Op de gemeenteraad van donderdag 19 december zal de Dorpspartijmeerderheid het nieuw beleidsplan 2025-2030 al goedkeuren. Dit is een absolutie primeur, want Glabbeek is hiermee één van de eerste gemeenten dat nog voor het einde van het jaar al een goedgekeurd beleidsplan zal hebben. Dit beleidsplan kreeg als werktitel “Fier op ons dorp” en we gaan ons Dorpspartijbeleid van de voorbije jaren gewoon verder zetten waarbij ons financieel berekend verkiezingsprogramma “het Dorpsplan 3.0” integraal werd overgenomen in dit beleidsplan. De kostprijs van dit beleidsplan 2025-2030 = 20,8 miljoen euro dat we gaan financieren met 13,5 miljoen subsidies en 7,3 miljoen euro dat we als gemeente zelf financieren. De belangrijkste accenten van het beleidsplan 2025-2030:
Openbare werken
Onder Dorpspartijbeleid staken we al 12 jaar of twee legislaturen enorm veel energie in ons wegenmeerjarenplan 2013-2030 en zijn we uitermate fier dat we tegen 2030 op amper 18 jaar met deze werkwijze bijna alle straten in ons dorp gedeeltelijk of volledig zullen hebben aangepakt. Ons financieel berekend wegenmeerjarenplan realiseren we gespreid over 3 legislaturen (18 jaar) met een budget van ruim 37,9 miljoen euro voor nieuwe rioleringen, structurele aanpassingen tegen wateroverlast, de vernieuwing van straten, voet -en fietspaden (met 28,1 miljoen euro subsidies). Deze beleidslegislatuur investeren we het grootste deel van ons budget in openbare werken: 15,9 miljoen euro (dat we financieren met 12,1 miljoen subsidies). Concreet gaat het over deze dossiers:
2025: Attenrodestraat, Dorpsstraat, Bergeveldstraat, Kerkstraat, Lentedreef en Hoeledenstraat (fietspaden) + betonvakken herstellen (70.000 euro)
2026: Hoeledensesteenweg, Pepinusfortstraat en Boeslinter fase 1
2027: Rode, Butschovestraat, Berkendreef en asfaltering Smisveld en Bergstraat
2028: Oplintersesteenweg, Kapelstraat, Boeslinter fase 2, Zuurbemde en Bronstraat
2029: Torenstraat, Walmersumstraat fase 2 en asfaltering Schoolstraat en Vlaasstraat
2030: Grotestraat, Dries, Stationsstraat, Zandstraat en Houtemsesteenweg
Wateroverlast, verhogen van de waterzuivering en drinkwater
Op vlak van regenwater willen we tegen uiterlijk 2030 alle probleemgebieden hebben aangepakt om maximaal wateroverlast te kunnen voorkomen. Van de 9 collectoren ifv waterzuivering werden er vorige legislaturen al 7 volledig aangelegd. De laatste 2 zullen deze legislatuur gerealiseerd worden. En begin volgend jaar word het nieuw waterzuiveringsstation in Bunsbeek in gebruik genomen waardoor we een enorme sprong zullen doen door te gaan naar een waterzuiveringsgraad van bijna 80%. Tussen 2024 en 2030 worden de drinkwaterleidingen vernieuwd samen met riolerings- en wegenwerken in de Dorpsstraat, Bergeveldstraat, Kerkstraat, Lentedreef, Attenrodestraat, Hoefstraat, Solveldweg, Hoeledensesteenweg, Pepinusfortstraat, Boeslinter, Torenstraat, Rode, Oplintersesteenweg, Kapelstraat, Ruekenbosstraat, Schaffelbergstraat, Moutsbornstraat, Zuurbemde, Butschovestraat, Tiensesteenweg, Stationsstraat, Zandstraat, Grotestraat, Dries, Groenstraat en het tweede gedeelte van de Walmersumstraat.
Mobiliteit
Veilige schoolpoorten: net zoals de stapstopparking aan de school in Glabbeek gaan we deze realiseren aan de scholen van Bunsbeek en Kapellen. Er komt een nieuw mobiliteitsplan met evaluatie van de snelheidsregimes. Er komen nieuwe waterdoorlatende parkings achter het gemeentehuis, naast de sporthal en op het gemeentelijk domein de Vaint. Ons trage wegenbeleid zetten we met gezond verstand verder en we laten ons hierbij door niemand opjagen! Wij bepalen hierover het beleid en dat gaan we dus niet laten bepalen door paljassen die zichzelf voetwegenactivisten noemen.
