Een projectstuurgroep ging door voor de realisatie van het lokaal functioneel fietsroutenetwerk in Glabbeek waaraan de Vlaamse overheid, provincie en het gemeentebestuur van Glabbeek deelnamen. De gemeente Glabbeek kreeg van de Vlaamse overheid lof voor de aanpak van zijn gemeentebestuur bij de realisatie van het lokaal functioneel fietsroutenetwerk omdat Glabbeek de eerste gemeente in Vlaanderen is die al het verste staat met de realisatie ervan tegen 2025. “Doordat wij in 2013 een financieel berekend wegen-meerjarenplan 2013-2030 opmaakten waardoor we met een duidelijke visie over drie legislaturen alle weginfrastructuur grondig aanpakken konden we net ook tijdig alle voorbereidingen doen voor de realisatie van ons lokaal functioneel fietsroutenetwerk dat in 2016 werd goedgekeurd door de hogere overheid”, reageert burgemeester Peter Reekmans. “Bijna voor alle fietspadendossiers zijn de uitvoeringsplannen klaar en voor al deze nieuwe fietspaden ontvangen we maar liefst 90% subsidies uit het Vlaams fietspadenfonds.”
Beste van de klas
“Vandaag kregen we voor deze daadkrachtige aanpak lof vanuit de Vlaamse overheid. We vernamen van de Vlaamse overheid dat wij in Glabbeek momenteel het verste staan van alle gemeenten in Vlaanderen met de realisatie van ons lokaal functioneel fietsroutenetwerk. Het lokaal functioneel fietsroutenetwerk loopt in Glabbeek langs 16 straten en sluit aan op de steenweg N29. De totale kostprijs hiervan is 6,5 miljoen euro, waarvan we maar liefst 5,7 miljoen euro subsidies krijgen vanuit het Vlaams fietsfonds en Kopenhagenfonds. Bovendien verbinden we ons lokaal functioneel fietsroutenetwerk ook bovenlokaal met dat van Kortenaken en Lubbeek. Vanuit de buurgemeenten Tienen en Tielt-Winge vernamen we nog niets mbt eventuele plannen om bovenlokaal aan te sluiten in Oplinter en Meensel-Kiezegem.”
Lokaal functioneel fietsroutenetwerk in een tracé langs 17 straten
Op de Vissenakensesteenweg en de Steenbergestraat werden er al nieuwe fietspaden aangelegd. En intussen zijn de uitvoeringsplannen klaar voor nieuwe fietspaden en fietsverbindingen tussen de Craenenbroekstraat via de Dries en de Rode tot op de gemeentegrens met Meensel-Kiezegem. Er komen ook aansluitende fietsverbindingen via de Rode, Attenrodestraat, Torenstraat en de Butschovestraat (deze worden op grondgebied Lubbeek doorgetrokken tot op de Aarschotsesteenweg). Ook de Stationsstraat tussen het centrum van Glabbeek en Kapellen krijgt nieuwe fietspaden. En ook de dossiers voor de Hoeledenstraat, Pepinusfortstraat, Boeslinter en Hoeledensesteenweg zijn klaar (deze worden op grondgebied Kortenaken doorgetrokken in Hoeleden). Deze zullen nadien aansluiten op de N29, Zuurbemde en de Oplintersesteenweg. Van deze laatste drie moeten de uitvoeringsdossiers nog opgestart worden. (Bron: HLN 10 april 2022)