Wordt uw gemeente goed bestuurd? Lossen de politici hun beloftes in die ze destijds maakten? Wij zochten het voor u uit in elke Vlaamse gemeente. Lees meer evaluaties van gemeentebesturen in ons dossier. De bestuursperiode van uw gemeentebestuur is ruim halfweg. Tijd voor een evaluatie. Komt er iets in huis van de prioriteiten die in 2018 werden gesteld? We selecteren in onze nieuwe reeks BELOOFD IS BELOOFD vijf beloftes van het schepencollege, zochten uit wat er al gerealiseerd is en wat er nog op de plank ligt. Vandaag: Glabbeek, een gemeente die de wateroverlast voorgoed van de baan wil, de afvalfactuur voor inwoners goedkoper en kan je er écht trouwen op welk uur van de dag je maar wil?
1. Bufferbekkens aanleggen en wegenwerken om wateroverlast te voorkomen: ZEKER
Door het bodemerosieplan en de komst van bufferbekkens behoren deze toestanden tot de verleden tijd. Met het bodemerosieplan heeft de gemeente de basis gelegd om deze legislatuur heel wat concrete maatregelen te nemen. De knelpuntgebieden die geïnventariseerd werden situeren zich in deelgemeente Bunsbeek in de Moutsbornstraat, Boeslintersebeek en Houtemstraat. In deelgemeente Glabbeek in de Kapellenstraat, Rode, Grotestraat en Kromstraat. In deelgemeente Kapellen is dat in de Dorpsstraat, en in deelgemeente Attenrode-Wever zijn dat de Langstraat, Heirbaan, Butschovestraat, Torenstraat, Doelaagstraat en Halensestraat. 90% van deze knelpunten werd al aangepakt. De resterende dossiers staan voor uitvoering gepland in 2022-2023. “Samen met de Aquafinwerken worden er op meerdere locaties bufferbekkens gemaakt. De laatste werken gebeuren in de Attenrodestraat (2022), Kapellenstraat/Rode (2023) en Doelaagstraat (2022). De Dorpspartij heeft het volledige dossier voor al deze investeringen tegen wateroverlast klaar en trok hiervoor maar liefst 75% Vlaamse en 15% provinciale subsidies aan, waardoor de kosten voor de gemeente slechts 10% bedragen. Wij garanderen met dit plan dat we wateroverlast in onze gemeente tot een absoluut minimum kunnen beperken tegen volgende legislatuur. Daarom blijft de Dorpspartij ook hoog inzetten op een grondig onderhoud van alle beken. En ook de gemeentelijke subsidies tegen wateroverlast zullen behouden blijven”, aldus de burgemeester.
2. Asbestvrij maken van het oud militair domein met 6 loodsen: ZEKER
Op het voormalige militair domein moet nog slechts één loods gerenoveerd worden. Alles is intussen wel asbest-vrij. Onder Dorpspartijbeleid werd vorige legislatuur het gemeentelijk asbestafbouwplan 2016-2030 opgemaakt. Dat wil zeggen dat alle gemeentelijke gebouwen en publieke ruimten in Glabbeek asbestvrij zullen zijn voor het einde van deze legislatuur. Het gemeentehuis, de gemeenteschool, de school van Bunsbeek, het gemeentehuis en de loodsen op het oud militair domein werden al asbestvrij gemaakt. “Eén oude legerloods werd omgebouwd tot de gemeentelijke evenementenhal Hangaar 44, een andere werd omgebouwd tot een pop-uprevalidatiecentrum. Nog een andere loods werd vernieuwd voor het verkeerspark van de politie, er kwam een nieuw gemeentelijk containerpark en recent verbouwden we nog eens eentje tot nieuwe gemeenteloods voor de dienst openbare werken. Binnenkort verbouwen we nog een laatste exemplaar tot opslagloods voor de verenigingen, wordt er een nieuwe ruime parking aangelegd en wordt de weginfrastructuur van het gemeentelijk domein volledig vernieuwd en voorzien van openbare verlichting. Op één loods na die dit jaar nog wordt gerenoveerd is in 2022 alles klaar.”
