Op de gemeenteraad van 9 maart zal de Dorpspartijmeerderheid een strengere politieverordening goedkeuren in de strijd tegen boom-, plant- en haagziektes, waarbij elke eigenaar van een terrein moet beletten dat omliggende percelen met fruitbomen kunnen besmet geraken. Elke eigenaar of bezitter van één of meerdere waardplanten van bacterievuur, zoals meidoorn, moet deze volgens KB 23.06.2008 jaarlijks scheren tussen 1 november en 1 maart. Eerder had de gemeente Glabbeek al in 2013 als één van de eerste Hagelandse gemeenten een politieverordening om bacterievuur te voorkomen. Elke eigenaar of bezitter van één of meerdere bomen of struiken besmet met bacterievuur was in Glabbeek al verplicht om bij vermoeden van besmetting een staalname te laten uitvoeren en onmiddellijk nadat men kennis heeft genomen van een besmetting, de geïnfecteerde delen te verwijderen, waarbij minimaal 50cm van het gezonde boomweefsel mee wordt verwijderd (om nieuwe aantasting te voorkomen). De verwijderde delen moeten onverwijld verbrand worden. Indien de aantasting te vergevorderd/ernstig is, moet de gehele struik of boom gerooid worden.
In de nieuwe politieverordening krijgt de burgemeester nu de bevoegdheid om een staalname te kunnen opleggen indien een eigenaar weigert een staalname bij vermoeden van besmetting te laten uitvoeren. En de burgemeester kan na twee vaststellingen van de politie bij besmetting nu ook op politiebevel de verwijdering en vernietiging van besmette planten laten uitvoeren op kosten van de eigenaar indien deze het nalaat dit zelf te doen. En ook al is in Vlaanderen verbranding in openlucht uitdrukkelijk verboden, toch neemt Glabbeek een uitzonderingsregel die het toelaat wanneer dit vanuit fytosanitair oogpunt noodzakelijk is om snoeiafval dat besmet is met bacterievuur nog wel in openlucht kan verbrand worden met een toelating van de gemeente.
Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij): “Glabbeek is een fruitgemeente en bacterievuur kan namelijk heel wat schade aanrichten aan fruitplantages. Door haar besmettelijkheid en de ernstige gevolgen voor de aangetaste plant vormt deze ziekte een groot gevaar voor de appel- en perenteelt in onze fruitgemeente. De ziekte komt vooral voor in fruitplantages, maar ook in slecht onderhouden particuliere tuinen bij sierkers, meidoorn, lijsterbes, vuurdoorn en andere sierplanten. Zieke bomen en struiken lopen in korte tijd ernstige schade op en sterven zelfs af. De ziekte kan zeer snel uitbreiden. Bij hoge temperaturen en vochtig weer in de lente, vermenigvuldigen de bacteriën zeer vlug. Bloesems, vruchten, bladeren en twijgen verkleuren en verschroeien. De ziekte ontstaat enkel bij volgende waardplanten: peer, appel, meidoorn, mispel, vuurdoorn en krentenboompje. Deze waardplanten dragen de ziekte aan de fruitplantages over. Vooral de meidoornhagen zijn de grote boosdoener, want als deze hagen niet goed onderhouden worden, zijn zij de ideale voedingsbodem voor de bacterie. Voor het gemeentebestuur van Glabbeek is de bestrijding van bacterievuur al sinds 2013 een absolute beleidsprioriteit in de bescherming van onze fruitteelt.”