Zonder enig overleg met de landbouwsector en de betrokken gemeentebesturen diende Natuurpunt recent een nieuw natuurbeheerplan in bij het Vlaams Agentschap Natuur en Bos (ANB) voor natuurbeheer in de gemeentes Glabbeek, Lubbeek, Tielt-Winge en Tienen. De gemeente Glabbeek ging resoluut tegen deze plannen in en vroeg spoedoverleg met Natuurpunt. Ook de gemeente Lubbeek en Tielt-Winge tekenden bezwaar aan tegen de plannen, enkel de stad Tienen diende blijkbaar geen enkel bezwaar in. Op donderdagnamiddag 19 oktober ging er op het gemeentehuis van Glabbeek overleg door tussen Natuurpunt, de gemeentelijke landbouwraad, Boerenbond, landbouwschepen Kris Vanwinkelen en burgemeester Peter Reekmans waar een akkoord bereikt werd.
Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij): “Natuurpunt had in haar nieuw natuurbeheerplan percelen die ze vandaag in beheer hebben met elkaar verbonden door een groot gedeelte landbouwgronden mee op te nemen in een globaal kader. Natuurpunt wil hiermee natuurdoelen halen op een oppervlakte van 77,14 hectare, maar nam hiervoor een overdreven ruime perimeter aan landbouwgronden in Glabbeek, Lubbeek, Tielt-Winge en Tienen van maar liefst 513 hectare, waarvan 259 hectare landbouwgronden die in herbevestigd agrarisch gebied liggen. Herbevestigd agrarisch gebied (HAG) zijn zones in landbouwgebruik waarvan de Vlaamse regering expliciet opnieuw besliste dat de agrarische bestemming blijft. Vandaag bereikten we tijdens het overleg met Natuurpunt en de landbouw een akkoord om het natuurbeheerplan aan te passen. De deelgebieden van Natuurpunt zullen in het aangepast natuurbeheerplan verbonden blijven, maar de landbouwgronden in de HAG-gebieden worden herbekeken. Als landbouwgemeente staken we onze nek uit voor onze landbouwers en zijn we uitermate tevreden dat we Natuurpunt hebben kunnen overtuigen hun plannen aan te passen en hierdoor een mooi evenwicht te bereiken tussen landbouw en natuur in ons dorp.”
Eerste schepen Kris Vanwinkelen (Dorpspartij) “Na de stikstofsaga zorgde ook dit natuurbeheerplan van Natuurpunt in onze regio alweer voor heel wat onzekerheid voor onze landbouwers. De intekening in het globaal kader door Natuurpunt was dus absoluut geen gedragen visie, die bovendien zonder overleg met alle betrokken actoren (gemeenten en landbouwers) tot stand kwam. We zijn daarom enorm tevreden dat we de landbouw en Natuurpunt aan tafel gebracht hebben en als gemeentebestuur van een kleine landbouwgemeente een compromis konden bereiken waarmee alle partijen kunnen leven.”
Leen Schrevens, voorzitter van de gemeentelijke landbouwraad: “Dit overleg op initiatief van de gemeente Glabbeek met Natuurpunt, waarin ook de landbouw in betrokken werd was zeer constructief. In het oorspronkelijk natuurbeheerplan werd een gebied van 513 hectare opgenomen, waarvan Natuurpunt zelf maar 77 hectare van in bezit heeft en hierin maar liefst 395 hectare landbouwgronden had opgenomen. Het oorspronkelijk plan van Natuurpunt was dan ook totaal onaanvaardbaar voor de landbouwers in onze regio. Door voor de 259 hectare landbouwgronden in HAG-gebieden uit het oorspronkelijk plan aanpassingen te gaan doen en ook rekening te houden met de bedrijfszetels van alle landbouwbedrijven in onze gemeente en regio kunnen we tenminste wel tot een aangepast natuurbeheerplan komen dat voor de landbouwers aanvaardbaar is. Eén vierde of 107,52 hectare van deze landbouwgronden ligt op het grondgebied van Glabbeek, de andere op het grondgebied van Lubbeek, Tielt-Winge en Tienen.”
Op de foto: Hugo Abts en Peter Collaerts van Natuurpunt, Leen Schrevens (voorzitter landbouwraad), de afgevaardigde van Boerenbond, landbouwschepen Kris Vanwinkelen en burgemeester Peter Reekmans.