3. Afvalfactuur goedkoper maken: ZEKER
Begin dit jaar werd het afvalcontainerpark quasi gratis. Het gemeentelijk containerpark is sinds 1 januari 2022 zo goed als gratis voor alle inwoners. Dit is vooral een zuivere belastingverlaging voor alle gezinnen. En tegelijk kiest Glabbeek als één van de laatste gemeenten er bewust voor om de huisvuilophaling met vuilniszakken te blijven organiseren in plaats van te kiezen voor DifTar dat gewoonweg het dubbele zou kosten voor de inwoners. Dit is een gemiddelde besparing per gezin van 81,84 euro per jaar.
4. Duurzaam en energiezuinig verbouwen of renoveren: ZEKER
De pastorij van Bunsbeek kreeg een herbestemming met 3 appartementen voor noodopvang. De verbouwing en uitbreiding van het gemeentehuis is in uitvoering (het nieuwe gemeentehuis wordt in gebruik genomen in mei 2023). De pastorij van Bunsbeek werd na jarenlange leegstand en verval gerenoveerd in 2018 en kreeg een herbestemming met 3 appartementen voor noodopvang. Het oud gemeentehuis Attenrode-Wever wordt momenteel volledig verbouwd en herbestemd naar een buurthuis met één sociaal appartement op de bovenverdiepingen (in juni 2022 wordt het in gebruik genomen). In de sporthal werd de sportvloer vernieuwd, er kwam ledverlichting, de inkom werd toegankelijker en het sanitair vernieuwd. In GC De Roos werd de binnenzijde verfraaid en er kwam eveneens ledverlichting. De dienst openbare werken kreeg een nieuwe gemeenteloods. “Momenteel zijn we enkel nog bezig met de verbouwing van het oud parochiecentrum van Kapellen, dat zal klaar zijn in 2023. We starten dit jaar met de verbouwing van het oud OCMW gebouw dat herbestemd wordt tot muziekschool (uitvoering 2023). In 2023 zullen alle gemeentelijke gebouwen duurzaam verbouwd zijn en energiezuiniger gemaakt zijn, we realiseren dit zelfs 2 jaar sneller dan voorzien.”
5. Huwelijken op elk tijdstip en op meerdere locaties: ZEKER
Glabbeek realiseerde bovendien als eerste gemeente in Vlaanderen een gemeentelijk trouwbos. Koppels hebben in Glabbeek de volledige vrije keuze om op eender welke dag en tijdstip te kunnen huwen. Glabbeek realiseerde bovendien als eerste gemeente in Vlaanderen in 2019 een gemeentelijk trouwbos. Een idee dat intussen al door meerdere gemeenten werd overgenomen. In Glabbeek kan je vandaag huwen op meerdere locaties: het gemeentehuis, het trouwbos én in het kasteel van Attenrode. “Omdat een huwelijk één van de mooiste dagen is van een koppel zijn we in Glabbeek al lang afgestapt van het standaardconcept van ambtelijke huwelijksplechtigheden. Doordat koppels de vrije keuze hebben van dag, uur en meerdere locaties in de gemeente maken we een burgerlijk huwelijk net veel origineler en dragen we bij aan één van belangrijkste dagen van onze inwoners nog romantischer en onvergetelijker te maken. Een huwelijksplechtigheid op het gemeentehuis of in openlucht kost 25 euro: enkel het trouwboekje wordt betaald. Ook muzikale omkadering, een toespraak van familie of vrienden, decoratie met ballonnen of bloemen, of een receptie zijn allemaal mogelijk.”
Conclusie van de redactie:
In de gemeente waar volop wordt geïnvesteerd in de toekomst, is men aan meer dan een inhaalbeweging bezig. Bovendien weet men voor zowat ieder project subsidies binnen te rijven zodat de kosten voor de gemeente tot het minimum beperkt worden. Iedere cent van de belastingbetaler wordt hier goed besteed. Toch is de oppositie niet echt te spreken over het gevoerd beleid. “Het is een éénmansbeleid: één persoon die doet wat ie wil. Zelden of nooit is er enig overleg of komen er raden bijeen. En met dat laatste heeft de pandemie helaas niets te maken. Enig overleg of open communicatie is moeilijk. Bijkomende vragen voor de gemeenteraad moeten bijvoorbeeld vooraf ingediend worden”, klinkt het bij de CD&V. Bron: HLN regio Leuven-Hageland 4/5/2022