een wetgevend initiatief om naar eigen zeggen ‘definitief kom af te maken met de praktijken van trage wegenactivist Marc Van Damme die, al jaren, gemeenten en steden onder druk zet en alleen uit is op zoveel mogelijk dwangsommen op zijn bankrekening te plaatsen.” Van Damme wil voorlopig geen commentaar geven. Volgens de burgemeester hebben de meeste gemeentebesturen in de regio intussen begrepen dat ‘de man eerder een vloek is dan een zegen voor de trage wegen’ en willen meerderen werk maken van het oplossen van een hiaat in de wetgeving waardoor om het even wie, waar die ook woont, protest kan aantekenen tegen het beleid van een gemeente of stad inzake de trage wegen. “Wanneer ik in Oostende woon, kan ik protest aantekenen in Glabbeek, dat slaat toch op niks. Het zou logisch zijn indien alleen rechtstreeks betrokken partijen, die er daadwerkelijk hinder van ondervinden, protest kunnen aantekenen en een dwangsom kunnen eisen bij het niet naleven.” In afwachting daarvan behandelde de gemeenteraad in Glabbeek opnieuw drie dossiers van trage wegen, volgens de dading die de gemeente tekende met Van Damme moeten ze er jaarlijks vijf behandelen en oplossen. “Op de agenda van zo goed als elke gemeenteraad staan de komende maanden wel één of meerdere dossiers rond de trage wegen. We pakken er dit jaar 15 aan terwijl we er volgens de duiding 5 moeten doen. We moeten daarvoor ook een landmeter aanstellen die, in een versnelde procedure, alle opmetingen doet, dat kost ons tussen de 2500 euro en de 4000 euro per landweg, in totaal gaat het om 20.000 euro. Ik geef dat geld nog liever daaraan dan aan iemand die ik een rover van gemeenschapsgeld noem. Zopas nog hebben we er drie behandeld en ik merk dat intussen alle partijen, ook de oppositie, mee stappen in het verhaal.” In totaal moet Glabbeek nog 109 wegen behandelen die alleen aan landmeterskosten goed zijn voor 350.000 euro. “Vanzelfsprekend spreiden we dat in de tijd. Die man moet gewoon gestopt worden en liefst morgen, te veel mensen beleefden er nachtmerries door.”
Vooral de behandeling van trage weg nummer 40 werd met belangstelling gevolgd door iedereen. Van Damme had namelijk bezwaar aangetekend tegen het feit dat de gemeente de weg wilde verleggen zodat die op de perceelgrens zou komen te liggen van een grond die er hinder van ondervond. “Het bezwaar van mijnheer Van Damme vind ik minstens opmerkelijk want dat maakt geen verschil. Het oude tracé liep dwars door een perceel landbouwgrond en door het verleggen ervan langsheen de perceelgrens wordt schade aan de gewassen voorkomen, het nieuwe tracé is visueel veel duidelijker en dat is toch een goede zaak of zie ik dit nu verkeerd?”, zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) hierover. Zowel de oppositie als de meerderheid keurde het verleggen goed. “De boer ging ook akkoord, alleen mijnheer Van Damme vond het niet ok. Tegelijk werd een deel afgeschaft waardoor de weg nu een nieuwe verbinding vormt tussen de Stationsstraat en de Bergeveldstraat in deelgemeente Kapellen. “
Anderen afgeschaft of herlegd
Weg nr. 79, die via de Bergstraat in Zuurbemde door de eigendommen van bewoners liep, werd afgeschaft omdat er in de buurt nog voldoende alternatieven zijn die hetzelfde tracé volgen, met name de nummers 76, 77 en 78. “Verdwenen trage wegen die door woningen, bedrijven, bouwgronden of dwars door eigendommen van bewoners lopen schaffen we af. Deze trage weg liep ook door de eigendom van gewezen groen gemeenteraadslid Lowie Steenwegen, die akkoord ging met de afschaffing maar die de voorbije jaren wel andere inwoners dagvaardde voor het heropenen van trage wegen door hun eigendom”, gaat Reekmans verder.