Milieu
We voeren een haalbaar en betaalbaar groen beleid en realiseren ons gemeentelijk klimaatplan 2021-2030. Maar we gaan hiervoor in een landbouwgemeente als de onze zoals de vorige jaren in continue overleg met de landbouw. Een proper dorp en netheid op het openbaar domein is onder Dorpspartijbeleid al jaren absoluut prioritair beleid. Onderhouden kerkhoven zijn een vorm van respect. We blijven hierbij inzetten op gesubsidieerde groenjobs. En we gaan opnieuw ruim 500.000 euro investeren in nieuw materiaal voor de groendienst en dienst openbare werken zoals een nieuwe klepelmaaier, bestelwagens, wegenfrees, zoutstooier, verreiker, … En we gaan een natuurbegraafplaats realiseren samen met ANB.
Sociale woningen
De Dorpspartij geeft voor deze sociale woningen absolute voorrang aan de eigen inwoners. Concreet houdt dit in: er wordt eerst voorrang gegeven aan de kandidaat-huurders die sinds hun geboorte in Glabbeek wonen en daarna aan wie 10 jaar aaneensluitend inwoner is of geweest is. We gaan deze legislatuur 3 sociale woonwijken in onze gemeente realiseren: Het Melkroosveld in Glabbeek (start maart 2025) achter het gemeentehuis, de Bibliotheeksite (start september 2025) op de locatie van de oude bibliotheek in Kapellen en het Baekveld in Bunsbeek.
Energie
Tegen 2027 zal onze straatverlichting dimbaar en energiezuiniger zijn en we gaan ook verder het dossier energiedelen uitwerken.
Gemeentelijk patrimonium
We gaan het laatste oude gebouw renoveren: het KSA lokaal en moeten noodgedwongen investeren in het vochtprobleem van de langere school. En nadat we de vorige legislaturen onze gebouwen allemaal duurzaam verbouwd hebben of vervangen hebben door nieuwbouw gaan we deze legislatuur met de aanwerving van een nieuw diensthoofd gebouwen het onderhoud fors verbeteren en hier efficiëntiewinsten boeken. We gaan nog meer inzetten op camerabewaking op publieke locaties zoals de site aan het gemeentehuis en het gemeentelijk domein de Vaint in de strijd tegen vandalisme. En we gaan de beschermde kerk van Bunsbeek renoveren en noodzakelijke conserveringswerken doen aan de kerken van Wever en Kapellen.
OCMW, sociaal beleid en senioren
Een sociale dorpssamenleving is voor de Dorpspartijmeerderheid een zorgende samenleving, die begint in onze eigen gemeenschap, in ons eigen dorp en in onze eigen buurt. Net zoals binnen de werking van de gemeente er een kerntakendebat komt, gaan we dit ook doen binnen het OCMW. En ook voor senioren blijven we heel wat initiatieven nemen.
Jeugd
Sinds 2023 hebben we het label van kindvriendelijke gemeente, dit beleid blijven we dan ook verder zetten. Buitenschoolse kinderopvang en gemeentelijk onderwijs blijven absoluut prioritair beleid.
Vrije tijd
Verenigingen kunnen blijven rekenen op een sterke ondersteuning en we werken ons gemeentelijk sportinfrastructuurplan 2021-2030 verder af.
Veilig dorp
Een veilig dorp 7d/24 daar zorgt ons cameraschild voor dat intussen volledig actief is.
Financieel beleid
We gaan deze beleidslegislatuur een gemeentelijke taxshift onderzoeken met als doel al onze gemeentebelastingen volledig af te stemmen op het Vlaams gemiddelde.
Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij): “Dit is geen catalogus van beloften of politieke slogans zoals de beleidsplannen in de meeste gemeenten er meestal uitzien. Maar alles wat wij beloofden voor de verkiezingen gaan we nu ook omzetten in concreet beleid. Dat is het voordeel van een financieel berekend gedetailleerd verkiezingsprogramma voor de verkiezingen, de kiezer weet wat hij/zij krijgt en wat het kost en na de verkiezingen kan je als beleid dadelijk aan de slag met een nieuw beleidsplan. Onze kiezer krijgt in 2030 voor de derde keer op rij het beleid waarvoor hij/zij gestemd heeft. Ik ben dan ook enorm fier dat we na de realisatie van dit beleidsplan ons dorp alweer een beetje mooier zullen gaan achterlaten in 2030.”