Zonder enig overleg met de landbouwsector en de betrokken gemeentebesturen heeft Natuurpunt een visie voor natuurbeheer in onze regio en gemeente uitgeschreven in een natuurbeheerplan dat in de gemeentes Glabbeek, Lubbeek, Tielt-Winge en Tienen ligt. Natuurpunt heeft hiervoor percelen die ze vandaag in beheer hebben in onze regio met elkaar verbonden door een groot gedeelte landbouwgronden op te nemen in een globaal kader. Natuurpunt wil hiermee natuurdoelen halen op een oppervlakte van 77,14 hectare, maar neemt hiervoor een overdreven ruime perimeter aan landbouwgronden in Glabbeek, Lubbeek, Tielt-Winge en Tienen van maar liefst 513 hectare (alleen in Glabbeek gaat het over meer dan 150 hectare landbouwgrond in bezit en gebruik van landbouwers). Het Vlaams Agentschap Natuur en Bos (ANB) moet beslissen over deze aanvraag van Natuurpunt, waarbij de betrokken gemeentebesturen en getroffen landbouwers amper tijd hebben tot 11 oktober 2023 om hiertegen bezwaar aan te tekenen. Het gemeentebestuur van Glabbeek gaat daarom resoluut de strijd aan tegen dit zoveelste absurde plan waarvan onze landbouwers anders alweer de dupe zullen worden.
Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) “Na de stikstofsaga zorgt ook dit plan van Natuurpunt in onze regio alweer voor heel wat onzekerheid voor onze landbouw. Dat Natuurpunt zonder enig overleg met de betrokken gemeenten en de landbouwsector een plan zoals dit eenzijdig indient is ronduit arrogant. Deze intekening in het globaal kader is dus absoluut geen gedragen visie, zonder overleg met alle betrokken actoren (gemeenten en landbouwers) of voorafname aan elke vorm van inspraak. Het is trouwens een eenzijdige visie vanuit Natuurpunt die opgenomen werd in dit natuurbeheerplan. Het aangeduide globaal kader gaat ruimer dan enkel de percelen in beheer/eigendom van Natuurpunt en betreft voor het overgrote deel percelen in gebruik van landbouwers in onze gemeente. Voor ons als gemeentebestuur dienen landbouwgronden binnen agrarisch gebied behouden te blijven voor landbouwdoeleinden, zoals het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan stelt én de zonering op het gewestplan aangeeft. Daarom gaan we als eerste gemeente de strijd aan tegen dit ronduit absurd plan van Natuurpunt en dienen we hiertegen formeel bezwaar in bij het Vlaams Agentschap Natuur en Bos. We kunnen buurgemeenten Tienen, Lubbeek en Tielt-Winge enkel oproepen ons voorbeeld te volgen als ze niet willen dat de landbouw in onze regio in de toekomst dreigt te verdwijnen.”
Landbouwschepen Kris Vanwinkelen (Dorpspartij): “Dat Natuurpunt een natuurbeheerplan indient voor haar eigen gronden, daar hebben we als gemeente geen enkel probleem mee. Maar zonder overleg met de betrokken gemeenten en onze landbouwers ook landbouwgronden die niet van hen zijn eenzijdig opnemen in hun plan is ronduit arrogant. Indien dit plan wordt goedgekeurd dan kan Natuurpunt in de toekomst zelfs al deze gronden in het gebied opkopen met maar liefst 90% subsidies van de Vlaamse overheid. Dit zou leiden tot een grote prijsdruk waar landbouwers niet meer tegen op kunnen. Bovendien legt dit een toekomstige claim op alle landbouwgronden in dit gebied voor onteigeningen van algemeen nut voor vergroening en zal dit leiden tot uitbatingsbeperkingen van landbouwers voor teelten en bemesting van de landbouwgronden. Glabbeek is een gemeente die een zeer doortastend gemeentelijk natuuractieplan heeft, waarbij zowel Natuurpunt als de landbouw intens in betrokken werden. Als gemeente hanteren we namelijk al jaren een overlegmodel met alle actoren, maar dat Natuurpunt nu eenzijdig zonder enig overleg met ons als gemeente en de landbouw een nieuw natuurbeheerplan met een grote impact op onze gemeente wil doordrukken is voor ons totaal onaanvaardbaar. Wij dienen dan ook bezwaar in tegen dit plan en roepen Natuurpunt tegelijk op om dit eenzijdig plan zonder overleg onmiddellijk in te trekken en met onze gemeentelijke landbouwraad aan tafel te komen zitten voor de opmaak van een nieuw gedragen plan.”