Tenslotte schafte de gemeenteraad ook trage weg nr. 61 gedeeltelijk af en werd een ander deel verlegd. “ Ook deze weg liep kris kras door landbouwgronden, door deze gedeeltelijk af te schaffen en te verleggen naar de trage wegen 22 en 23, die iets verderop hetzelfde tracé volgen, zorgen we ervoor dat onze landbouwers geen last meer hebben van deze overbodige trage weg die ook al jarenlang verdwenen was. De komende maanden gaan we elke gemeenteraad dossiers van trage wegen behandelen. Uiteraard heeft dit een stevige kostprijs, want elk dossier voor het opmeten van een trage weg door een landmeter kost tussen de 2.500 euro en 4.000 euro. Dit jaar hebben we hier een budget van 20.000 euro voor voorzien, dit is echter nodig om een roof op gemeenschapsgeld via dwangsommen van de zelfverklaarde voetwegenactivisten Van Damme te vermijden.”
Reekmans wil de komende maanden, samen met enkele andere burgemeesters en parlementsleden in de regio en over de partijgrenzen heen, samenwerken om een wetgevend initiatief te nemen zodat we definitief komaf kunnen maken met de praktijken van mijnheer Van Damme die enkel uit is op zoveel mogelijk dwangsommen op zijn bankrekening te kunnen plaatsen. Intussen hebben gelukkig de meeste gemeentebesturen in de regio eindelijk begrepen dat deze man eerder een vloek dan een zegen is voor trage wegen.” HLN 9/2/2021
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 9/02/21 in Gemeenteraad Glabbeek, In Vlaams Brabant, Nationaal actueel | Permanente link
De Dorpspartijmeerderheid ging voor de opmaak van een gemeentelijk sportinfrastructuurmeerjarenplan 2021-2030 in dialoog met de lokale sportverenigingen. Op 9 februari 2021 werd het plan unaniem goedgekeurd door de raad van bestuur en de algemene vergadering van de gemeentelijke sportraad. Op 4 maart staat het plan geagendeerd op de gemeenteraad en de bestuursmeerderheid hoopt dat ook de oppositie het unaniem mee zal goedkeuren, want dit is een plan waar vooral de sport in Glabbeek beter van wordt.
Voorzitter Fons Scheys van de gemeentelijke sportraad : “We gaan de komende jaren fors investeren in sportinfrastructuur in ons dorp. We ontwikkelden hiervoor niet alleen een lange termijnvisie voor de gronden die de site van het gemeentehuis en de gemeentelijke sporthal verbinden. Maar dankzij het GRUP zonevreemde recreatie zorgden we dat de terreinen van onze sportverenigingen met eigen infrastructuur recreatiezone werden en er hier eindelijk investeringen mogelijk zijn. Zo krijgt het oefenterrein van de Gunningenruiters een nieuwe paardenpiste en een verlichte Finse piste. En ook de voetbalclubs van Bunsbeek en Glabbeek krijgen heel wat financiële middelen om hun infrastructuur te vernieuwen en energiezuiniger te maken. Nadat we als bestuursmeerderheid eerst het financieel kader van het sportinfrastructuurmeerjarenplan 2021-2030 hebben uitgewerkt, gingen we hierover in dialoog met onze lokale sportverenigingen. We zijn dan ook enorm fier dat we dit na een unanieme goedkeuring in de sportraad de komende jaren schouder aan schouder met onze sportverenigingen kunnen realiseren, want nooit eerder werd er door een gemeentebestuur zo fors geïnvesteerd in sportbeleving in Glabbeek.”
Burgemeester Peter Reekmans: “Deze legislatuur konden we al voor ruim 1 miljoen euro onvoorziene subsidies voor wegenwerken naar ons dorp halen. Met deze extra financiële middelen kopen we niet alleen gronden achter het gemeentehuis en naast de sporthal aan, maar gaan we ook investeren in een nieuwe sportpool op deze locatie. En voor het moderniseren van hun terreinen zullen ook onze sportverenigingen dankzij het nieuw sportinfrastructuurmeerjarenplan 2021-2030 beroep kunnen doen op heel wat financiële ondersteuning via een combinatie van gemeentelijke investeringssubsidies en renteloze leningen. In totaal krijgen onze sportverenigingen maar liefst 525.000 euro financiële ondersteuning vanuit de gemeente.”
