De Dorpspartijmeerderheid beloofde de inwoners van Glabbeek om een marktonderzoek te doen voor de gemeentelijk afvalophaling en de uitbating van het afvalcontainerpark met als doel de afvalfactuur voor onze gezinnen te kunnen laten dalen. Het gemeentebestuur besliste vandaag om de komende jaren bij Ecowerf aangesloten te blijven, maar we deden dat niet blindelings omdat dit toch over een 18-jarig contract van ruim 3 miljoen euro gaat. We worden wel de eerste gemeente in de regio die aangesloten is bij Ecowerf en het gemeentelijk afvalcontainerpark volledig gratis maakt voor alle inwoners als nieuw wapen in de strijd tegen sluikstorten.
Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij): “In 2003 sloot het toenmalig gemeentebestuur zonder enige markbevraging blindelings een 18-jarig contract af met afvalintercommunale Ecowerf. Het doel van ons grondig marktonderzoek was om het beste afvalcontract met de laagste afvalfactuur voor onze gezinnen voor de komende 18 jaar te kunnen afsluiten. Door deze marktbevraging hebben we kunnen vaststellen dat de private afvalbedrijven vooral inzetten op afvalverwerking i.p.v. afvalophaling. We ontdekten dat in een gemeente zoals Aarschot de afvalophaling door een privaat afvalbedrijf inderdaad goedkoper is, maar de uitbating van het containerpark dan weer minder interessant is dan bij Ecowerf. Daarom hebben we als gemeentebestuur beslist om de samenwerking met Ecowerf de komende jaren verder te zetten, zeker omdat we al jaren tevreden waren over hun dienstverlening. We spraken ook af dat we het gemeentelijk containerpark voor onze inwoners quasi gratis zullen maken vanaf 2022. Inwoners betalen gemeentebelastingen en daarvoor willen we hen in Glabbeek net een heel goede dienstverlening in ruil geven.”
Schepen van afval Kris Vanwinkelen (Dorpspartij): “Omdat we als gemeentebestuur van mening zijn dat de afvalfactuur voor onze gezinnen goedkoper kan en we vooral merken dat sluikstorten enorm is toegenomen, zetten we nu een nieuw wapen in tegen sluikstorten. We zullen de eerste gemeente in de regio zijn waar alle inwoners voor quasi alle afvalfracties gratis op het gemeentelijk containerpark zullen terecht kunnen. Om afvaltoerisme te vermijden vanuit andere gemeenten komt er wel een maximum aantal kilo per gezin op jaarbasis dat gebaseerd is op de cijfers van de afvalfracties die de gezinnen de voorbije jaren in het containerpark brachten. De enige uitzondering blijft grofvuil, waarvoor we bovendien een tarief (0,20 €/kg) zullen hanteren dat 30% goedkoper is dan in de andere gemeenten die aangesloten zijn bij Ecowerf. Grofvuil kan je bovendien ook niet volledig gratis maken door richtlijnen van OVAM. De meeste gemeenten kiezen ervoor om de tarieven van afvalfracties te gebruiken om verdoken gemeentebelastingen te innen via de afvalintercommunale. In Glabbeek doen we hier al sinds 2013 niet meer aan mee en kiezen we zelfs voor een radicale belastingsvermindering via de afvalfactuur van onze gezinnen.
Al deze afvalfracties worden gratis voor de inwoners van Glabbeek in het gemeentelijk containerpark:
Gratis aantal kg/gezin
Snoeihout: 800 kg
Sloophout: 500 kg
Steenafval: 1.000 kg
Keramiek: 150 kg
Boomstronken: 1.200 kg
Gras en bladeren: 200 kg
Harde plastics: 50 kg
Gips: 200 kg
Cellenbeton: 200 kg
Asbest: geen maximum