Op dinsdag 28 september om 19u organiseert de gemeente Glabbeek een informatievergadering in de gemeentelijke evenementenhal Hangaar 44 over de heraanleg van de Craenenbroekstraat. Alle bewoners en bedrijven van deze straat zijn welkom en krijgen nog een persoonlijke uitnodiging in de brievenbus. Het college van burgemeester en schepenen stelde op maandag 13 september de aannemer aan die de riolering- en wegenwerken van de Craenenbroekstraat in deelgemeente Glabbeek zal uitvoeren. De werken zullen eind dit jaar van start gaan.
Schepen van openbare werken Kris Vanwinkelen (Dorpspartij): “Het kruispunt van de N29-Craenenbroekstraat wordt heraangelegd, omdat de haakse aantakking vandaag de verkeersveiligheid beperkt. En de nieuwe straat wordt 12 meter breed in het gedeelte van de KMO-zone en krijgt een breed fietspad aan de linkerzijde van de weg komende van de steenweg N29 tot aan de fruitveiling. Ter hoogte van de fruitveiling komt er een verkeerspoort voor de overgang naar het gedeelte waar woningen staan. De KMO-zone wordt na de heraanleg voor alle zwaar vervoer volledig ontsloten langs de N29, waardoor we maximaal camions gaan weren in onze dorpskern. Ook het gedeelte van de woonstraat, die in enorm slechte staat is tussen de fruitveiling en de Dries wordt vernieuwd. Hier komen nieuwe boordstenen en een nieuwe rijbaan in asfalt met fietssuggestiestroken die aansluiten op het nieuwe fietspad in het KMO-gedeelte, waardoor er een veiligere doorsteek komt voor fietsers tussen de steenweg en de Dries.”
Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij): “De totale kostprijs van de heraanleg van de Craenenbroekstraat is geraamd op 1.233.310,34 euro, waarvoor we last minute alweer maar liefst 734.114,68 euro Vlaamse subsidies naar ons dorp konden halen. Aanvankelijk kwam dit dossier niet in aanmerking voor subsidies, maar door eind verleden jaar toch nog een dossier in te dienen gokten we doordacht op de restmiddelen die de Vlaamse overheid op het einde van elk jaar nog in hun subsidiepot voor gemeenten hebben zitten. In 2020 vroegen andere gemeenten maar amper 65% aan van de beschikbare subsidies, waardoor we ook voor dit dossier opnieuw een pak geld naar Glabbeek konden halen. We maken de Craenenbroekstraat heel wat verkeersveiliger en we pakken tegelijk de problematiek van jarenlange wateroverlast aan het kruispunt met de N29 grondig aan. Op de informatievergadering op 28 september krijgen alle bewoners en bedrijven van de Craenenbroekstraat duidelijke informatie van de aannemer en de gemeente over het verloop van de werken.”