Sportschepen Hans Hendrickx: “De huidige recreatiecluster in de kern van Glabbeek bestaat uit de bestaande site sporthal met een oppervlakte van 39a20ca en de terreinen van voetbalclub VZ Glabbeek met een oppervlakte van 1ha4a8ca. Voor de uitbreiding van deze recreatiecluster tot de nieuwe sportpool kern Glabbeek zal de oppervlakte meer dan verdubbelen, met een totale oppervlakte van 3ha72a72ca. De gemeente kleurt voor de ontwikkeling van de nieuwe sportpool met een GRUP de terreinen tussen het gemeentehuis en de gemeentelijke sporthal in als extra terreinen voor gemeenschapsvoorzieningen. Op deze terreinen voorzien we de aanleg van een openlucht sportpark met speelvelden in kunstgras voor jeugd en sport. Achter het gemeentehuis wordt een nieuwe landschapsparking aangelegd voor 83 voertuigen, deze parking kan gebruikt worden voor het gemeentehuis, GC De Roos, JH De Bunker en de sportpool. En op de percelen die de gemeente gaat verwerven naast de gemeentelijke sporthal langs de Tiensesteenweg wordt er nog een nieuwe bijkomende parking aangelegd voor de site van de sporthal en voetbalclub VZ Glabbeek met extra parkeergelegenheid voor 50 voertuigen. Op de steenweg komt er bovendien een veiligere oversteekzone ter hoogte van de nieuwe parking en het terrein van VZ Glabbeek. En in de nieuwe sportpool voorzien we ook in de uitbreiding van de bestaande gemeentelijke sporthal met een oppervlakte van 400 m². Door de sporthal uit te breiden, zorgen we voor meer gebruikscapaciteit voor alle sportverenigingen. Met dit sportinfrastructuurplan 2021-2030 hebben we aandacht voor alle sportverenigingen in ons dorp.”
Klik hier om het integrale sportinfrastructuurplan te lezen: Download Sportinfrastructuurplan Glabbeek
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 9/02/21 in Gemeenteraad Glabbeek, In Vlaams Brabant, Nationaal actueel | Permanente link
De eerstelijnszone ELZOH wil het vervoer van +65’ers (+/- 10% van de bevolking zonder eigen vervoer of in totaal 2000 ritten in de 9 gemeenten) naar de vaccinatiecentra van Tienen en Landen in de gemeenten van de eerstelijnszone organiseren met een centraal callcenter i.s.m. taxibedrijven. Intussen blijkt uit ramingen dat de kostprijs voor dit initiatief oploopt tot ruim 101.633 euro, waarvan de gemeente Glabbeek een aandeel zou in dienen te dragen van 5.224 euro. Het is bovendien ook nog onduidelijk of alle gemeenten dit gratis zullen aanbieden aan hun inwoners of hen een deel van de rit willen laten betalen. De gemeente Glabbeek kreeg ook een ander aanbod van JAT en het autodeelbedrijf Cars4Community uit Glabbeek dat veel goedkoper is en hierdoor volledig gratis aan alle oudere inwoners zonder vervoer kan aangeboden worden. Het gemeentebestuur van Glabbeek keurde vandaag de samenwerking met JAT en Cars4Community goed.
Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij): “De gemeente Glabbeek kreeg net zoals alle andere gemeenten in de regio ook een aanbod van de vrijwillige chauffeurs van JAT die al jaren succesvol het vervoer van oud op nieuw in onze regio gratis organiseren voor alle inwoners van de deelnemende gemeenten. We gingen als gemeente in overleg met JAT en het autodeelbedrijf Cars4Community uit Glabbeek en konden hierdoor een veel goedkoper alternatief uitwerken. JAT stelt chauffeurs ter beschikking aan een dagprijs van 50 euro gedurende 3 weken (750 euro), het autodeelbedrijf stelt een grote autodeelwagen ter beschikking gedurende 3 weken voor amper 400 euro en de benzinekost voor 100 ritten heen en terug naar het vaccinatiecentrum in Tienen heeft een kostprijs van amper 200 euro. We doen ook geen beroep op een extern callcenter, maar de inwoners kunnen hun autorit naar het vaccinatiecentrum gewoon reserveren via het OCMW of de gemeente. En bovendien maken we deze ritten volledig gratis voor al onze inwoners, maar uiteraard kunnen enkel inwoners +65 of mindervaliden zonder vervoer beroep doen op deze dienstverlening. Doordat het in Glabbeek in totaal over maximaal 100 ritten voor +65 inwoners zonder vervoer in de eerste vaccinatieperiode gaat zal de totale kostprijs van dit aanbod maximaal 1.350 euro bedragen. Glabbeek stapt dus niet mee in het veel duurdere aanbod van de eerstelijnszone en gaat voor maar liefst één vierde van de prijs samenwerken met de vrijwilligers van JAT en het autodeelbedrijf Cars4Community uit Glabbeek.
Gemeenteraadsvoorzitter Simon Vandermeulen (Dorpspartij): “Wij zijn als gemeente de vrijwilligers van JAT alweer enorm dankbaar voor hun lovenswaardige inzet voor de gemeenschap, zodat ook al onze oudere inwoners zonder vervoer vlot in het vaccinatiecentrum in onze regio kunnen geraken. En we werken bovendien samen met ons lokaal autodeelbedrijf Cars4Community uit Glabbeek die de voertuigen aan kostprijs ter beschikking stellen. Door de coronacrisis kon de veilig vervoeractie van JAT dit jaar niet doorgaan in onze regio, maar met deze actie bewijst JAT alweer eens dat zij een enorme meerwaarde hebben in onze regio.”
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 8/02/21 in Gemeenteraad Glabbeek, In Vlaams Brabant, Nationaal actueel | Permanente link
De gemeenteraad van Glabbeek behandelde op donderdag 4 februari 2021 drie dossiers van trage wegen. De trage weg nr. 40 werd gedeeltelijke afgeschaft en verlegd, deze vormt nu een nieuwe verbinding tussen de Stationsstraat en de Bergeveldstraat in deelgemeente Kapellen. Het oude tracé van deze trage weg liep dwars door een perceel landbouwgrond. Door het verleggen van de weg langsheen de perceelsgrens, wordt schade aan gewassen op het terrein voorkomen en is het nieuw tracé visueel ook veel duidelijker. Opmerkelijk is het bezwaar dat ingediend werd door de zelfverklaarde voetwegenactivist Marc Van Damme uit Holsbeek die zich verzet tegen een verlegging langsheen de perceelsgrens. Zowel de oppositie als de meerderheid keurden deze logische verlegging goed, ook de landbouwer in kwestie ging hiermee akkoord, maar blijkbaar is er één man uit Holsbeek die zich hiertegen verzet.
De verdwenen trage weg nr. 79 die via de Bergstraat in Zuurbemde door de eigendommen van bewoners liep werd afgeschaft omdat er in de buurt met de trage wegen nrs. 76, 77 en 78 nog voldoende trage wegen zijn die hetzelfde tracé volgen. Onder Dorpspartijbeleid hanteren we een duidelijk trage wegenbeleid, verdwenen trage wegen die door woningen, bedrijven, bouwgronden of dwars door eigendommen van bewoners lopen schaffen we af. Deze trage weg liep ook door de eigendom van gewezen groen gemeenteraadslid Lowie Steenwegen, die akkoord ging met de afschaffing, maar die de voorbije jaren wel andere inwoners dagvaardde voor het heropenen van trage wegen door hun eigendom. Hiermee bewijzen we als Dorpspartijmeerderheid dat we een consequent beleid voeren en alle inwoners op dezelfde wijze behandeld worden.
En tot slot werd de trage weg nr. 61 die tussen de Rode en de Attenrodestraat liep gedeeltelijk afgeschaft en verlegd. Ook deze weg liep kris kras door landbouwgronden, door deze gedeeltelijk af te schaffen en te verleggen naar de trage wegen nrs. 22 en 23 die iets verderop hetzelfde tracé volgen zorgen we dat onze landbouwers geen last meer hebben van deze overbodige trage weg die ook al jarenlang verdwenen was.
Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij): “De (gedeeltelijke) afschaffing en verlegging van deze trage wegen toont nogmaals aan dat we een trage wegenbeleid met gezond verstand voeren in Glabbeek. Dat de voltallige oppositie samen met de meerderheid de dossiers van deze drie trage wegen mee goedkeurden stemt mij uitermate positief. De groene oppositie heeft namelijk jarenlang naïef de zelfverklaarde voetwegenactivist Marc Van Damme achterna gelopen, maar intussen beseffen ook zij dat het de man enkel nog om centen te doen is. De komende maanden gaan we elke gemeenteraad dossiers van trage wegen behandelen. Uiteraard heeft dit een stevige kostprijs, want elk dossier voor het opmeten van een trage weg door een landmeter kost tussen de 2.500 euro en 4.000 euro. Dit jaar hebben we hier een budget van maar liefst 20.000 euro voor voorzien, dit is echter nodig om een roof op gemeenschapsgeld via dwangsommen van zelfverklaarde voetwegenactivisten te kunnen vermijden. Samen met enkele andere burgemeesters en parlementsleden in de regio gaan we over de partijgrenzen heen de komende periode samenwerken om wetgevend initiatief te nemen zodat we definitief komaf kunnen maken met de praktijken van mijnheer Van Damme die enkel uit is op zoveel mogelijk dwangsommen op zijn bankrekening te kunnen plaatsen. Intussen hebben gelukkig de meeste gemeentebesturen in de regio eindelijk begrepen dat deze man eerder een vloek dan een zegen is voor trage wegen.”
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 6/02/21 in Gemeenteraad Glabbeek, In Vlaams Brabant, Nationaal actueel | Permanente link
De Dorpspartijmeerderheid keurde op de gemeenteraad van donderdag 4 februari de openbare aanbesteding voor het gemeentelijk afvalcontract en de uitbating van het containerpark goed. Met deze markbevraging willen we de afvalfactuur voor onze inwoners doen dalen. Opmerkelijk is wel dat de oppositiepartijen CD&V en Samen Groen de aanbesteding niet mee goed keurden, blijkbaar liggen zij dus niet echt wakker van lagere facturen voor onze inwoners en blijven ze liever blindelings zonder enig prijsvergelijk kiezen voor intercommunales. Eerste schepen Kris Vanwinkelen (Dorpspartij): “In 2003 sloot het toenmalig gemeentebestuur zonder enige markbevraging een 18-jarig contract af met afvalintercommunale Ecowerf. Uit een marktonderzoek dat wij al eerder deden ontdekten we dat de afvalophaling en verwerking via een intercommunale enorm duur is en dat indien we ons afvalcontract als gemeente zouden uitbesteden aan een privaat afvalbedrijf we de afvalfactuur voor elke inwoner zouden kunnen doen dalen! We kiezen dus voor een openbare aanbesteding zodat we via een grondige marktbevraging het beste afvalcontract tegen de beste prijs/kwaliteit voor onze gemeente en alle inwoners kunnen afsluiten. In Glabbeek verlengen we dus niet blindelings het contract met de afvalintercommunale zonder marktonderzoek. Dit zou trouwens elke gemeente moeten doen die de gezinsfacturen van hun inwoners wil doen dalen. Maar wie ook het afvalcontract in Glabbeek zal binnen halen, de gemeente zal het afvalcontainerpark voor alle inwoners quasi gratis gaan maken om sluikstorten nog meer te kunnen tegen gaan. Dat de oppositie deze openbare aanbesteding niet mee goedkeurden kunnen we als meerderheid enkel betreuren, want we organiseren deze namelijk enkel met één doel, de afvalfactuur van onze inwoners laten dalen. Maar het is natuurlijk geen geheim dat de traditionele partijen tegen elke prijs willen vasthouden aan hun intercommunales. Tegen eind maart verwachten we alle prijzen en zullen we een keuze maken voor de beste aanbieder.”
Gepubliceerd door Dorpspartij Webteam op 6/02/21 in Gemeenteraad Glabbeek, In Vlaams Brabant, Nationaal actueel | Permanente link